El robot (policial) s’ha fet vell

Interior convoca un concurs internacional per adquirir una nova màquina capaç de desarticular explosius; la previsió és invertir 255.000 eurosL’aparell que es pretén comprar, i que ha de substituir l’actual RM35, que ha quedat obsolet, no pot arribar als 80 quilos de pes amb braç desmuntable inclòs

Comentaris

La policia va de compres. Els especialistes en la desarticulació d’explosius tindran ben aviat una ‘nova joguina’ amb què practicar. I tan debò sols hagin de fer pràctiques. Serà bona senyal si el futur robot dels TEDAX només ha de sortir del cau, de l’armari, per fer entrenaments. El que tenia el cos fins ara s’ha fet vell. La tecnologia evoluciona. Molt. I l’aparell ha quedat obsolet. El ministeri d’Interior preveu fer una inversió de 255.000 euros per adquirir la nova màquina.

En principi, el concurs internacional convocat recentment dóna de marge fins al 18 de juliol per presentar ofertes. Les característiques del robot que pretén la policia, i que figuren en la documentació tècnica annexada al plec de bases al qual hi ha accedit l’Altaveu, estan tan taxades que gairebé l’únic que falta és posar el nom de l’aparell. “Volem un Manolo.” Sia com vulgui, haurà de ser una màquina que no pesi més de 80 quilos i que sigui capaç d’aixecar entre 3 i 8 quilos de pes amb el braç que hi ha d’anar incorporat estès. Ha de poder actuar en condicions de temperatura que vagin dels 20 graus negatius als 50 de positius.

Ha de tenir una autonomia mínima de dues hores i ha d’haver estat fabricat aquest 2018. El plec de condicions tècniques estableix, fins i tot, de quins països ha de procedir. Que si els Estats Units, que si Canadà o el Regne Unit. Espanya, Polònia, República Txeca, Bèlgica, Dinamarca o Finlàndia. Alemanya, França, Itàlia, Holanda, Suècia, Noruega, Suïssa i Japó. Plegat, no pot fer més de 65 centímetres d’alt, 80 de llarg i 45 d’ample. Ha de poder pujar escales i pendents amb una inclinació de 45º i ha de poder superar obstacles d’un mínim de 37 centímetres.

Vaja, que les empreses del sector hauran d’analitzar molt concretament les dades perquè tot sembla que el robo ha de ser un de sol, un de concret. I l’empresa subministradora, que ha de donar una garantia de dos anys com a mínim, ha de poder oferir una formació complerta a Andorra destinada als membres del grup de detecció d’explosius, als TEDAX. L’equip ha de portar llums LED, altaveu, micròfon… possibilitat de canviar les bateries en calent i sense necessitat d’haver d’usar eines…

El braç ha de ser desmuntable -s’ha de poder muntar en un minut com a molt i sense que calgui cap eina- i s’han de poder incorporar rodes addicionals, de fet, com demanda extra el plec de característiques tècniques exigeix el subministrament d’un kid de quatre rodes. La plataforma base del robot ha de poder operar sola amb un sistema de tracció basat en quatre ‘flippers’, que tindran com a mínim vuit posicions predeterminades i serà apte per moure’s per qualsevol terreny.

En fi, una joguina com l’actual -amb una unitat de control que no pesi més de cinc quilos i que, entre altres, incorpori un sistema d’enregistraments i de fotografia amb un mínim de quatre imatges de vídeo simultànies- però adaptada als temps. Un robot nou de trinca que substitueixi l’actual RM35. L’‘home’ s’ha fet gran i li arriba el temps de la jubilació. A les màquines, és clar, també. 

Comentaris

Trending