Educació preveu regularitzar entre 60 i 70 places d’eventuals aquesta legislatura

La ministra, Ester Vilarrubla entén que un 15% d’interins és una xifra normal dins del cos de professors

Vilarrubla, a punt de seure abans de la compareixença.
Vilarrubla, a punt de seure abans de la compareixença.

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha avançat que, al llarg d’aquesta legislatura, es vol culminar el procés de reducció del personal eventual amb la regularització d’entre 60 i 70 places de mestres i docents que, en aquests moments, treballen amb contractes temporals. D’aquesta forma, ha indicat, s’arribaria a un 15% d’interins en relació amb el global del cos, una xifra que considera adequada tenint les característiques d’aquest àmbit, on el nombre de treballadors necessaris pot patir variacions en funció de les aules que hi hagi, la xifra d’alumnes o altres situacions.

Vilarrubla ha explicat aquests plans durant la compareixença davant la comissió d’Educació del Consell General amb motiu de l’inici de curs. Sobre la situació del personal eventual, ha volgut recordar que “des del 2016 estem treballant per regularitzar places” i ha posat en relleu que, actualment, el nombre d’interins suposa aproximadament el 20% del total dels 900 llargs treballadors del cos. Al seu entendre, el percentatge idoni, tenint en compte que “sempre hi haurà llocs de feina que no es podran consolidar”, seria d’un 15%. Per tant, ha afirmat que “no estem lluny” i s’ha mostrat convençuda que, al llarg de la present legislatura, es podrà assolir l’objectiu amb la convocatòria dels concursos necessaris –el primer ja de cara al 2020- per regularitzar entre 60 i 70 docents. “Es pot assumir”, ha assegurat, tot advertint que el ritme també està pendent de la capacitat d’assumir la feina que requereixen aquests concursos per al ministeri, sobretot a l’hora de corregir les diferents proves.

Sobre els eventuals que han vist reduït el seu salari a conseqüència d’una sentència judicial, la titular d’Educació ha recordat que, des del Govern, s’està buscant la fórmula per trobar una solució. “Mai he defensat que algú hagi de cobrar menys”, ha manifestat, per després apuntar que “la justícia diu el que diu i no es poden continuar cobrant aquests complements”. Ara, “s’estan estudiant mesures perquè aquestes persones puguin seguir cobrant el mateix i al mateix temps es respecti el que diu la llei”.  

Quant al nombre d’alumnes dels diferents sistemes educatius, la ministra ha explicat que, ara mateix, se situa en 10.919, el que suposa una lleugera disminució en comparació als 10.997 del curs passat (-0,7%). Per sistema, les principals reduccions s’han registrat a l’andorrà (de 4.558 a 4.506) i al francès (de 3.581 a 3.541). Vilarrubla ha admès que encara no tenen prou dades per determinar quina ha estat la causa d’aquesta evolució que, però, no considera excessivament preocupant.

La ministra també ha desgranat els detalls del nou cicle (2019-22) del pla de prevenció contra l’assetjament escolar. Així, ha indicat que es treballarà en dues línies, una de prevenció, amb formació i campanyes de sensibilització per a docents, famílies i els mateixos alumnes, i una altra d’actuació si es detecten casos. També ha indicat que esperen disposar a finals de mes del resultat de l’enquesta de convivència realitzada als diferents centre educatius.

Un altre tema apuntat durant la comissió ha estat la formació en anglès per als docents. Vilarrubla ha recordat que durant el curs passat es van destinar 21.200 euros en cursos i ha avançat que “ens plantegem reduir hores de docència per poder incrementar la formació”, tot avisant que “passar d’un nivell a un altre requereix temps”. També s’ha mostrat partidària que el domini d’aquest idioma sigui considerat un “plus” dins la carrera professional, ja que tenir mestres que un bon nivell és clau per poder abordar la possibilitat de convertir-la en llengua vehicular del sistema andorrà.



Retards solucionats a l’escola francesa d’Escaldes

La ministra ha assegurat també que s’han resolt els problemes d’horaris dels busos que portaven els alumnes a l’escola francesa d’Escaldes-Engordany gràcies a “ajustaments” que s’han fet amb les companyies. Així, i segons el seguiment que s’està fent, “ens costa que aquesta setmana ja no hi ha hagut retards”. Vilarrubla ha afirmat que se seguirà controlant la situació i que “si cal, estem disposats a doblar el servei”.

Etiquetes

Comentaris

Trending