Territori

La 'guerra de l'os' arriba als senders que uneixen l'Arieja amb Andorra

L'última acció és un cartell que adverteix els senderistes del perill de les bales perdudes

Altaveu

L'aparició d'un cartell a la zona d'Auzat, al nord d'Ordino que adverteix els senderistes del risc de rebre una bala perduda destinada a un os, és el darrer episodi de la polèmica que enfronta els defensors i els detractors de la reintroducció d'aquest animal. El tema és especialment sensible a l'Arieja, a la frontera amb Andorra.

La zona fronterera de l'Arieja amb Andorra viu amb passió la reintroducció de l'os amb col·lectius a favor i en contra. Les accions d'uns i altres són constants amb manifestacions, pintades a la carretera o cartells. Un d'ells avisa els senderistes del risc de sortir dels camins senyalitzats, recomana que vagin amb roba llampant i adverteix que poden rebre una bala perduda destinada a un os. "Els projectils poden ser mortals a més de tres quiòmetres", es recorda en el cartell.

Aquest avís arriba just en una època de l'any amb molts senderistes que fan els camins que uneixen Auzat i Andorra, ja sigui per Arinsal, pel Serrat o pel port de l'Arbella. Fins i tot hi ha l'anomenat 'Camí de retrobament' que va des d'Auzat fins a la Seu d'Urgell. Té un recorregut total de 102 km i està pensat per fer-lo en sis o nou etapes.

 L'aparició del cartell, firmat per  Les défenseurs de la montagne (els defensors de la muntanya), ha estat denunciat per les associacions en defensa de l'os, Pays de l'ours-Adet i Ferus a la prefectura de l'Arieja. La caça de l'os està prohibida a França des de l'any 1962.