Salut està en alerta per si arribés l’embotit que causa estralls a Andalusia

El departament considera altament improbable que es pugui consumir al Principat la carn entatxonada que causa listeriosi 

Comentaris

-
-
El departament de seguretat alimentària del ministeri de Salut no té constància que hagi arribat al Principat -ni que pugui arribar- la carn entatxonada que està fent estralls especialment a Andalusia pel fet d’estar infectat per un bacteri anomenat listèria. No obstant això, els tècnics governamentals estan en alerta per evitar possibles ensurts. Anys enrere s’havia detectat al país algun cas aïllat de listeriosi.

Aquesta malaltia està associada a l’esmentat bacteri i a la carn. A qualsevol carn, perquè la listèria va saltant d’una banda a l’altra. En el cas d’Andalusia, en què desenes de persones estan a l’UCI per culpa de la infecció, tots plegats haurien consumit un embotit elaborat a base de llom amb aigua i oli, llorer i all i que se serveix fred. L’empresa que el preparava ja l’ha retirat del mercat. En principi aquest producte no es consumeix a Andorra. Ni arriba ni tampoc es cuina en l’actualitat.

Però es dóna el cas que a banda dels contagis detectats a Andalusia, se n’han començat a diagnosticar en altres punts, fins i tot un parell de casos a la Catalunya central, atès que arran de les vacances persones que havien anat a Andalusia o que havien rebut familiars d’aquella regió espanyola havien estat obsequiats amb l’esmentat embotit. Alhora, la lactèria és força contagiosa i salta d’una carn a l’altra.

La listeriosi pot ser pràcticament asimptomàtica, presentar símptomes no greus, com una gastroenteritis amb una mica de febre, o arribar a símptomes greus com meningitis en fetus i nadons. En casos molt greus hi pot haver seqüeles neurològiques. Les persones sanes poden patir en algun moment aquesta malaltia infecciosa passant inadvertida, com una diarrea sense gaire importància. Les dones embarassades o els infants són els més exposats.

Etiquetes

Comentaris

Trending