Afers Socials

Unes 200 persones es manifesten per defensar la legalització de l’avortament

Des de Stop Violències es remarca que es tracta d’un dret però també “una qüestió de salut pública”

La marxa, al seu pas per l'avinguda Joan Martí d'Encamp.. Altaveu
La marxa, al seu pas per l'avinguda Joan Martí d'Encamp. | Altaveu

Gabriel Pérez

Prop de 200 persones han iniciat la marxa des d’Encamp fins a Andorra la Vella que marca l’eix central de la jornada per reivindicar el dret a avortar organitzada per Stop Violències. Els participants han sortit del Prat Gran cridant consignes a favor de la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs que, com ha apuntat la màxima responsable de l’entitat, Vanessa Mendoza, “no només és un dret que se’ns nega sinó també una qüestió de salut pública”.

La manifestació, que acabarà al Parc Central de la capital, és l’acte central d’una jornada organitzada amb motiu del dia internacional pel dret a avortar. El programa ha començat al matí amb la celebració, al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp, de diverses taules rodones sobre la qüestió i que ha permès copsar les valoracions de representants de diferents entitats feministes com ara la catalana Ca la Dona, l’argentina Márea Verde o la marroquina Associació Mali entre altres.

Després d’un dinar de germanor, les participants a aquests debats s’han concentrat al Prat Gran d’Encamp per iniciar la marxa cap a la capital, on la jornada es clourà amb diverses actuacions musicals. Mendoza ha volgut remarcar que, per a les dones d’Andorra, “és un dia molt important” i que “hem volgut mobilitzar tota la nostra artilleria” –en referència al suport rebut d’entitats estrangeres- perquè “no tenim els nostres drets ni tan sols en el cas que ens violin”. Per tant, ha defensat que la despenalització de l’avortament ja no és només una qüestió de drets sinó també de “salut pública”.

La presidenta de Stop Violències ha recordat també les paraules sobre el tema pronunciades pel Copríncep francès, Emmanuel Macron, durant la seva visita ara fa uns dies a Andorra. “Ell ens va dir que si volem els nostres drets, hem de votar els partits que ens els donaran”, ha apuntat. A més, ha indicat, “ens va dir que no tinguéssim por de cara al futur”.

La marxa ha sortit del Prat Gran i, via avinguda Príncep Benlloch ha arribat a la Joan Martí per continuar posteriorment per la carretera general 2, ocupant només un dels dos carrils de la marxa, fet que ha permès que la circulació no s’hagi vist afectada en excés, fins al moment. Durant tot el trajecte, es van cridant consignes ja tradicionals com “fora rosaris dels nostres ovaris” o “nosaltres parim, nosaltres decidim”.

El punt que més nervis ha pogut provocar entre els policies que controlaven la marxa ha estat el pas al costat de l'església de Sant Pere Martir. Les participants han deixat al costat del temple les pancartes que havien dut durant la manifestació i han provocat una de les imatges de la jornada. 

Ja al Parc Central, en els parlaments, Mendoza ha fet un breu parlament on ha reclamat el dret a avortar i, també, la seva condició de dona i feminista. "Em declaro orgullosa d'haver desobeït i de ser puta, avortista i feminista", ha assegurat, per després assumir "qualsevol responsabilitat administrativa o penal" per haver impulsar la protesta.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Es questio de temps tic, tac...
8.

A l Andorra unitas fortior, li creixent el nans per tot arreu...quins pena de no saber distingir una cosa de l altre..

  • 3
  • 1
Realitat
7.

Una societat democràtica i una societat madura, ha de permetre la llibertat d'expressió i manifestació. Independentment del que pensi cadascú. Tol.lerància i respecte. Celebro que la societat andorrana poc a poc vagi avançant en aquest sentit.

  • 9
  • 2
Ridícul
6.

ho trobo escandalós i vergonyós.....

  • 6
  • 10
Laura
5.
Excel.lent la mani.

Al nostre País ha d'existir la interrupció voluntaria de l'embaràs.

El Senyor Massa, secretari del bisbe durant molts anys, va dir a la TV durant visita del Senyor Macron, que no hi havia cap manifestació del bisbe en contra dels 3 suposats casos d'avort. Afegint que ningú li havia preguntat ; i que sempre eren noticiés dels diaris. Jo dic son diaris fondamentalistes.

Sigui com sigui en una societat democràtica l'avort ha d'existir.

Hem de fer un nou procés constituent per canviar la constitució i una llei électoral proporcional democràtica i no com l'actual. Una nova llei que amb 200 electors hi hagi un conseller al parlament, i que el parlament hi hagi 50 consellers i que tots cobrin per dedicació exclusiva el mateix d'Alemanya, França o Espanya.

Els drets de les personnes han de respectar.se i l'avort ha de legalitzar.se.

El Govern i Conseil Genrral, amb la llei électoral actual, permet que 7 000 personnes que han votat a DA i als Libérals manin en Andorra, sobre un total d'uns electors de 30 000 persones.

Som un País pseu.democràtic.

Hem de canviar.lo. Canviar simplement el Codi pénal i una Constitució nova.

Els membres dell Tribunal Constitucional han de ser juristes d'Andorra, n'hi ha molts, i no mercenaris als serveis dels politics ultraconservadors.

Força a tots, les manifestants i als qui defensem la llibertat de la dona.

Força.

  • 9
  • 15
Els negres erem pocs quan van començar la lluita
4.

Tot es començar, poc a poc , les dones aniran recuperant la seva dignitat

  • 9
  • 9

Comenta aquest article