Un 1 de Maig per a tothom

Pere Baró removebg preview

Pere Baró

Secretari d'organització del Partit Socialdemòcrata (PS)

Comentaris

Fa 134 anys, prop de 200.000 treballadors van començar una manifestació a Chicago amb l'objectiu d'aconseguir una reducció de la seva jornada laboral (treballaven entre 12 i 16 hores al dia). Aquesta revolta va finalitzar en la plaça de Haymarket, a Chicago, on, enmig de la multitud, algú va llançar una bomba que va causar la mort d'un grup d'agents de policia.

Sense tenir cap mena de prova, les autoritats van triar a cinc treballadors i els va condemnar a mort. Aquests treballadors van ser identificats com els "màrtirs de Chicago". Malgrat els successos, es va aconseguir l'objectiu de la manifestació: per fi, les empreses van reduir les dures i llargues jornades dels empleats i obrers. Aquest moment històric va marcar un abans i un després en la història dels treballadors. I també un abans i un després en la nostra història. A poc a poc hem anat aconseguint drets fins al dia d'avui, on malgrat l'intent d'uns quants, continuem lluitant per la seguretat dels treballadors, per la seva dignitat i la seva prosperitat.

Aquest 1 de maig, també serà històric. Davant la crisi de la COVID-19, molts dels nostres treballadors veuran com les seves condicions laborals faran un pas enrere i d'altres hauran de lluitar per mantenir el seu lloc de feina. Malgrat que aquest 1 de maig serà diferent, no hem de deixar de reivindicar el que és nostre. Hem de demostrar que, tot i que seran uns mesos complicats i que tots haurem de posar una mica de la nostra voluntat, no acceptarem fer un pas enrere en els nostres drets laborals.

No acceptarem mai que ningú aprofiti aquesta situació per fer de quelcom excepcional i momentani, una pèrdua permanent per nosaltres, els treballadors. Aquest 1 de Maig ens ha de servir a tots treballadors, empresaris, Governants, per reflexionar. Per seure plegats i demostrar que ens tenim els uns als altres.

Aquest 1 de Maig hem de reivindicar els drets laborals de tots aquells que estan donant la cara dia a dia amb el virus: els nostres infermers i infermeres, cossos especials, metges, agents de circulació, repartidors, caixers, treballadors de serveis bàsics...

Aquest 1 de Maig hem de reivindicar els drets laborals de tots aquells que estan donant la cara dia a dia amb el virus: els nostres infermers i infermeres, cossos especials, metges, agents de circulació, repartidors, caixers, treballadors de serveis bàsics, etc. Hem de demostrar que no només pensem en ells ara: quan tot això passi, demostrarem que hem après que hi ha coses amb les quals no es pot jugar. Òbviament, hem de reflexionar també amb tots aquells que treballen per nosaltres com ara funcionaris, treballadors de parapúbliques i tots els treballadors de les empreses privades del nostre país. Hem de demostrar que som un sol i que entre tots tirarem aquest país endavant. Que els nostres drets no es toquen. Hem de dir-ho alt i clar: no farem ni un pas enrere.

Aquesta és, com no pot ser d'una altra manera, la lluita del Partit Socialdemòcrata (PS). Ara més que mai estem al costat dels treballadors, defensant els seus drets davant les mesures excepcionals per afrontar la Covid. Treballem per evitar acomiadaments o acords entre empresaris i treballadors que malmeten els drets laborals. Volem garantir ajudes a treballadors que vegin els seus ingressos reduïts. El nostre objectiu no és penjar-nos medalles: el nostre objectiu és aconseguir una llei que representi a tothom. Creieu-me: malgrat que alguns ens titllin de populistes o comunistes, o mentre ens rebutgin les nostres 77 esmenes i 37 reserves a la seu de la sobirania nacional, la nostra resposta continuarà sent preservar els drets de tothom.

Creieu-me que aquest 1 de Maig i tot l'any continuarem protegint els drets de tots els treballadors amb la nostra política econòmica i social alternativa que defensem des de fa ja vint anys.

Perquè això també és una manera de demostrar que la virtut unida és més forta. Alt i clar: visca Andorra i els seus treballadors.

Comentaris

Trending