El PS proposa que els ciutadans presideixin les taules electorals i que la votació no es faci als comuns

La formació tramita una proposició per modificar la Llei electoral i que el repartiment d’escons comunals sigui al 100% proporcional segons els vots obtinguts

Pere López i Judith Salazar durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
Pere López i Judith Salazar durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

El grup parlamentari socialdemòcrata ha tramitat una proposició per modificar la Llei del règim electoral i del referèndum mitjançant la qual entén que ajudarà a fomentar la participació de la població en els comicis i a reduir el recurs al vot judicial. En concret, el PS vol que es creïn diferents taules electorals a cada parròquia, que aquestes estiguin presidides per ciutadans i no pas per consellers comunals i que, en cap cas, estigui ubicades als comuns o a dependències governamentals, i que la distribució dels escons en les eleccions comunals sigui al 100% proporcional i no s’atorgui de forma automàtica el 50% de les cadires a la llista més votada.

El text, que ha estat acceptat ja a tràmit per Sindicatura, posa en relleu, en la seva exposició de motius, es remarca que “si s’observen els diferents percentatges de vot absolut obtinguts per les forces polítiques concurrents a les eleccions comunals i es contrasten amb la representació institucional obtinguda en el si de la institució, es pot inferir que la composició final dels consells de Comú no és prou representativa de la voluntat popular”, circumstància que s’atribueix al fet que l’actual legislació “estableix un sistema de provisió de càrrecs (...) en què es prima la fàcil governabilitat de la institució, atorgant-hi majoria absoluta a l’opció guanyadora, en detriment d’una representació proporcional de la voluntat dels electors, que obligaria als representants comunals a assolir consensos per a poder desplegar les seves polítiques”. També s’alerta de l’elevat percentatge de vot per correu, que “ja se situa entorn el 20%”.

La proposta de llei aposta, per una banda, per apropar les meses electorals als ciutadans 

Per afrontar aquesta darrera realitat, la proposta de llei aposta, per una banda, per "apropar les meses electorals als ciutadans" , per l’altra, per “afavorir la màxima independència i neutralitat de la jornada electoral”. Pel que fa a l’assignació dels escons, s’elimina la disposició que atorga la meitat del consell de comú a la llista més votada, modificant l’article 62 de la Llei del règim electoral. Així, la distribució es farà pel “sistema proporcional de resta més elevada” –el mateix que s’utilitza ja per a repartir els escons que no es queda la candidatura amb més suport popular-. També s’estableix que els cònsols s’escolliran dins del ple del comú per majoria absoluta en primera volta o per majoria simple en una segona votació.Pel que fa a l’article 2,  modifica el 36 de la llei del règim electoral i s’indica que les meses estaran “formades coma mínim per un president i 4 vocals designats mitjançant sorteig públic”, exceptuant les persones que siguin candidates. És a dir, no hi tornarien a ser els consellers de comú.

La consellera, Judith Salazar considera que amb la proposta es busca "aconseguir un exercici electoral més cívic i menys polític"

La consellera general socialdemòcrata, Judith Salazar manifesta que, amb la proposta es busca "aconseguir un exercici electoral més cívic i menys polític". El president del grup, Pere López creu que l'actual sistema és "poc democràtic" i opina que "és necessari un debat per la qualitat democràtica del país".

Els socialdemòcrates s'han mostrat preocupats per l'augment de l'abstenció en els darrers comicis. i per l'augment, també, dels vots a la Batllia. Segons López, l'actual sistema electoral de les eleccions comunals està condicionant, i molt, la confecció de les llistes i ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que la proposició que han presentat té un llarg recorregut i espera que també el tingui en la seva tramitació, tot recordant que el criteri del Govern, i els vots al Consell General després, van tombar la proposta per invertir el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la CASS en el mercat immobiliari.

Comentaris (2)

Trending