La veritable DIVA és el tax free

A partir del proper 1 de gener serà obligatori un sistema digital de validació a la duana de la Farga de Moles del retorn de l’IVA espanyol, fet que hauria d’agilitar els tràmits actualsLa suma de la supressió del mínim de despesa per poder sol·licitar la devolució de l’impost i l’automatització del procés es preveu que suposin un atractiu molt llaminer per als consumidors

Comentaris

Queden poc més de quatre mesos per acabar-se de conscienciar. A partir de l’1 de gener no caldrà esperar a la finestreta que l’Agència Tributària, en coordinació amb els agents de la guàrdia civil, té a la duana de la Farga de Moles per segellar les factures dels productes comprats a Espanya i subjectes al retorn de l’IVA. L’operació tax free, vaja. Des del 2019 serà obligatori i únic el sistema digital i automàtic de validació del procés. Entre l’agilitació del procediment i la supressió del límit mínim de despesa per poder fer el tax free s’espera un increment molt important de la petició de retorns. O el que és el pateix, s’animarà el consum fora del país.

Les diverses fonts consultades han admès que el fet que des del 5 de juliol s’hagi abolit el mínim dels 90,15 euros per poder dur a terme el procediment de retorn de l’IVA espanyol ha suposat una major activitat a la duana en relació al tax free. L’element previ, doncs, és que els residents a Andorra compren més fora perquè la devolució de l’impost fa que el negoci surti rentable. Curt i ras: les botigues i àrees comercials, poques, de la Seu d’Urgell i el seu entorn en treuen profit. Les fonts consultades han assegurat que els caps de setmana i els ponts es nota especialment un major interès per validació d’operacions de tax free. 

Això pot suposar, puntualment, una afluència de persones a la zona duanera disposades a segellar la documentació escaient relativa als productes adquirits que pot comportar un cert temps d’espera. La delegació de l’Agència Tributària a la duana de la Farga de Moles ja disposa d’un dels terminals que validen automàticament la devolució de l’IVA. Devolució IVA. DIVA, que és amb aquesta denominació com els responsables de l’administració tributària espanyola han denominat el sistema digital de validació del tax free. La màquina hi és. La seva utilització encara és molt baixa. I la justificació és ben senzilla.

El sistema DIVA s’inicia en el punt de compra. A la botiga, al comerç, a l’àrea comercial venedora. I si en aquests llocs encara no disposen del programari adequat per poder expedir ‘l’expedient electrònic’, l’usuari ha de seguir el sistema tradicional. No serà el cas a partir de l’1 de gener. El sistema DIVA fa temps que funciona a mode de prova. Però ara la sistemàtica probatòria arriba a la seva recta final. I malgrat que per ara guanya per golejada la fórmula tradicional del segellat a mà i la revisió per parts dels agents, si escau, del material adquirit, a partir de les properes setmanes s’espera que a poc a poc hi hagi una inversió de la sistemàtica. L’1 de gener el nou sistema serà l’únic.

Els establiments que s’han afegit els darrers temps a oferir el tax free a partir de la supressió de la limitació de l’import mínim que ha suposat l’aprovació del pressupost espanyol per aquest 2018 ja han estat degudament informats de la situació i la immensa majoria ja s’han equipat amb el nou programari. No hi ha més remei. Falta, però, que la resta de comerços i botigues facin el mateix pas. Evidentment, com més petita és l’empresa menys informació i més dificultats per ‘transformar-me’. Hi ha grans superfícies que ja treballen amb el format electrònic. Amb el sistema DIVA. El client rep un formulari imprès amb les dades necessàries per fer la validació automàtica ja digitalitzades o, fins i tot, si es prefereix, es rep als dispositius mòbils el codi que conté totes la informació per fer l’operació. Sense més. Dit i fet.

Avantatges

Segons l’Agència Tributària, els avantatges del sistema DIVA són clars. Per a l’usuari-client-comprador-resident al Principat, el procediment de devolució és més àgil. L’administració tributària, en disposar de forma anticipada de la informació de les vendes tax free, podrà efectuar els seus controls més eficaçment, minorant per tant el temps d'espera en el punt de segellat. Per al comerciant, en principi el nou format hauria de permetre el foment de les vendes, pel valor afegit que el DIVA dóna als seus clients. Té més seguretat i traçabilitat en tot el procés, ja que els seus documents de reemborsament d'IVA estan disponibles directament en el sistema patentat per l’administració. I per a l'autoritat duanera, permet fer una millor gestió dels riscos, de manera que s'afavoreixi l'ús lícit d'aquest avantatge fiscal.

I el que està clar, asseguren totes les fonts consultades, és que la suma de l’agilització del sistema de validació del procediment, obligatori com s’ha dit el format automàtic a partir del primer dia de l’any que ve, i de la supressió del mínim, és a dir, el fet que es pugui reclamar l’IVA des del primer cèntim d’euro de qualsevol compra que es faci a l’Estat espanyol, serà un reclam, un atractiu molt llaminer per als consumidors del Principat. La DIVA de veritat, doncs, serà la del tax free. Sense necessitat ni de circs ni de piruetes.

 

Etiquetes

Un rètol que convida a aprofitar el 'tax free' en ple nucli històric i comercial de la Seu, aquest dissabte, dia de mercat.

Relacionat

El comerç de la Seu es posa apunt per treure profit al nou ‘tax free’
-

Relacionat

L’IVA espanyol es pot recuperar des del primer cèntim d’euro a partir d’aquest dijous
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.

Relacionat

Cop al comerç, oxigen per al consumidor

Comentaris

Trending