Societat

"Deixo enrere 18 anys de la meva vida perquè no me'n surto econòmicament"

La testimoni relata les dificultats i la "impossibilitat" de "sobreviure" amb un sou mensual que no arriba als mil euros

La Mònica – nom fictici – es veu obligada a marxar del Principat d'Andorra després d'haver-hi passat més de mitja vida

ARXIU
| ARXIU
La Mònica – nom fictici per mantenir la seva identitat en l'anonimat – ha hagut de prendre una decisió "dràstica" a la seva vida: marxar d'Andorra, el país que fa 18 anys la va acollir. "M'hi he vist obligada perquè no puc continuar vivint sense arribar pràcticament a final de mes". Una determinació que hagut de prendre en l'adonar-se que "només treballo per sobreviure: pagar lloguer i despeses", afirma que "la seva situació econòmica no li permet gastar en res més" i "visc una vida molt precària". 

El seu testimoni és l'exemple de moltes persones que anys enrere van venir al Principat a trobar una vida millor que al seu país d'origen. "Eren temps millors", declara. "En els últims anys tot ha canviat". La Mònica treballa d'administrativa i cobra un sou net que no arriba als 1.000 euros, dels quals la meitat els destina a fer front al lloguer d'un apartament on viu i l'altra a les despeses.

En aquesta línia, explica les dificultats que això li suposa "no em puc ni comprar roba interior molt barata, ja que això supera el meu pressupost", "ni unes calcetes", afirma. A més, la Mònica té dos gats a càrrec seu i per tant, la despesa també se l'incrementa a l'haver de fer front a l'alimentació i la cura dels animals, i alhora mantenir-se a ella mateixa.

Adéu a 18 anys

La Mònica es veu obligada a tornar al seu país d'origen, situat a Amèrica del Sud. "Hi tinc tota la família, i podré viure a casa l'àvia i no haver-me de pagar un pis". "És trist perquè jo vaig venir aquí per tenir una posició econòmica millor, però ara al meu país viuen millor que aquí". La situació que viu Andorra la defineix com "insostenible". "La meva família allà s'ha pogut comprar un pis, un cotxe i jo aquí amb 18 anys que fa que hi sóc no ho he pogut fer mai, perquè el salari no m'ho ha permès".

La Mònica marxa per no poder sostenir "la vida precària amb què visc" i amb el desig de trobar un "futur a Amèrica del Sud"

La Mònica declara que li fa "molt mal" haver de marxar cap al seu país, "vaig venir amb 17 anys, hi he passat gairebé tota la meva vida". Els seus pares venien a fer la temporada d'hivern al Principat, i un any ella – que avui en dia té 35 anys – va decidir quedar-se. Afirma que "Andorra és un país en què s'està a gust, hi ha molta tranquil·litat i seguretat", però "la realitat que es viu avui en dia no es pot suportar de cap manera".

La solució per frenar aquesta situació segons la Mònica passa per "augmentar els sous", "els empresaris no han augmentat els sous en els últims anys i ens segueixen pagant unes misèries per viure en un país on el cost de vida és alt". "Si volen que paguem aquests lloguers tan elevats, el nostre sou s'hauria d'incrementar perquè al final tot és un peix que es mossega la cua".

"Els grans empresaris que tenen terrenys i immobles són precisament els ministres del país i són ells qui haurien de començar a canviar les coses per poder anar a millor", explica. Declara però, que és cert que els darrers mesos el ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior, l'ha ajudat amb una targeta per poder comprar alimentació i afirma que "sort n'ha tingut".

La Mònica té "l'esperança de fer sort al país on marxa" i afirma "que no sé com acabarà la situació a Andorra si no canvia tot". "És impossible poder pagar el menjar, el pis, les despeses i a sobre ens diuen que la CASS està malament". "El govern té pressupost per remodelar cada dos per tres l'Avinguda Meritxell o Carlemany i per què no es gasten aquests diners amb els ciutadans?". S'ho pregunta mentre ella ja ha pres "una decisió molt important per a trobar un futur millor lluny del país". Ara per ara, s'acomiada del Principat i de tot el que ha de deixar enrere.

 

 

 

 

Comentaris

Alex
13.

Sí pero seguro que la mitad de los que opinan o se van de Andorra, con el dinero que han ganado aquí se han comprado una casa o piso en su país, así yo también me voy de aquí, deberían ser las gracias a este país, donde han trabajado para poder comprarlo y no criticar tanto , lo que pasa, hay un refrán que dice no muerdas la mano que te da de comer, yo como emigrante tengo que agradecer mucho a este país.

  • 4
  • 9
Sandra
12.

Al final no valdrá la pena Fer vida aquí...1000€ dues filles i no arribo mail...

  • 15
  • 1
Ciutadana
11.

Desgraciadament, aquesta situació engloba a molta gent, sense diferència d'aquí o de fora. Hem patit una crisi brutal, s'està fent una molt mala política, on amb alguna honrosa excepció, passa com a tot arreu, cada cop hi entre gent menys preparada i sols per tenir una feina ben remunerada, i cada cop Andorra s'està empobrit més y, repeteixo, sense diferència (per mi no n'hi ha) de si un es de fora o d'aquí.

  • 19
  • 2
Pere
10.
És una qüestió d'ells contra nosaltres. Sempre ha estat així. La tàctica d'abans era fer contents els cabalers i els nous andorrans, amb un "xollet" a l'administració i tots contents. La tàctica d'ara, passa per provocar l'agonia, l'empobriment, i l'angoixa constant de l'acomiadament lliure. Formes part de la "Casta" o et fots de gana, així de simple. Un país de 80.000 habitants on tenen dret al sufragi universal poc més de 25.000, només en fan ús 15.000 i d'aquets darrers, més de la meitat treballen a l'administració. Algú em podria explicar de què serveix votar, quan les cartes estan marcades i els daus estan trucats?. Aquestes eleccions es mereixen una veritable abstenció, única forma de demostrar el veritable descontent i l'opinió dels "outsiders" i el poble silenciat.
  • 21
  • 2
RUBEN
tota la raó del món els polítics que tenim s'ho estan carregant tot, Andorra farà PUFFF i no tardarà gaire, poques especificitats que teníem i s'ho han carregat tot, ells com están carregats de diners que ni tan sols tenen a Andorra, ja que no tenim un fons de reserva bancària, vergonya, això si obres a tot el Principat perque les empreses dels ministres puguin treballar i cobrar, com andorrà hem fa vergonya, i ja no hem parlem del tema de entar a la Unió Europea, però que es pensen!!!!!!! aixó ja serà l'enfossament total del país, Com pot ser que articles iguals siguin més barats a Espanya que aquí???? Però després surten al diari o tv dient que no hi ha pobresa a Andorra, Srs. Ministres vinguin a partir de les 8.30-9 de la nit a mirar la gent que està als containers de escombreries buscant menjar, però clar com a vostès no els fa falta.
Una llàstima que aquesta SRA hagi de marxar del País. Només sortim als diaris per coses dolentes. En una paraula VERGONYA
-
En resposta a RUBEN
No es podia dir millor!
9.

Completament d'accord amb el que has escrit, i maulauradament es el que passa a Andorra per culpa dels que ens dirigeixen. A veure si tots els ciutadants dic tots sortim al correr com fane els nostres veins gals perque canviin de una vegada les coses a Andorra!

  • 14
  • 0

Comenta aquest article