Vaga de fam per reclamar millor menjar entre reixes

Només un dels vuit presos que van iniciar la protesta amb refús d’alimentació divendres a la nit continuen a dia d’avui amb la seva acció

-
-
Un menjar de millor qualitat, poder disposar de més temps de conversa telefònica i haver de passar menys temps dins de les cel·les. Són les tres reivindicacions essencials que els presos preventius reclosos al centre penitenciari de la Comella han posat sobre la taula de la direcció de la presó a través de dues cartes diferents que han presentat els darrers dies. La reclamació es fa amb una vaga de fam que a data d’avui ja només un intern segueix.

Dijous de la setmana passada, tots els reclusos en règim de presó preventiva van renunciar a dinar com a mesura de protesta. Les queixes, els arguments de la seva acció, van ser expressats oralment i van assegurar que els trametrien per escrit. Amb la primera de les dues cartes que s’han fet arribar els darrers dies a la direcció d’Institucions Penitenciàries, divendres a la nit vuit presos van començar formalment una vaga de fam que, en conseqüència, va ser tractada com a tal.

Els reclusos van renunciar a ingerir qualsevol tipus d’alimentació i sols prenien aigua. Segons fonts oficials, es va posar en marxa els protocols establerts per aquests casos, que passen per un reforç dels controls mèdics i per retirar el menjar de la cel·la. És a dir, quan un pres comunica la decisió ferma i voluntària de fer vaga de fam ja no se li porta el menú a la cel·la i tampoc altres presos mengen davant seu.

Dels inicials vaguistes, durant la jornada de dissabte dos van renunciar a continuar amb la seva acció. I aquest dilluns van deixar la protesta cinc dels interns que també havien renunciat a menjar. Amb la qual cosa, aquest migdia només un dels interns -un home detingut l’hivern passat al Pas de la Casa, on residia, acusat de traficar amb drogues- mantenia l’acció de protesta i continuava sense menjar. El seu estat de salut, per ara, és bo.

Les fonts oficials consultades han explicat que els presos han fet arribar dues cartes diferents amb les seves reclamacions. Les seves queixes estan sent analitzades per la direcció. D’entrada, per exemple, ja s’han mantingut converses amb l’empresa que serveix els menús per mirar si hi ha alguna qüestió a millorar. També s’estan estudiant la resta de demandes però sense adoptar cap compromís perquè, segons els consultats, les lleis s’estan respectant i amb escreix.

Per exemple, la normativa penitenciària vigent marca que els presos han de poder gaudir de trenta minuts de converses telefòniques setmanals. Actualment aquest temps està ampliat fins als 45 minuts. A més a més, a l’hora d’avaluar qualsevol canvi cal també preveure si hi hauria els mitjans suficients per facilitar més temps de conversa, per exemple, als presos en el cas que en lloc de la quarantena de reclusos actuals, aquesta xifra s’incrementés de molt. La capacitat màxima del centre és de 120 reclusos.



Espot defensa les condicions actuals però s'obre a "estudiar millores"

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat les condicions actuals dels interns a la Comella, però ha assegurat que "estem oberts a reflexionar i implementar el que es pugui millorar". Tot i això, ha volgut deixar clar que "les condicions de reclusió són satisfactòries". Com a exemple, ha indicat que el menjar dels presos és el mateix que el dels agents penitenciaris i que el temps de conversa telefònica arriba als 45 minuts quan "el mínim que reclama els estàndars europeus és de mitja hora". 

Etiquetes

-

Relacionat

Cinc presos preventius s’han mantingut en vaga de fam des de dijous

Comentaris (3)

Trending