Administració

Una multa vuit vegades superior a l’ajut del Govern per comprar-se un cotxe elèctric

El pilot Pol Espargaró va rebre el 2017 una subvenció de 8.000 euros en el marc del Pla Engega, el que evidencia que cal afinar els criteris per atorgar finançament públic

Altaveu

¿On queda la línia a partir de la qual l’administració, l’Estat, ha d’ajudar econòmicament els seus ciutadans? Segurament que dita ratlla és molt fina, però fets com el que el pilot de motociclisme resident Pol Espargaró rebi una subvenció estatal per poder-se comprar un cotxe elèctric evidencien que cal afinar els criteris en l’atorgament de molts dels ajuts públics. I Espargaró és un nom que la immensa majoria de les persones poden associar a algú que no li fan falta els 8.000 euros concedits per adquirir el vehicle. Però és que el llistat d’honorífics locals que han obtingut suport del pla Engega és, gairebé, d’escàndol.

Els 8.000 euros que li van ser concedits l’agost del 2017 al pilot de Moto GP en el marc del programa Engega són una vuitena part de la multa que la Justícia espanyola li acaba d’imposar -confirmada per les més altes instàncies judicials, el magistrat Llarena i el Tribunal Suprem- per circular per territori espanyol quan se li havia notificat que se li havien retirat tots els punts del carnet de conduir espanyol que, formalment, ja no tenia perquè en venir a residir al Principat va bescanviar el permís de l’Estat veí per l’andorrà.

Multa justa o no al marge, condemna merescuda o no, els 64.000 euros que haurà de pagar no són molt o són força més, que els 8.000 euros que se li va concedir des del programa Engega. El cotxe que Espargaró conduïa per Granollers quan se’l va enxampar derivant en la resolució judicial recentment dictada és un BMW X6 matriculat al Principat amb una placa personalitzada: ‘POL44’. Segurament, la placa va ser un reclam molt potent pels agents que el van aturar el novembre del 2016. Sia com vulgui, el cotxe en qüestió, a preu de mercat, no val menys que la multa ara imposada.

Però no cal ser molt entès en la matèria per concloure que a Espargaró no li vénen de 8.000 euros per decidir comprar un cotxe elèctric o no. Cert que l’administració pretén fomentar la introducció a la societat dels cotxes alimentats per una energia molt menys contaminant que el carburant. Però també és cert, i Espargaró n’és només un exemple, que cal una rigorosa revisió dels criteris. Els ajuts han de ser per a qui els necessiti. I si fan l’exercici d’acudir al BOPA a revisar l’atorgament d’ajuts en el marc del programa Engega, per exemple, hi trobaran una relació de ‘pobres’ que fa feredat.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Rubén
11.

Això em recorda a certa empresa, que l'any 2016 es va endur 484 mil euros de les ajudes... Per a després d'un any vendre'ls com a km 0 i gerència. Així guanyaven més diners amb cada venda de vehicle. El millor de tot és que es pot consultar al BOPA.

Trist, molt trist tot plegat...

  • 7
  • 0
Jo
10.

Pol que se't veu el llautó. Ja vaig dir jo que aquest, era un personatge espavilat i dels bons. De ètica no té res. Només hi ha una cosa pitjor que un mal educat, un mal educat amb diners. Una altra cosa els polítics de pacotilla que tenim no es donen compte d'aquestes coses, o miren per el costat. I a sobre surten re-electes. Qualsevol ciutadà de a peu podria ser millor politco, només apilcando el sentit comú.

  • 10
  • 3
Manel
9.
El que veritablement importa és que es venguin cotxes el·lectrics i que en circulin per descomptat. No importa qui el compra, si te diners suficients per comprar-lo o no. No veieu que com qualsevol mortal, qui té diners també li atreu estalviar-se 8.000 euros, encara que després se’ls gasti en un dinar amb els amics. Cal obrir una mica la ment i no criticar sempre per defecte als que tenen poder adquisitiu i al govern!!! El que importa és que l’economia es mogui, que cada cop circulin més vehicles el·lectrics, si poden ser d’empresa millor, que son els que van tot el dia amunt i avall. Més motos el·lectriques jà també!!!
  • 11
  • 16
Marc
8.

Sincerament jo sí que ho veig malament. És vergonyós que si govern va ficar uns diners pel pla engega el meu entendre era per ajudar econòmicament als ciutadans i ciutadanes a poder-se canviar de cotxe.
Pobret el senyor pol Espargaro que amb la millonada que cobra per la seva feina de motorista necessitava 8000 € per canviar-se de cotxe.
Li tindria que donar vergonya.

  • 25
  • 4
La Perdiu
7.
I en diré una altra. En aquesta formula hi havia un plafó de mitjans econòmics del comprador? Doncs no. El que trobo positiu del tot es que aquest senyor vagi finalment a fer la compra de cada dia amb el cotxe electric que amb el Lamborghini.
En d'altres llocs, s'ho fan millor. Doncs si lliures un cotxe diésel de primera generació et donen la subvenció a canvi de comprar un cotxe menys contaminant. La millor manera d'enviar a desguàs les relíquies que encara volten per aquí: i Deu sap que n'hi han, que no tenen l'Itv al dia, i que la Policia finalment se n'en fot. Tant de fácil seria parar i controlar un cotxe que treu un fum negre com una locomotora que crema carbó.
  • 13
  • 3

Comenta aquest article