El sistema GPS de l'aeroport d'Andorra-la Seu estarà operatiu a l'abril si ho avalen els vols de validació

És una de les darreres etapes per les quals ha de passar la instal·lació abans de poder utilitzar aquesta tecnologia de navegació aèria

Comentaris

Una avioneta durant els vols de validació de la maniobra instrumental modificada d'aquest dimarts
Una avioneta durant els vols de validació de la maniobra instrumental modificada d'aquest dimarts
L'aeroport d'Andorra – la Seu acull fins dijous els vols de validació de la maniobra instrumental modificada, operació que permet els avions aterrar en un aeroport encara que la visibilitat sigui baixa. Després d'uns mesos en què s'han pogut calibrar els Papi (l'ajuda visual instal·lada al lateral de la pista i que proporciona informació sobre la pendent d'aproximació), ja es poden fer els vols de validació. Aquesta és una de les darreres etapes per les quals ha de passar l'aeroport abans de poder utilitzar aquesta tecnologia de navegació aèria, que ofereix una capacitat de precisió molt alta en els càlculs de posicionament dels avions. El sistema podria estar operatiu a partir de l'abril de l'any que ve.

Una vegada es donin per vàlids aquests recorreguts, s'enviarà la documentació a la Comissió Interministerial entre Defensa i Foment (CIDEFO) i a l'Agència Estatal de Seguridad Aèria (AESA) per la seva aprovació. Un cop aprovat, l'aeroport estarà preparat per rebre aviació comercial (avions de fins a 50 passatgers o bé mercaderies) amb baixa visibilitat.

La maniobra que s'assaja està basada en el sistema de navegació per satèl·lit Global Navigation Satellite System (GNSS). És una constel·lació de satèl·lits que transmet rangs de senyals que s'utilitzen per al posicionament i localització en qualsevol part del globus terrestre, ja sigui en terra, mar o aire. Això permet tenir una aeronau controlada en tot moment i emetre senyals encara que la visibilitat sigui molt baixa. 

Les comprovacions volen simular escenaris com ara el d'una desviació de la trajectòria habitual dels avions

Les comprovacions que s'hi estan fent volen simular escenaris com ara el d'una hipotètica desviació -a esquerra i dreta- de la trajectòria habitual dels avions que hi han d'aterrar i, a més, corroborar que es pot executar la maniobra de descens amb un pendent de 4,4 graus. El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Padrosa ha destacat la importància de les proves de vols de validació. "És important tenir tota la màxima capacitat de seguretat aèria i que totes les agències puguin certificar els seus vols". En el mateix sentit s'ha expressat el responsable del grup d'investigació de Navegació Aèria de la Universitat Politècnica de Madrid, Luis Pérez. "Necessitem que aquest pas surti bé. És obligatori l'informe favorable i si no ho és caldrà revisar algunes coses".

D'altra banda, l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros ha dit, després de l'acte de presentació de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç, que amb les proves "s'està seguint el pla que va anunciar el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos a la Trobada al Pirineu". Per Ros "això demostra la ferma voluntat del govern d'Espanya que hi hagi vols comercials amb totes les garanties de seguretat".

L'ambaixador s'ha mostrat molest pel fet de no haver estat avisada l'ambaixada ni cap altre estament del govern espanyol de la celebració d'una roda de premsa a l'aeroport per part de Pere Padrosa. No obstant, l'acte ha comptat amb la presència del ministre conseller de l'ambaixada, Nicolás El Busto Torán.

                                                                   

                                                                                       

Comentaris (1)

Trending