‘Andorra, Reserva de la Biosfera’, un projecte de futur

Pere Canals

Candidat territorial liberal de d’Acord a Canillo. Vaig néixer el 4 d’agost de 1959 a Arenys de Mar. De pares andorrans, estic casat i tinc dos fills. Vaig estudiar Enginyeria Industrial a Barcelona i tinc un MBA per ESADE. Mai no he deixat d’estar en contacte amb Andorra, encara que la vida professional m’ha portat a liderar projectes internacionals com a executiu de la multinacional holandesa Draka Cables, essent director general de la filial espanyola a Barcelona, president de la filial francesa a Aubevoye i vicepresident mundial de la divisió de cables “Oil & Gas” a Amsterdam. “Ara és temps de tornar a Andorra”, em vaig dir fa un temps. El mar i la muntanya són dues de les meves aficions. He creuat l’Atlàntic fent regates i també m’apassiona l’esquí. Ara, per fi a Canillo, debuto en la política, entesa com a servei al país de la mà de l’equip de Liberals d’Andorra.

La proposta que inclou Liberals d’Andorra en el seu programa electoral de fer d’Andorra el primer país Reserva Mundial de la Biosfera és en si mateixa un full de ruta per aconseguir un model país compromès amb la responsabilitat mediambiental, la sostenibilitat i un creixement econòmic sostenible. 

Les Reserves de la Biosfera són territoris reconeguts internacionalment, des de l’any 1971, pel programa Home i Biosfera-MAB de la Unesco. En elles l’activitat humana es desenvolupa de forma compatible amb la conservació dels recursos naturals i del patrimoni cultural. El seu principal objectiu és establir una base científica per a la millora de les relacions entre les persones i el seu entorn. Segons la Unesco, amb dades de l’any 2018, hi ha 669 reserves de la biosfera en més 120 països, però cap d’elles inclou tot el territori d’un país. Aquest serà el nostre punt diferencial i el que farà d’Andorra, Reserva Mundial de la Biosfera un referent global.

Els objectius principals son els d’orientar el creixement econòmic i el benestar social de manera que sigui respectuós amb el desenvolupament sostenible i la conservació del patrimoni cultural i natural, promovent la coordinació i cooperació dels agents socials i econòmics, tant públics com privats. Molts dels estudis que hem consultat i els especialistes que ens han assessorat indiquen que sent nomenats Reserva de la Biosfera, i amb les polítiques s’implementaran a nivell econòmic i social, juntament amb el reclam internacional que això suposarà, s’afegirà un 1% al creixement del Producte Interior Brut (PIB).

El programa MAB “Persona i Biosfera” de la Unesco es concreta mitjançant una sèrie de projectes orientats a la consecució dels objectius fixats. Hi caben projectes de conservació del patrimoni natural i cultural, de desenvolupament econòmic i social, i d’investigació, essent aquest últim un dels pilars fonamentals del programa, aportant estudis i arguments que millorin la gestió directa del territori.

El gran atractiu d’apostar per fer d’Andorra el primer país Reserva de la Biosfera, és que defineix un model de desenvolupament que suma i relliga projectes que, d’altra banda, en el millor dels casos, es farien de forma individual i inconnexa. A més, ens compromet a avançar en el desenvolupament d’un país respectuós amb el territori, a mitjà i llarg termini, assegurant que les futures generacions d’andorrans gaudeixin d’un entorn incomparable com el que nosaltres estem vivint.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Muntanyes Sagrades
1.
Conservació del patrimoni natural?Ara deserteu? Quan ja hem convertit la meitat de les muntanyes en "Parks" d'atraccions,i l'altra meitat en camins i rutes amb una massificació de gent insostenible pel medi ambient,acabat d'agreujar amb els odiables "Refugis Guardats" que son nius de contaminació clavegueres,llum,telèfon,(Sorteny) convertits alguns amb hotelets de baix cost,no creu vostè que ja hem fet tard?les muntanyes son sagrades i amb aquest ritme els hi queda poc per la seva ruina,amb el vist i plau d'algunes autoritats.
  • 4
  • 0

Comenta aquest article