Govern i DA acusen el PS de “posar en risc” el sistema de pensions

Rosa Gili lamenta que els grups de la majoria refusin la proposició de llei per fer que el fons de reserva inverteixi en pisos “només per ser nostra”

Enseñat i Mònica Bonell, abans de l'inici de sessió.
Enseñat i Mònica Bonell, abans de l'inici de sessió.

El Govern i el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra han justificat el ‘no’ a la proposició de llei del Partit Socialdemòcrata que volia fer que el fons de reserva de jubilació (FRJ) invertís en el mercat immobiliari per posar al mercat pisos de lloguer al·legant el risc que podria suposar això per al sistema de pensions. Així ho han defensat durant el debat de presa en consideració del text, que ha quedat refusat amb els vots dels tres grups que donen suport a l’executiu. Els socialdemòcrates els han retret que rebutgen la proposta “només perquè ve de nosaltres”.

La problemàtica de l’habitatge ha centrat, novament, una sessió al Consell General. En aquest cas, amb motiu la llei presentada pel grup socialdemòcrata, que pretenia facultar l’FRJ per invertir en el mercat immobiliari i posar pisos de lloguer al mercat. La proposta, però, ha estat refusada per la majoria; només ha rebut els vots favorables del mateix PS i dels quatre consellers generals de Tercera Via.

Des de Govern i la bancada ‘taronja’ les crítiques cap al text han estat molt dures. De “nyap” ha arribat a qualificar-lo el president del grup, Carles Enseñat, que ha indicat que “la refusem no perquè vingui del PS sinó perquè posa en perill el sistema de pensions, ja que agafar un 10% del fons és un risc i es pot deixar-lo tocat de mort”.  De fet, ha afirmat que “no és una bona llei; perquè s’ha fet pensant en el rèdit polític a curt termini”.

De forma similar s’ha expressat el ministre de Finances, Èric Jover. “Al seu text hi ha mancances molt importants, insuperables”, ha assegurat, tot criticant que “no es diversifica un fons centrant el 10% del total en el sector immobiliari i menys en un país petit com Andorra”. Des de l’executiu, en canvi, s’ha volgut defensar que per abordar la problemàtica del lloguer ja s’han treballat mesures, com les anunciades dimecres, entre elles l’impuls d’un fons publicoprivat que també podria comptar amb aportacions de l’FRJ.

Per la seva banda, des del PS ha lamentat que “una llei ambiciosa que busca aportar molts beneficis als nostres ciutadans” hagi quedat en no res pel fet que, des del Govern i des dels grups de la majoria, “no poden ni volen acceptar una proposta que no sigui la seva encara que la situació al carrer sigui greu”. La parlamentària ha assegurat que el text “no farà perdre cap euro al fons de pensions” sinó, al seu entendre, tot el contrari, ja que “diversifica les inversions, pel nostre país i pel bé de la nostra gent”. A més, ha afirmat que “els importa poc els patiments dels ciutadans”  i els ha acusat de tenir la voluntat “d’allargar tant com puguin la solució perquè aquesta mai ha estat la seva prioritat”. Gili ha contraposat aquesta actitud amb les propostes de pactes d’Estat en altres temes com ara la reforma de les pensions la sanitària o l’acord d’associació i ha llençat una pregunta que algú, fins i tot, ha interpretat en to d’amenaça: “No serà que ens volen per poder vendre que tenen el nostre aval a coses que seran impopulars per a la ciutadania?”.

Suport de Terceravia, vot en contra de liberals i CC

El text, a banda dels vots del PS per continuar el seu tràmit, també ha comptat amb els quatre de Terceravia. Des d’aquest grup, Joan Carles Camp ho ha justificat posant en relleu que permet treballar “colze a colze” amb totes les forces de la cambra i “brinda la possibilitat de fer aportacions i solucions”. També ha criticat a DA pel fet que “fa vuit anys i mig que governen i no han fet res” per abordar la problemàtica dels lloguers més enllà de “mesures urgents que no donen seguretat jurídica”.

Des de Liberals, Ferran Costa ha remarcat que el text ha obtingut “un criteri negatiu unànime de Govern, la CASS i del fons de reserva”. També ha alertat que amb la llei “els criteris de risc serien més elevats”, ja que “es fiquen en totxo” i no es poden recuperar fàcilment. A més, ha advertit, “es pot provocar un efecte inflacionista en el lloguer”.

Per últim, des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha justificat el vot negatiu perquè entenen que la llei “no és l’estructura que cal per donar solució a l’habitatge” i que això no es podria canviar ni fent esmenes. Al seu entendre, “hi ha altres mecanismes per fer aflorar pisos” que no pas la del PS, que té el risc “d’una intervenció brutal sobre el mercat immobiliari que pot tenir conseqüències”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending