El sector comercial de la Seu es prepara per al nou sistema digital del tax free

A partir de l'1 de gener serà obligatori i únic un sistema digital de validació amb la finalitat d'agilitzar els tràmits Els andorrans incrementen les compres a la Seu arran de la implantació del tax free, les botigues de "jogueteria, moda i joiera" són les que en surten més beneficiades

Comentaris

El sistema del règim de compres lliures d'impostos (tax free) que tenen els comerços de la Seu d'Urgell és aprofitat per Andorra. D’aquesta manera, els andorrans poden poden demanar el retorn de l'IVA un cop son a la duana. L'estalvi pot arribar a ser del 21%, que és el percentatge d'IVA que s'aplica a Espanya, habitualment, a la majoria de productes. Des del 2019 serà obligatori i únic el sistema digital i automàtic de validació del procés creat per l’Agència Tributària Espanyola i anomenat com a DIVA, fet que hauria de fer la devolució més àgil. 

La Seu ha vist incrementades les seves vendes des de la implantació del tax free. El nou sistema s'aplica sense límit des d'aquest passat estiu i això ha fet que molts més andorrans baixin a la capital alturgellenca a comprar diversos productes per beneficiar-se del retorn de l'IVA. Anteriorment, s'havia de comprar un mínim de 90 euros amb 16 cèntims per tal que el tax free es pogués fer efectiu.

L’Agència Tributària espanyola ha desenvolupat un nou sistema, que marca que des de l'1 de gener del 2019 el segellat del tax free s'haurà de fer per mitjà digital, i per tant, ja no s'acceptarà el tradicional segellat manual, que es feia fins ara. El comerç de la Seu s'hi està adaptant per començar a aplicar correctament el règim i en conseqüència augmentar el seu volum de vendes de cara als estrangers. D’aquesta forma, al CETAP de la Seu d’Urgell s’han organitzat xerrades informatives per explicar als comerciants el nou context en què s’emmarca el tax free.

Pel que fa a la duana de la Farga de Moles, la delegació de l'Agència Tributària ja disposa d'un dels terminals que validen automàticament la devolució de l'IVA. Amb aquest sistema digital, que s’anomena DIVA, el client rep un formulari imprès amb les dades necessàries ja digitalitzades per fer la validació, o fins i tot, si ho desitja, pot rebre als dispositius mòbils el codi que conté la informació per fer l’operació. El sistema té per objectiu l'avantatge de fer la devolució més àgil per al comprador.

Imagen relacionada
DIVA, el nou sistema digital del tax free desenvolupat per l'Agència Tributària 

 

Els sectors més beneficiats

El president de l'UBSU, la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell, Juan Carlos Salsas, afirma que els productes que més demanda generen entre els clients andorrans són "la jogueteria, la roba i la joieria". A més, els andorrans aposten per la compra de productes que tinguin un 21% d'IVA, perquè així la quantitat de diners a desgravar és major. D'aquesta manera, sobretot, en queda beneficiat el petit i mitjà comerç de la Seu.

Per altra banda, un altre dels sectors en el que compren més els andorrans és el de l'alimentació. Ja que, els productes frescos, com ara la fruita, el peix o la carn, els compren un 4% més barats que al Principat. 

"Tradicionalment els habitants de la Seu sempre hem pujat a Andorra per comprar productes que ens resultaven més econòmics", explica Salsas. Ara, però, la situació s'ha invertit i són els andorrans qui baixen a la Seu per estalviar-se l'IVA, fet del qual se n'aprofiten els comerços de la capital alturgellenca. La UBSU aposta per continuar activant el sector i incrementant les vendes de la mà del tax free.

Comentaris

Trending