Queixes per les dificultats de transferir saldos en el primer dia de les noves línies de bus

De forma general, els horaris s’estan respectant escrupolosament i l’administració demana paciència per les possibles disfuncions que puguin sorgir

Comentaris

Les autoritats i adjudicataris preparant-se per enfilar-se al bus del teòric 'viatge inaugural' del nou sistema de busos.
Les autoritats i adjudicataris preparant-se per enfilar-se al bus del teòric 'viatge inaugural' del nou sistema de busos.
Quant als horaris i el servei, de forma general, les primeres hores de la posada en marxa de les noves línies de bus estan funcionant amb plena normalitat. El principal mal de cap dels usuaris habituals és aconseguir la correcta transferència de saldos. Ara per ara no hi ha manera d’acabar d’aclarir què passarà amb els crèdits que es tinguin de les línies que operava la Hispano Andorrana, que no ha estat beneficiària de cap concessió en la darrera adjudicació de línies.

Diversos càrrecs institucionals han agafat l’autobús a les 9 del matí en una mena de viatge inaugural. No obstant, els problemes han començat per als qui han agafat el bus amb anterioritat, ja que les targetes, ara de color groc, no estaven operatives. De fet, s’ha anat amb tan poc marge que els usuaris no han pogut bescanviar les targetes amb antel·lació i ni tan sols avui, quan entre 2/4 de 7 i les 7 del matí es posaven en marxa les principals línies, encara no es podien recollir els nous abonaments.

El bitllet senzill passa a valdre 1,90 euros, després de l’increment que suposa la posada en marxa de les noves línies. Teòricament, aquelles persones que hagin hagut de pagar bitllet per no estar disponibles les noves targetes quan ells han agafat el servei haurien de veure recarregat aquest import als abonaments. Però ara mateix res no està clar, igual com no se sap què passarà exactament amb els saldos procedents dels trajectes que feia la Hispano Andorrana.

Hi ha una mica d'embolic -més de l'inicialment previst- per poder recuperar els saldos de la Hispano Andorrana, que no presta des d'avui cap línia

En compareixença pública, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i el tècnic de transports, Ferran Molí, ja van deixar clar que en el cas de la única companyia que no prestarà servei després d’haver-ho fet durant anys la transferència no seria automàtica. En aquest cas, es va anunciar, cal anar al departament, a l’edifici de Prat del Rull, i comunicar el fet. Segons Gallardo i Molí, l’administració es farà càrrec dels saldos pendents però no se sap a quant pot ascendir i per això es vol primer recopilar un llistat d’usuaris.

Aquest matí, però, la descoordinació semblava evident, segons que han explicat diversos usuaris. També han estat testimonis de tot plegat empleats de la Hispano Andorrana, que han rebut diverses trucades, consultes i visites sobre què calia fer amb els seus abonaments. I és que algunes de les informacions apuntaven que seria la companyia la que abonaria en metàl·lic els saldos pendents. Això és el que segur que no passarà. L'empresa no té res a veure amb la solució a aquesta situació. Pel que fa a la resta de transferències, en principi sí que estan funcionant de manera directa si s'acudeix a l'Estació Nacional d'Autobusos.

Més control governamental

Les línies que s’han estrenat avui suposen un redisseny dels recorreguts dels autobusos, així com la millora de l’eficàcia del servei i l’adaptació a les necessitats actuals. De fet, cal tenir present que el preu dels abonaments s’ha reduït un 10% per premiar als usuaris més fidels. A més, el Govern s’encarrega per primera vegada de la gestió del transport regular. D’aquesta manera, a partir d’ara l’executiu pot ajustar el servei als requeriments dels viatgers.

En aquest sentit, la ministra Calvó ha recordat que el Govern “aposta” per potenciar “una mobilitat més sostenible” en el marc de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic i que, precisament, les noves línies tenen l’objectiu de fomentar l’ús del transport públic. “Esperem que amb aquest millor servei sigui més fàcil l’accés al transport públic i que hi hagi més usuaris que el vulguin utilitzar”, ha afirmat la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

 

Comentaris (2)

Trending