Educació

El PS sospita que el bàtxelor andorrà d’infermeria no serveix per poder exercir a l’estranger

El conseller Roger Padreny s’interessa per saber l’abast dels estudis que ofereix l’Ud’A vista la dificultat dels graduats en la matèria per poder accedir al mercat laboral

Altaveu

El Partit Socialdemòcrata (PS) sospita que el grau andorrà d’infermeria no permet exercir a l’estranger. El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny ha presentat una bateria de preguntes al Govern per mirar de treure l’entrellat a la dificultat que tenen els estudiants del bàtxelor d’infermeria per poder accedir al mercat laboral. Tant al nacional com, sobretot, als dels països veïns.

Padreny ha denunciat les dificultats que tenen els estudiants, un cop graduat, per poder trobar feina. Davant d’aquesta situació, el parlamentari ha demanat explicacions al Govern mitjançant una sèrie de preguntes sobre la qüestió que, des de l’executiu, s’hauran de respondre de forma escrita. Padreny, en l’escrit tramitat aquesta setmana a Sindicatura, posa en relleu que “tenim constància que els estudiants de la Universitat d’Andorra (UdA) que han cursat el bàtxelor d’infermeria s’estan trobant amb dos problemes un cop finalitzada la seva formació”

El primer, indica, suposa que “quan es presenten als edictes per cobrir places al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), en demanar-los un mínim d’experiència laboral, tenen grans dificultats per ser seleccionats”. El segon, explica, és que aquests alumnes “quan volen accedir a treballar com a infermer a Espanya, necessiten poder acreditar crèdits suplementaris”, fet que “també els complica la possibilitat de treballar en aquest país”. Per aquests motius, el conseller general socialdemòcrata formula una sèrie de preguntes, començant per demanar si “el bàtxelor permet la seva convalidació i reconeixement directe del títol a l’estranger, en especial als nostres països veïns (França i Espanya)” i, si això no és possible, vol saber el motiu.

Padreny explica que “ens han fet arribar el malestar pel fet que, cada cop que volen accedir a un edicte, s’han trobat que no els accepten perquè no tenen experiència i això els bloqueja accedir a aquestes feines”

També inquireix si “existeix algun conveni entre la UdA i el SAAS perquè els estudiants que hagin obtingut el grau d’infermeria puguin fer pràctiques d’infermer al país” i, en cas afirmatiu si “aquestes (...) poden permetre consolidar una plaça/lloc de treball pel graduat que les realitza”. A més, demana si acords similars existeixen entre la universitat i alguna “en entitat pública/privada estrangera”. Padreny també demana per “quina és la quantitat total d’estudiants que han realitzat el bàtxelor d’infermeria de la UdA, que actualment estan treballant com a infermers en el sector sanitari i sociosanitari del país, després d’un any d’haver acabat els estudis, en el període dels últims 5 anys”. Aquesta dada la vol obtenir tant en nombres absoluts com amb la “ràtio” en relació al total d’estudiants que han cursat aquesta formació universitària. 

El parlamentari també demana al Govern si “té coneixement el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior d’alguna queixa de cara haver tingut dificultats en la inserció laboral dels estudiants d’infermeria de la UdA”, tant a Andorra com a l’estranger” i si hi ha hagut “algun canvi normatiu a Espanya que perjudiqui la inserció laboral dels estudiants d’infermeria de la UdA, en aquest país”. Per últim, demana “quants estudiants que hagin obtingut el títol de bàtxelor d’infermeria de la UdA han passat els edictes publicats al BOPA l’any 2019 referents a les places d’infermer ofertes”. 

Padreny ha explicat que són diversos els estudiants que “ens han fet arribar el malestar pel fet que, cada cop que volen accedir a un edicte, s’han trobat que no els accepten perquè no tenen experiència i això els bloqueja accedir a aquestes feines”. També lamenta que “quan accedeixen al mercat laboral espanyol no tenen convalidat el títol i han de fer crèdits suplementaris”. Per això, amb les preguntes escrites “busquem saber quines sortides se’ls dona ai si existeix algun conveni per facilitar que puguin treballar a fora”.

Comentaris

Emma
5.

Què voleu dir, que si el meu fill tria una carrera a l'UDA no li servirà de res fora d'Andorra, i a Andorra tampoc? Que llençaré els diners? Llavors per a que serveix aquesta "universitat"? I encara teniu la barra de dir que voleu captar estudiants de fora? El Ministeri d'Educació serveix per algo? Estudis no convalidats fora d'Andorra, estudis inútils.

  • 12
  • 2
Pep
4.
La política del SAAS és sempre la mateixa, prefereixen contractar gent de fora amb cap arrelament al país. Cap de les carreres que es fan a la Universitat d'Andorra no permeten treballar fora, perquè tenen una durada de 3 anys, mentre que amb el pla de Bolonya han de tenir un mínim de 4. Els estudiants a Andorra han de completar un any fora, però d'això ningú informa, com tampoc de les formacions professionals fetes a Andorra, que tampoc es reconeixen a cap país europeu. La pregunta del PS hauria de ser més àmplia i no limitar-se a infermeria.
  • 12
  • 2
Acadèmia
3.

Ja fa dies que aquesta "universitat" hauria d'estar reconvertida a acadèmia o alguna cosa semblant. No poden enganyar així a aquests joves que molt casos fan un esforç important per després obtenir un títol que tot justet serveix per aquí. Tot plegat molt trist!

  • 21
  • 4
Eva
2.

Fora d'Andorra pots aspirar a auxiliar i mai poder millorar. Al País no et volen excepte d'auxiliar perquè interessa més infermeres formades bu fora i mal pagades aquí i lligades de peus i mans. Sabeu que vol dir després de 15 anys treballant al saas com espanyola tornar? Mai tindràs una pensió digna enlloc i a tit el que pits aspirar es a una residencia geriàtrica privada a 900 euros per 70 hores 7 dies a la setmana.

  • 19
  • 1
lucy;
1.


Estoy intentando ser feliz, pero ésta panda no me dejan...

  • 3
  • 2

Comenta aquest article