Resposta al Dr. Mijares

Dr. Josep M. Piqué

Director general del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS)

Agraeixo els comentaris del Dr. Mijares i coincideixo amb ell en què els titulars que les redaccions dels diaris acaben fent sobre el contingut d’un article o entrevista sovint no reflecteixen l’esperit de l’article i poden confondre als lectors. Dit això, crec que el Dr. Mijares tampoc no va interpretar correctament les meves paraules. 

Quan jo dic que cal revisar amb cura les múltiples medicacions que sovint prenen la gent gran amb l’objectiu de limitar-les a les mínimes imprescindibles, no és per cap motiu economicista. Es per què cada cop hi ha més evidències i sensibilitat respecte a que la polimedicació en aquest sector de la població pot portar més inconvenients que avantatges. 

És evident que un malalt que té hipertensió o diabetis, per anomenar patologies que vostè cita en el seu article, pot necessitar una medicació i que en cas de no prendre-la pot tenir conseqüències negatives. Però múltiples estudis revisant la medicació que prenen els malalts en aquestes edats han posat de manifest  les conseqüències negatives de la interacció entre diversos fàrmacs i els efectes adversos d’alguns fàrmacs que aporten poc valor al malalt. 

Sense nomenar l’alt percentatge de pacients d’edats avançades que no prenen la medicació correctament i els exemples no infreqüents de malalts de més de 90 anys que moren prenen fins l’últim dia medicacions per prevenir en els propers deu anys problemes derivats de la hipercolesterolemia o la hipertrofia prostàtica. 

Per fer-se una opinió més fonamentada sobre tots aquests aspectes li recomano la lectura sobre aquest tema en un mitjà científic com és el Up-To-Date(https://www.uptodate.com/contents/drug-prescribing-for-older-adults) o si ho prefereix en un mitjà de divulgació general com és el diari ‘The Washington Post’ (https://www.washingtonpost.com/national/health-science/americas-other-drug-problem-giving-the-elderly-too-many-prescriptions/). 

Per altra part, barrejar com vostè fa aquest concepte de prescripció farmacològica racional i de qualitat en la gent gran amb la dimonització de les vacunes per part d’algun sector de la població m’ha semblat totalment fora de lloc.

Articles relacionats

Comentaris

joan-Albert Mijares Grau
1.
benvolgut col.lega :
agraeixo profundament el seu escrit,i voldria afagir quelcom important.Avui dia hi ha multitud depersonas que es medica diariament amb la creencia de que allo perque em medico ja no m'agafara .Ceuen que la profilaxis es com les vacunas. junt amb aixo tambe creuen que una dieta estricta com la Vegana tambe els fara inmunes. res mes lluny de la veritat. si en es cuida en el sentit de no fer excesos de menjar, drogas, etc. Lo que en realitat el beneficiara es en la calitat de vida. Pero altres malaltias con la arterioescleerosis, demencias, etc. Estan contingudas en la herencia genetica i d'aixo no s'en lliurara. Es podria dir simplement que al neixe tenim ja ja una data de caducitat. el tipus de vida poc influira execepte millorar la qualitat. No cal llegir moltes publicacions en angles o idiomas pseudocierifics. Hi han coses que avui dia se saben be com la explicacio dels instints. Perque els animals saben tantas coses com per exemple i lla educaciow i el traçtamenyt de les crias?. Doncs be tambe esta en el codic genetic tota Asquesta informacio.
. la questio es saber Quan hi va entrar?.
Es possible podriem seguir parlant de assumptes molt interessants, encara que no estesim d'acord.
De nou agrait per el seu comentari rebi les meves salutacions mes cordials

Dr. Mijares
  • 0
  • 0

Comenta aquest article