Sant Climent de Pal es posa de vint-i-un botó per a l’estrena del seu 'restyling'

L’església romànica presenta les intervencions que s’hi han anat fent des del 2015 per millorar i posar en valor el conjunt monumental que han tingut un cost global de 200.000 euros

Comentaris

-
-
Sant Climent de Pal llueix millor que mai. Des del 2015 cap aquí s’han anat fent millores a una de les icones del romànic al Principat. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i diversos responsables del departament de Patrimoni cultural han presidit l’acte de presentació d’unes actuacions que han tingut un cost global d’uns 200.000 euros, i que han de servir per posar en valor el conjunt monumental, tant els béns mobles com el temple pròpiament dit.

El projecte d’intervencions de millora que s’hi ha desenvolupat arrenca amb unes primeres inspeccions l’any 2015, que es tradueixen en diferents modificacions concretes sobre l’estructura i objectes interiors. Així, s’han netejat i consolidat les escales del campanar, s’han millorat les instal·lacions elèctriques, s’ha sanejat la sagristia i s’han fet diverses actuacions per pal·liar l’entrada d’humitats i filtracions d’aigua. Tot plegat, s’ha acabat consolidant aquest darrer any amb el sanejament de les parets repintant-les amb pintura a la calç amb l’objectiu de donar una aparença més acord amb la seva naturalesa. 

De manera paral·lela, també s’ha volgut posar en valor l’interior del temple i dels béns que guarda. Per això, l’àrea de restauració de Patrimoni Cultural s’ha encarregat de la restauració de diversos objectes com ara la talla romànica de la Mare de Déu del Remei, que s’ha instal·lat en una vitrina a l’altar lateral, o el crist barroc datat del segle XVII-XVIII. Els assistents a l’acte d’estrena, que ha finalitzat amb una actuació del Duo de l’Orquestra Nacional (ONCA), han pogut veure totes aquestes peces sanejades.

L’església de Sant Climent de Pal forma part del conjunt d’esglésies romàniques d’Andorra i és un dels testimonis romànics més rellevants del país. Dels elements de l’església, en destaca el campanar, de planta quadrada, amb tres pisos de finestres geminades als dos primers pisos i, el tercer, amb finestres geminades dobles, únic exemple del Principat. A més, a l’interior guarda un conjunt d’objectes i decoracions molt interessants com les restes d’unes pintures murals del segle XVI o l’altar, que és presidit per un retaule barroc -davant del qual s’han situat els dos músics- datat de la segona meitat del segle XVII, obra de l’escultor Isidre Clusa i que guarda certes similituds amb altres retaules del mateix autor a l’església parroquial d’Encamp, de la Massana o de Sant Martí de la Cortinada.

Etiquetes

Comentaris

Trending