Societat

Els ciutadans qualifiquen de “broma” i “vergonya” l’estudi dels preus del lloguer d’estadística

Allau de crítiques a les xarxes en veure que el departament governamental manté que llogar un pis costa per sota els 600 euros de mitjana

Els portals immobiliaris del Principat demostren que trobar un arrendament entre 540 i 590 euros és gairebé impossible

ALTAVEU
| ALTAVEU
Indignació. Aquesta seria la paraula que podria definir millor el sentiment dels andorrans després que aquest dimarts es presentés, en el marc de la Comissió Nacional de l'Habitatge, un informe per part del Departament d'Estadística en què s'assegura que el preu del lloguer se situa entre els 539 i els 587 euros. Una informació, però que s'allunya de la realitat. El cert és que només cal veure les webs de lloguer o parlar amb ciutadans per saber que molt poques persones paguen mensualitats per sota dels 600 euros.

Podem fer la recerca per arrendar un pis a través de molts portals immobiliaris: pisos.ad, buscocasa.ad, idealista, enalquiler, fotocasa. La web tant és, però el contingut en totes les plataformes és el mateix: la dificultat per trobar un arrendamentque estigui en la mitjana que assegura estadística, és a dir, entre els 539 i els 587 euros. I, aquesta és precisament la realitat existent que viu el Principat.

Pocs immobles presenten les condicions d’estar amb un preu per sota els 600 euros, i els que podem trobar són estudis o pisos petits que no superen els 40 metres quadrats i que en cap cas tenen més d’una habitació. D’aquesta manera, la gran majoria dels arrendaments d’Andorra roden a un preu vers els 900 i els 1.500 € i  en efecte, s’allunyen de la mitjana del preu que exposa estadística.

Furor a les xarxes socials

Els usuaris de les plataformes digitals mostren la seva total indignació al fet que estadística hagi publicat aquest estudi, i el qualifiquen de “vergonya” i d’una “broma”. “No interessa veure la realitat” i l’únic que fan “és enganyar la gent del país”, expliquen. “Els preus dels lloguers estan per núvols, quasi tots inaccessibles per a la gent treballadora”, exposa una ciutadana. 

Realment aquest és un fet que palpem a la realitat, són moltes les persones que no poden pagar-se un pis i arribar a final de mes perquè els preus dels pisos estan realment desorbitats. Un comentari relata la situació que viuen molts andorrans “amb un sou base de 1.033 euros no entra al cap que cap família pugui viure bé amb un lloguer de 1.000 euros que va a l’alça”.

Els ciutadans creuen que s'ha de trobar una solució política per resoldre l'augment del preus de lloguer

Els comentaris inciten als polítics a revisar els diaris, els portals immobiliaris i les webs per tal d’adonar-se de quin són els preus reals del lloguer en aquests moments, ja que publicant aquests estudis això sembla ser el “país de Mickey Mouse”. I d’aquesta manera, creuen que el Govern hauria de buscar una solució perquè els arrendadors no puguin abusar de forma excessiva dels preus del lloguer i “deixar de prendre el pèl als ciutadans”.

Malestar entre els temporers

A punt d’obrir les estacions d’esquí són molts els temporers que venen al Principat a treballar durant la temporada. Enguany, s’han trobat amb la dificultat que els resulta poder trobar un pis que amb el sou,que ronda al voltant dels 1.200 €, es puguin pagar. I a més, molts dels estudis o pisos que apareixen en els portals immobiliaris deixen clar que no s’arrenden per temporada.

Així doncs, també es fa visible el malestar per part dels temporers. I se’ls hi afegeix el fet que hagin hagut d’arribar abans al país per tal de fer totes les tramitacions burocràtiques al servei d’Immigració. Fa dies que ja hi ha temporers, però que fins aquest dissabte, 1 de desembre, no tenen contracte per començar a treballar, cosa que dificulta encara més la recerca d’un habitatge. 

Els temporers també viuen dificultats per trobar un pis i poder-se'l pagar, ja que els preus estan a l'alça

A les xarxes socials també es creen grups que mostren la desesperació que tenen a l'hora de poder trobar un pis en el qual poder fer-hi la temporada i en què busquen altres persones per compartir l'habitatge i dividir les despeses. El cost per arrendar un habitatge també es excessiu, i pot arribar a rondar els 800 € només per una habitació compartida.

Comentaris

Maria Teresa Pérez Garcia
7.

Lo ke tendriamos ke hacer todos es dejar de pagar alkileres... ya veras como se ponian las pilas....
Y por otra parte enviadles pruebas de todos vuestros gastos mensuales a la pagina o el correo de Govern como hago yo...
Es una verguenza ke hasta jubilados tengan ke alkilar habitación... VERGUENZA! Ke despues a los regugiados se lo den todito en mano... y a la gente ke a levantado el pais y del pais ke les hagan esto...

  • 0
  • 0
Anna
6.

Ens ha quedat demostrat que Govern ha intentat diluir la polèmica dels lloguers amb una trista estadística manipulada publicada a la premsa. Ens han pres a tots per imbècils. I el departament que ho ha elaborat i publicat s'ha cobert de glòria, no teniu vergonya!

  • 4
  • 0
presa de pèl
5.
Aquest govern continua enganyant-nos amb tot, però ara s'han passat de rosca. Poder aquest preu és per un estudi de 20 m2 a Arinsal? Jo fa més de 30 anys que estic de lloguer al mateix pis i pago 850€ mensuals més calefacció a part, hi sóc antiga, si em renoven el lloguer ja puc tremolar. Com pot ser que ens prenguin per idiotes? preus lloguers, habitatge, atur, acord amb Europa, SASS, CASS, Cloud, estació autobusos, és que ens enganyen amb tot. Queden 3 mesos per dir la nostra i que no continuin al poder, sinó... ja ens podem anar queixant...
  • 3
  • 0
Delua
4.
Nosaltres vivíem Avg meritxell 104( edifici perfumeria Julia, pagavem 600 eur + 125 eur de calefacció apart durant l hivern. Vam rebre la carta en la cual ens deien que al finalitzar el contracte el preu del lloguer del seria de 1.500 eur + gastos apart. Evidentment hem marxat (impagable amb sous normals). Sr Espot si vostè és un dels que us manifesteu en contra de l augment dels lloguers potser que comenci per casa seva ja que a tot això se li ha d'afegir que vostè és el honorable ministre D afers socials. Molt cordialment Delia Jiménez Cervelló.
  • 19
  • 0
Albert
3.

No em puc creure aquesta presa de pel.. tracten al ciutadà de ruc però potser ho som, ja que estan on estan, gràcies al nostre vot..

  • 12
  • 0

Comenta aquest article