Benvinguts a l’Andorra que fumeja (i esparvera cada matí la Margineda)

Tot sovint, de la xemeneia d’una borda que hi ha a la recta d’entrada o sortida d’Andorra la Vella hi surt un espès fum que enterboleix la visibilitat 

Comentaris

Benvinguts a l’Andorra que fumeja o una cosa similar podria ser el nou emblema per atraure l’atenció dels visitants de la capital que, especialment, hi entrin per la Margineda els matins més frescos. La fumera que desprèn la xemeneia d’una borda de la zona és més que notori, segons alguns testimonis presencials que ho han constatat a través de les seves captures fotogràfiques. “Això és el que et trobes de bon matí cada dia quan véns de Sant Julià o fins i tot els turistes, que pugen a Andorra buscant aire net i deuen posar-se les mans al cap quan veuen això.” Fonts properes a la família que explota la borda han reconegut que potser l'impacte visual no és el millor. Però han garantit que la combustió de fusta no genera cap dany al medi.

La fumera és espessa i continuada durant estona. Fins i tot desprèn una certa mala olor i durant un temps notable enterboleix el panorama. Tot sovint, segons els consultats, els matins es fa impossible des de la gasolinera que hi ha a tocar del pont romànic de la Margineda poder divisar correctament l’institut que queda ‘muntanya amunt’. “Jo no sé què hi deuen cremar, allí dins. Però la intensitat i espessor amb què surt el fum de vegades fa de mal pensar. Potser no és res. Però no és la millor imatge que podem donar. I menys encara quan el mas està situat just en la que és realment una porta d’entrada al centre del país”, explica una de les ‘víctimes’ gairebé diàries del fum. Víctima, com a mínim, del mal d’ulls que provoca l’espessa fumera.

Els explotadors de la finca, posats en contacte amb l'Altaveu, han explicat que "en nombroses ocasions, tant el cos de bombers, el servei de circulació del comú d'Andorra i representants del ministeri de Medi Ambient s'han personat per constatar el material que es crema". En aquest sentit, "el cent per cent de la fusta que es crema es clop i pi" i "la normativa vigent preveu la crema de fusta per escalfar-se". En aquest punt, els comunicats recorden que "no cal dir que hi han varies persones desfullant tabac durant el periode d'hivern". Sobre el perquè de l'efecte òptic, els masovers de la finca expliquen que "la boira del fum es genera normalment perquè degut a les condicions meteorològiques i la pròpia ubicació de la borda, molts cops hi ha depressió atmosfèrica. És a dir que el fum, en comptes de pujar, té tendència a baixar". No obstant això, "estem d'acord que la fumera que es produeix diversos dies al matí pot ser molesta i no donar gaire bona imatge".

Comentaris

Trending