Andorra i Espanya acorden cooperar per impulsar els drets dels discapacitats

Víctor Filloy es reuneix amb la seva homologa, Maria Luisa Carcedo, per abordar com millorar la situació de les persones amb diversitat funcional

Comentaris

Un instant de la reunió entre Filloy i Carcedo.
Un instant de la reunió entre Filloy i Carcedo.

El ministre d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Victor Filloy, i la seva homòloga española, Maria Luisa Carcedo, han acordat treballar conjuntament per millorar els drets de les persones amb discapacitat, tant en l’àmbit de la capacitació jurídica com a l’hora d’impulsar formació en productes de suport i ajudes tècniques. Ha estat un dels temes que s’han abordat en la reunió bilateral entre tots dos, celebrada en el marc de la Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Socials, que conclou aquest dimarts a Andorra.

Durant la segona jornada d’aquesta reunió, un dels actes previs a la celebració l’any vinent de la Cimera Iberoamericana al Principat, Filloy ha mantingut diferents trobades bilaterals. Una de les més destacades ha estat la que ha tingut amb Carcedo, que s’ha centrat especialment en buscar fórmules de cooperació entre Espanya i Andorra per aconseguir implementar al màxim els drets de les persones amb diversitat funcional, i de forma especial pel que fa a la seva capacitació jurídica, però sense oblidar altres àmbits com ara la formació en ajudes tècniques i productes de suport. De fet, la ministra espanyola també s’ha reunit amb el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, amb el qual ha tractat les relacions en l’àmbit transfronterer en l’atenció de la sanitat i s’ha abordat la possibilitat de buscar sinergies per a determinats tractaments. Ambdós ministres han celebrat la possibilitat que els andorrans puguin ser donants a Espanya de teixits, cèl·lules i òrgans, responent a una demanda de la societat. 

Pel que fa a Filloy, també s’ha trobat amb la secretaria general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb qui ha comentat les diferents temàtiques que s’estan abordant en les sessions plenàries celebrades al centre de congressos d’Andorra la Vella. La dirigent ha valorat de forma especialment positiva el títol escollit per a les jornades -¡“Innovació i inclusió en l’àmbit de la discapacitat”- i també s’ha referit al repte dels diferents països de passar d’un model assistencial a un model basat en els drets de les persones amb capacitats diferents. 

La tercera de les reunions mantingudes pel ministre d’Afers Socials ha estat amb l’enviada del Secretari General sobre Discapacitat i Accessibilitat de les Nacions Unides, Soledad Cisternas. Tots dos han abordat els reptes que planteja l’Agenda 2030 i han destacat que permet crear sinergies en la implementació de mesures per defensar els drets de les persones amb diversitat funcional, i que el desenvolupament sostenible, ha de ser totalment inclusiu, també en l’àmbit de la discapacitat.

Comentaris (1)

Trending