Els recels del passat allunyen PS i SDP a Encamp

Rios hauria ofert un lloc a la llista als progressistes que, però, estarien més per buscar un acord amb UP DA

Comentaris

Rios, amb altres membres del PS durant l'enganxada de cartells a Encamp.
Rios, amb altres membres del PS durant l'enganxada de cartells a Encamp.

El panorama electoral a Encamp continua, ara per ara, amb molts dubtes, sobretot per la part de les possibles aliances que es puguin donar. Un d’ells és si és possible una entesa entre Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes-SDP –acord que, de fet, fa quatre anys es va tantejar amb força i es va acabar descartant-. Les fonts consultades apunten que, com a mínim, hi hauria una certa voluntat de parlar però, a la vegada, admeten que les ferides del trencament entre totes dues formacions ara fa uns anys encara couen. I molt. Tant que, igual que succeeix a parròquies com a Ordino o Andorra la Vella, cada cop pren més forma un apropament dels progressistes a Demòcrates, o en aquests cas, a la seva branca encampadana, Units pel Progrés.

Des del PS es té clar que les possibilitats de victòria es redueixen de forma substancial –per no dir que gairebé desapareixen- anant en solitari. Per això, s’intenta bastir un projecte que vagi més enllà del partit, encara que el lideri un home clau els darrers anys com és David Rios. Aquest, per exemple, és l’objectiu de les reunions públiques que se celebraran a Encamp i al Pas de la Casa aquesta setmana –més enllà, lògicament, de fer precampanya-. Es vol mirar de captar aliances aprofitant que, almenys així ho entenen, es presentarà un projecte polític sòlid per a la parròquia.

Les fonts consultades admeten que l’entorn d’SDP seria una opció. De fet, i segons ha pogut saber Altaveu, ja hi hauria hagut algun contacte per oferir-los un pacte que permetés incloure algun representant progressista en un lloc elegible, tot i que no capdavanter, de la candidatura –del 4 al 9-. La proposta, per ara, no ha tingut resposta i, de fet, fonts properes a SDP consultades han apuntat que no els fa gaire el pes. A banda, hi ha el fet que, a altres parròquies, la formació que lidera Jaume Bartumeu ja està assolint enteses amb Demòcrates. I la sensació és que la història es pot repetir a Encamp.

Els recels, per tant, hi són i sembla difícil, ara per ara, que pugui acabar fructificant una entesa socialdemòcrata-progressista. Per totes dues bandes. Perquè el trencament potser és llunyà en el temps per a qui no forma part directa de PS o SDP, però per a molts dels que hi estaven dins encara cou. També es recorda que fa quatre anys el pacte va estar a prop, però es va acabar frenant perquè no convencia les direccions dels partits. I s’ha de tenir present que el líder ja escollit pel PS, Rios, va viure de primera mà la separació, ja que era parlamentari socialdemòcrata quan es va produir l’escissió i, de fet, un cop consumada, va convertir-se en el president del grup.

En tot cas, queden dies per endavant i caldrà veure si les reunions de poble convocades pel PS poden o no ajudar a suavitzar aquests recels o si UP-DA, un cop tingui candidat, fa com altres comitès ‘taronja’ i truca a la porta d’SDP –fonts consultades asseguren que, per ara, no hi ha hagut cap contacte-. Per la seva banda, Rios també va donant pistes de qui poden ser els seus companys de llista –ja es veurà si en solitari o amb altres aliances-. En l’acte del diumenge per presentar les reunions de poble va estar acompanyat per Eduard Ricard –empresari immobiliari i representant del PS a Sercensa que ja va formar part de la llista fa quatre anys- o Enric Riba i Teresa Recasens, que ja van ser candidats a les generals.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending