Indemnització per al Consell o per a la butxaca?

Malestar parlamentari perquè la independent Sílvia Bonet demana percebre una compensació per l'anul·lació d’un vol cap a Estrasburg que altres consellers creuen que pertoca a la institucióLa normativa europea fixa un rescabalament de 250 euros per passatger afectat que Jordana, Riberaygua i Pallarés han demanat que s'ingressin al compte de Sindicatura

Corria el juny del 2017. Era la darrera sessió del Consell d’Europa de la temporada. I havia de ser, també, l’última sessió en què acudia Sílvia Bonet. Socialdemocràcia i Progrés (SDP) s’havia trencat i pel repartiment de tasques i funcions Bonet havia de deixar de representar Andorra a Estrasburg. Aquell dia, la delegació andorrana va perdre el vol per culpa de la companyia. Ara, segons la normativa europea, Air France ha d’indemnitzar els passatgers. Els membres de la delegació entenen que la compensació correspon a la institució. Tots? Tots no. Bonet ha facilitat el seu IBAN personal perquè quan arribin els 250 euros d’indemnització li arribin a ella.

La situació, una més que protagonitza l’ara consellera independent, està generant certa mala maror al Consell General. En un sector, com a mínim, vaja. La delegació andorrana al Consell General evita les manifestacions públiques. Però el malestar és evident. Sort, encara, que de moment la indemnització no s’ha cobrat. L’agència de viatges amb què treballa el Consell General l’únic que ha fet és sol·licitar als passatgers d’aquell vol anul·lat on voldran percebre la compensació quan arribi. Carles Jordana, Patrícia Riberaygua i Judith Pallarés han comunicat, segons les fonts consultades, que el retorn es faci al compte que facilita ordinàriament la Sindicatura. Entenen que l’anul·lació del vol no els va comportar cap perjudici personal i que com que qui va finançar el viatge va ser el Consell General li pertoca a la institució beneficiar-se de la compensació. “Són diners públics”, recorden les fonts. Sílvia Bonet ha facilitat, d’entrada, el seu compte “com a consellera”.

La qüestió és senzilla. Els consellers anaven cap a Estrasburg. Eren a Tolosa. Els comuniquen que Air France ha cancel·lat el vol que havia d’enllaçar les dues ciutats franceses. Que sortiran l’endemà a primera hora del matí. Com aquell qui diu, no arribaran ni tard. I que han de fer nit en un hotel a tocar de l’aeroport de Tolosa. La companyia es fa càrrec del cost de l’hotel. I el Consell General va abonar a cadascun dels consellers, per aquell dia que se’l van passar de camí cap a Tolosa i després a l’aeroport tolosenc mateix, els 130 euros de dieta diària convinguts. L’endemà, com els havia dit la companyia, van fer cap cap a Estrasburg. Fora de casa hi havien de ser igual. Que si a l’avió, que si al Consell d’Europa… en tot cas, és el Consell General qui va patir que els seus representants no eren a lloc a l’hora que hi havien d’haver estat. 

Sia com vulgui, la normativa UE fixa que els passatgers tenen dret a una indemnització de 250 euros quan tenen una afectació únicament imputable a la companyia. I en aquestes s’està. El mes passat -aquestes coses van lentes, molt- l’agència que gestiona els viatges del Consell General va comunicar que s’estava tramitant la compensació pertinent. I des del Consell mateix es va avisar que els 250 euros corresponents a Jordana, Pallarés i Riberaygua s’ingressarien al compte de la institució i “l’import de 250 euros que pertocaria en el mateix concepte a la senyora Sílvia Bonet s’ingressarà al compte de la senyora Sílvia Bonet com a consellera general”. Això sí, es deixa clar, “s’insisteix, però, que a dia d’avui encara no es disposa amb certesa de l’acceptació del pagament d’aquesta indemnització per part de la companyia aèria”.

Etiquetes

Comentaris

Trending