Mor Pepe Csoka, la figura del futbol que va arrelar a l'FC Andorra i a Encamp

Va jugar a l'Atlètic de Madrid i va formar part de la generació de Kubala, Czibor i Puskas

-
-
Josef 'Pepe' Csoka, nascut a Vácszentlászló (Hongria) l'any 1936, ha mort aquest dilluns al matí i serà enterrat dimarts a les 11 hores a Encamp. El funeral es farà a l'església parroquial encampadana. Csoka va jugar a l'FC Andorra entre els anys 1964 i 1970 i va ser entrenador. Abans havia militat a les files de l'Atlètic de Madrid o del Mallorca. Va venir a Andorra l'any 1957 per jugar un partit d'exhibició organitzat per Kubala, Czibor i Kocsis i va conèixer la que seria la seva dona. A banda de jugar a futbol va regentar un conegut supermercat d'Encamp.

Csoka tenia 83 anys i una llarga història. El davanter es va formar a la pedrera del Budapest Honved, un dels millors equips a la dècada dels cinquanta i que comptava amb Puskas. La invasió d'Hongria per part de la Unió Soviètica va provocar la fugida del país dels futbolistes més carismàtics com Kubala, Puskas, Kocsis, Czibor i Sarosi. 

La selecció hongaresa era una potència i el novembre del 1953 va derrotar Anglaterra a Wembley per 3-6, en el que es considera com el millor partit de la història. Csoka, tenia 17 anys, jugava en el segon equip del Budapest Honved i es va quedar a Hongria fins que l'any 1956 va ser convidat a disputar un partit amistós a Viena. Allà i mitjançant un intermediari va saber que l'Atlètic de Madrid buscava un davanter jove i Csoka va arribar a la capital espanyola. Va ser cedit al Recreativo i va obtenir la nacionalitat espanyola. De tornada a l'Atlètic va debutar en un partit del campionat de Lliga contra el Reial Madrid de Di Stefano amb victòria blanca per un contundent 5 a 0. Va disputar la semifinal de la Copa d'Europa 1958-59 contra el Reial Madrid que posteriorment es proclamaria campió a la final contra el Reims. Després d'un periple per diversos clubs com el Mallorca (on va aconseguir l'ascens a Primera Divisió), el Sabadell, el Nàstic o l'Hèrcules d'Alacant, Csoka va fer arrels a Andorra.

Es va casar l'any 1959 amb la Pepita Llop i l'any 1964 es va incorporar a l'FC Andorra on va coincidir amb els Coll, Llovera, Dolsa, Arias o Llopis. En aquells anys els partits de l'equip tricolor reunien més de 2.000 espectadors. Csoka va penjar les botes combinant la tasca d'entrenador amb la de jugador. El novembre del 2015 se li va fer un acte de reconeixement durant la inauguració del camp de Prada de Moles, on ara juga els seus partits l'FC Andorra.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending