Societat

“No demanem viure en un palau, però sí uns mínims”

Clam veïnal als apartaments lauredians Terra de Cibós per l’administració de la finca que du a terme la saig designada per la Batllia com a responsable judicial de la fallida de Construccions Loan

Els residents en dos blocs a la carretera de la Rabassa que acumulen una quarantena es troben molts dies sense aigua calenta ni calefacció, els ascensors fa mesos que no funcionen

Toni Solanelles

Els veïns dels dos blocs d’apartaments Terra de Cibós, a la carretera de la Rabassa de Sant Julià, treuen foc pels queixals amb la gestió immobiliària del complex que està duent a terme la saig a qui la Batllia ha encarregat l’administració judicial de la fallida de Construccions Loan, constructora-promotora dels immobles. Ni calefacció molts dies, ni aigua calenta… Els ascensors no van, els extintors fa temps que estan caducats… “La saig ja ens va advertir que la seva prioritat era pagar els creditors. I que nosaltres seríem la última prioritat. Però hi ha coses que passen de la ratlla. No demanem viure en un palau, però sí uns mínims.”

La primera part del malson que estan vivint es va escaure el mes de juny. Consumada la fallida de la constructora que alhora gestionava l’immoble -dos edificis de tres plantes a raó de set habitatges més aviat petits per planta, tots de lloguer i que acullen entre 80 i 100 persones-, van aparèixer unes notificacions de paper enganxades a la porta que advertia que a partir de llavors, d’un dia en concret, calia abonar els arrendaments a la Batllia. “Era un paper enganxat amb un cel·lo i res més.” Com que Loan mantenia domiciliats els rebuts, hi va haver arrendataris que van pagar a la Batllia, d’altres al constructor en fallida…

“La saig ja ens va advertir que la seva prioritat era pagar els creditors. I que nosaltres seríem la última de les prioritats. Però hi ha coses que passen de la ratlla”

Si la situació ja va ser estranya en aquell moment, a partir del mes de novembre l’escenari s’ha enverinat i de quina manera. Més enllà d’administrar la fallida, la saig Lourdes Alonso -amb múltiples queixes, algun expedient obert i alguna querella arxivada- va ser designada formalment administradora de la finca segons expliquen alguns dels veïns. A través d’un altre paper enganxat a la porta es va convocar una reunió al pàrquing mateix de l’immoble i la fedatària pública, “amb una prepotència espectacular”, els va deixar les coses clares: els veïns serien la seva darrera preocupació. Invertir en la finca, un miratge. 

La prioritat seria recuperar tot el que es pogués per poder satisfer els crèdits generats per Loan. “Passàvem clarament a ser la seva darrera prioritat. Això sí, nosaltres estem pagant les mensualitats. I compte, que ja ens ha advertit que si deixem a deure dos mesos, insta el procés de desnonament”. Els fets i les maneres són del tot qüestionats per la immensa majoria de veïns que, a més, veuen com no se’ls dona cap explicació ni cap argumentació per escrit. Tot de paraula i ben justet. I molt sovint a través d’un veí que a l’inici del procés es va oferir a fer d’intermediari i del qual, suposadament, la saig se’n serveix.

Suposadament, el mínim de gasoil

Que es faria el mínim del mínim al bloc, als immobles, s’està complint fil per randa. Els dipòsits de gasoil s’omplen cada X dies però en un 20%. No pas més. Això fa que més d’una setmana, un parell de dies, o no tinc aigua calenta o no la calefacció no funcioni. O totes dues coses. I encara bo que l’hivern no està sent, per ara, tan rígid com podria fer. Però es deixa notar. Si es tramet alguna comunicació a la saig en el sentit que s’han tornat a quedar sense combustible, tot són crits i sorolls.

L’ascensor del bloc fa mesos que no va. I els extintors de l’aparcament, per exemple, porten acumulats uns quants mesos de caducitat. I no passa res. Com no passa res si les zones comunes estan brutes. Deixades. Fins que no s’hi acumula un bon gruix de brossa no s’hi envia el servei de neteja. Pot molt ben ser que sia cada dos mesos que es netegi. Ara, a l’hora de cobrar, no es perdona ni un sol cèntim d’euro. De fet, les domiciliacions es van canviar sense ni demanar el consentiment dels afectats, com aquell que diu.

L’administradora judicial els cobra els consums sense cap justificant ni lectura i ja els ha advertit que no aspirin a recuperar la fiança si mai deixen el pis, ara, com no paguin, els desnona

Encara hi ha comptadors horaris que han quedat fora de la llei, expliquen alguns dels veïns afectats, però davant el pressupost que una empresa especialitzada els va fer per posar al dia la maquinària, la saig-administradora de la finca els va advertir que ni farta de vi invertiria aquells diners. “Això sí, els consums ens els cobra. I de quina manera. Ens passen un import sense cap rebut ni sense cap justificant”, explica una veïna, que adverteix que ella periòdicament pren mostres i fotografies del seu comptador per si algun dia li cal reclamar. “Jo no sé els meus consums, no estic informada.”

En la primera i única reunió presencial que va protagonitzar la saig, sempre segons les fonts veïnals, la fedatària pública ja els va advertir que ella no pensava acudir a Sant Julià cada mes a fer les lectures dels comptadors. Que altra feina tenia. “Però suposadament ella hi és per això, i si no ho fa ella, que ja s’entén, té els mitjans per fer-ho fer.” Res de res. A preu fix. Com l’advertència que si algun dels inquilins marxa de l’immoble en aquest temps, ja es pot anar oblidant de rebre les fiances, els avals, que al seu dia dipositessin. Tot cap al calaix de la saig. El calaix per recuperar els crèdits. I és que els veïns, els ho va deixar clar Lourdes Alonso, “som la última prioritat”. Sort encara que no reclamen un palau…

Comentaris

Anna
Aquesta senyora ja tenia el premi com a pitjor advocada, i ara ha aconseguit la medalla a la pitjor saig, incompetent i desconsiderada. Una perla.
En resposta a Anna
Cesar
19.

Jo no sé si voste te advocada o advocat pero aquesta senyora els temes que li portava anava a fer la feina com deu mana i en particular altres advocats que prometien coses ella les feie,cosa que Per a mi ere perfecte Per altre ere dolenta a lo millor es que alguna vegada li ha reclamat algo que vos devie i ha tingut voste de pagar Per aixo diu que era la pitjor, les coses es tenen de dir amb fonament

  • 0
  • 1
patidor
I aquesta saig es pot passar la llei pel forro per no tornar la fiança? però que és això!!! quant era advocada era la pitjor del mercat,això és deixa veure ara, que va haber de tancar el despatx.
En resposta a patidor
Cesar
18.

Perdona pero aquesta senyora ere molt bona advocada pel fet de molts pleits guanyats,i el Despatx el va tancar Per que si fa de saig no pot fer res mes abans de parlar este de mirar amb cura les coses i parlar amb coneixement de les coses i no amb ingnorancia

  • 1
  • 1
Inquilina
17.
Aquesta notícia és totalment verídica. Al bloc A no tenim ascensor des del mes de juliol. Personalment he de pujar tres pisos per les escales amb una nadó en braços més la compra en moltes ocasions. Pel que fa la calefacció i aigua calenta des de que la gestió la porta la saig passem dies sense poder gaudir-ne. Fa més de dos mesos que es va traspassar la gestió i encara no tenim el detall de les despeses dels nostres consums i ens diuen que estem gastant massa. Dubto molt que els habits de consum del veïnat hagin canviat i el que és inadmissible que pretenint que passem fred a l hivern per no haver de gastar-se els diners dels lloguers en un consum tant primordial.
Volem rebre els serveis que abans reviem, que han estat pactats inicialment amb en Loan i que estem pagant cada mes.
  • 4
  • 2
Jaume Gracia
Ja fa dos añys que vis al bloc A, dintre del mal amb l'empresa del Loan navem tirant tot i que sempre alguna incidencia.
Cert es que el contadors de calefaccio son per hores cosa totalment ilegal a Andorra.
Tots als veins patim al mateix falta de control i manteniment dels dos edifisis ara amb el saig, nomes corre cuant se la posa amb evidencia per falta de control dels mateixos, entenc que alguns veins estan en situacio morosa, pero els que no u estem paguem les mateixes consecuencias.
Jo crec que al millor es posar un querella devant Batllia a traves d'advocat. i no pagar res al saig sino depositaro a batllia fins que posin un administrado serios i reponsble.
Als dos blocs i viuen nens petits i tots els dies els pares tenem que pujar caminant per falta d'ascenso, o ducharlos amb aigua prime escalfada amb una olla.
Es bergoños que tinguem que viure com ocupas pagant al lloguer tots els mesos, si cuansevol dia ya un incident i algu es fa mal per l'escala o tenim un incendi al garatge que la SAIG as prepari ja que la responsaple sera unicament ella per falta d'atencio civica capa les persones que vivim aqui.
jo crec que sa de pusa am mans de la asistenta social al raonado del poble i al comu de Sant Julia amb defensa de tots als veins.

si ja veins que no paguen que prenguin mesures pero als que cumplin amb les obligacions no te ningun dret de puteja com sesta fen.
Crec i estic molt segur que lo que desitxa al Saig es que marxem aburrits de tanta mala llet i gestio, per puguer vendre l'edifici a compañia buitre i pasar pagina.
No sera tant facil, jo tinc dos mesos de diposit i pel que vec dificil de recupera per tan señora SAIG plis posis les piles i faci la seva feina.
En resposta a Jaume Gracia
Inquilino
16.

Una auténtica vergüenza lo que estamos viviendo los vecinos. Desde que se ha echo cargo el Saig de la administración de los dos bloques la limpieza inexistente, la atención nula, cargan la cadera de calefacción al mínimo durando tan poco que cuando se termina los vecinos nos quedamos sin calefacción dos dias, no hay servicio de mantenimiento, la fianza no se hacen cargo. Unos pisos que antiguamente eran apartahoteles y se aquilan como vivienda habitual teniendo una situación como mínimo sospechosa ya que para poderte cobrar la calefacción tienen que invertir en unas reformas que se niegan hacerse cargo. Así que cobran cobran lo que les da gana. Medio bloque sin luz en la escalera por no hablar que los ascensores no funcionan desde hace meses. Medio parking sin luz y encharcado por las goteras de los bajantes que cuando alguien se ducha cae a chorros el agua. Una vergüenza que situaciones así se viva no en los tiempos que corren. Somos familias con hijos y esto es un sin vivir. Muchos pensamos que nos están haciendo “mobbing” inmobiliario. Hasta cuando tendremos que aguantar esta situación?
  • 5
  • 2
Roco
Aquesta noticia es falsa!!! Fa molt tems que construccions loan es dedica a arruinar i no pagar a ningu sense CAP mirament !! Ya era hora que la Llei actui . Lo raro es que aquesta persona encara no estigui a la preso . On están els diners del lloguer que pagaveu a construccions loan? Ven Fer señora saig !!!!
En resposta a Roco
Vei
15.

On estan els lloguers que pagavem al Loan? No es assumpte meu. Jo pagava un lloguer i uns serveis dels que gaudia plenament. Podiem estar sense ascensor un dia, dos,... pero no mes. A partir d’aqui el que faci el Sr. Loan amb els seus diners no es assumpte meu.

  • 8
  • 2

Comenta aquest article