Els fogons treuen fum

El turisme, les grans cadenes i la bona salut del negoci de la restauració impulsen l'obertura de locals a AndorraL'oferta augmenta amb propostes que inclouen la diversitat gastronòmica

Comentaris

L'obertura de restaurants a Andorra creix sense parar. Una cadena de menjar americà desembarca a l'avinguda Carlemany i una emblemàtica botiga de l'avinguda Meritxell ha tancat per acollir un establiment de restauració. La bona salut econòmica del sector inclou locals de menú del dia, restaurants gastronòmics i franquícies. En els darrers mesos hi ha hagut trasllats perquè els establiments s'havien quedat petits. Esportistes i famosos han decidit invertir en el sector que ha diversificat la seva oferta cap a les cuines japoneses, xineses o de fusió. 

És difícil que passi una setmana a Andorra sense que s'obri un restaurant o un lloc de menjar. Perquè en el país es pot fer un mos en bars, cafeteries, hotels, granges o grans magatzems. Per això és difícil tenir una xifra d'establiments dedicats a la restauració, i la pàgina web estadistica.ad tampoc ajuda massa. L'any 2016 hi havia 2.797 locals dedicats al sector serveis i el 2018 en figuraven 1.037 dedicats a l'hoteleria.

A manca de dades fiables, només cal passejar una mica per veure la quantitat de locals que ofereixen menú del dia, restaurants gastronòmics o franquícies. N'hi ha per triar i per remenar. Una de les últimes propostes que s'ha incorporat a la llarga llista és la de 'The Embassy' a Andorra la Vella. En un mateix local s'ofereixen diversos productes. És una fórmula que funciona amb èxit en altres ciutats com a Barcelona amb 'El Nacional' del passeig de Gràcia o a Madrid amb el mercat de San Miguel. L'experiència andorrana va sortir amb força, però ara s'ha estancat.

Una coneguda cadena de menjar americà aterra a l'avinguda Carlemany

El sector està en bona salut. Una coneguda cadena de menjar americà aterra a l'avinguda Carlemany i una botiga amb anys d'història de l'avinguda Meritxell està en obres per acollir un restaurant. L'abundància de propostes ha obligat alguns promotors a buscar alternatives. És el cas dels grans magatzems Pyrénées que ha apostat per una opció 'healthy' al costat d'un buffet gastronòmic a preu moderat. La bona marxa dels negocis ha obligat alguns propietaris a buscar nous locals per encabir els clients.

És el cas de K l'Irina que ocupa ara l'antiga Casa Teresa. El xef de 'Can Manel', Carles Flinch també està immers en nous projectes i només cal donar una volta per la plaça de les Arcades i el Centre Històric d'Andorra la Vella per veure que els negocis rutllen, ja siguin per tapes, entrepans, hamburgueses, fondues xineses o cuina georgiana. Però el fenomen no és exclusiu dels llocs més poblats i amb més turistes.

A la Massana també s'han obert nous restaurants, així com a Encamp. Els d'Ordino i Canillo treballen bé i a Sant Julià de Lòria sovint es tasca de titans trobar taula al Principal, a la pizzeria Venècia o al Bare. De tota manera, un restaurant no deixa de ser un negoci molt volàtil, amb risc i sotmès a tot tipus de circumstàncies. El propietari d'un restaurant a Prada Ramon explica que ho estan passant malament amb les obres que s'estan duent a terme on hi havia d'anar 'The Cloud'. "Hi ha nits que no tenim ningú. Sort que ja acaben les obres", explica.

Un cas semblant és el d'una pizzeria a l'avinguda Carlemany que ja va patir les obres del carrer i ara li toca les de les botigues que hi ha al davant. Forma part d'una cadena de franquícies, que en alguns casos, juguen una altra lliga. Com sempre que hi ha una pujada, la incògnita és saber si el creixement tindrà un aterratge suau o explosiu, amb plats trencats i una mala digestió. Les bombolles acostumen a ser difícils de reconèixer. Es veuen només quan esclaten.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending