Interior

La policia activarà aquesta nit una operació ‘gàbia laurediana’ per evitar nous aldarulls a la festa major

El cos ha mobilitzat nombrosos agents que estaven fora de servei per reforçar de manera molt important el dispositiu que controlarà un dels dies més àlgids del calendari festiu de Sant Julià

Agents intervinents aquesta matinada passada, que han desistit carregar per evitar mals majors.. VIDEOFRAME
Agents intervinents aquesta matinada passada, que han desistit carregar per evitar mals majors. | VIDEOFRAME

T. S.

La policia activarà aquesta nit un dispositiu de seguretat i prevenció molt superior al que hi ha hagut les darreres jornades per controlar els actes de la festa major de Sant Julià. La batussa d’aquesta matinada passada, amb greus enfrontaments d’un nombrós grups de joves contra agents del cos que pretenien dissoldre un petit conflicte que afectava inicialment la circulació cap a la carretera de la Rabassa, ha portat la direcció del cos a posar en marxa un desplegament que pot fàcilment quadriplicar l’habitual. No es pretén fortificar res, segons el cos. S'actuarà discretament però amb molts mitjans que facilitaran una intervenció ultraràpida en cas d'algun descontrol. "Es pretén generar seguretat des de la tranquil·litat", han assegurat les fonts.

Els responsables del cos, amb l’aval de la majoria d’uniformats -l’incident d’aquesta matinada ha encès molt els ànims a una bona part del servei de l’ordre-, estan acabant de dissenyar el dispositiu que suposarà, per exemple, triplicar el nombre de controls d’alcoholèmia que es faran aquesta nit respecte d’altres nits. La policia establirà ferris controls tant a l’entrada com a la sortida de la parròquia. Seran visibles, però en cap cas es pretén donar una sensació de militarització. "La gent ha de poder gaudir amb normalitat, i el cos ha de poder reaccionar amb celeritat si hi ha un reduït grup de persones, com algun cop passa, que agafa el camí que no toca", han manifestat les fonts.

Es triplicaran, almenys, el nombre de controls d'alcoholèmia que es faran aquesta matinada respecte d'altres actuacions i hi haurà molts més punts de prevenció

Es faran controls d’alcoholèmia a totes hores però, també, es procedirà a fer controls preventius de consum en alguns casos per assegurar que són els majors d'edat els qui beuen (i, per tant, es controlarà la venda prèvia). La presència de l’alcohol ha estat un dels detonadors de la batussa d’aquesta matinada. La immensa majoria dels protagonistes dels aldarulls presentaven un notable estat d’embriaguesa.

Més enllà dels controls a l’entrada i a la sortida de la parròquia, a l’inici de la festa -avui actua el veneçolà Carlos Baute i es preveu que sigui una de les jornades més àlgides de la festa laurediana- i a la seva finalització, també es reforçaran i molt els equips de seguretat dins mateix dels carrers on es facin principalment la festa. De la plaça Germandat a la zona del Prat Gran passant per l’avinguda Verge de Canòlich o la plaça Laurèdia. Es farà una mena de gàbia, de cordó, però des de la discreció. Hi haurà més efectius i més punts d'acció ràpida.

Hi haurà una presència molt més nombrosa d’agents dels grups de manteniment de l’ordre, del grup de suport a aquest manteniment -que en gran mesura són agents acabats de formar en aquesta especialitat- i integrants dels grups de seguretat ciutadana. Per possibilitar l’ampliació del dispositiu s’han anul·lat descansos i s’han mobilitzat, com preveu la legislació que es pot fer, agents que inicialment no estaven de servei.

A un dels agents intervinents aquesta matinada passada se li han hagut de posar quatre grapes al cap arran de l'impacte d'una pedra

Des de la proporcionalitat i el respecte, la policia vol donar un cop de puny sobre la taula després de veure com alguns dels seus agents han estat realment en perill aquesta matinada. Dos agents han resultat amb lesions de diversa consideració. A un alumne agent, per tant, un uniformat en pràctiques, se li han hagut de posar quatre grapes al cap arran de l’impacte d’un roc. I és que els joves que s’han abraonat contra els agents no només amb crits i insults, també brandant i llançant el contingut d’alguns vasos però també els gots de vidre mateix o algunes pedres.

Un segon agent ha patit una luxació a l’espatlla i altres uniformats intervinents han estat contusionat però de molta menys consideració. L’incident ha succeït una estona abans de les 5 de la matinada quan la policia ha estat requerida per un conflicte que afectava l’accés roda, el trànsit, que pretenia accedir o sortir de la carretera de la Rabassa des de Verge de Canòlich. La primera patrulla que ha acudit al lloc, formada per tres agents, ja ha estat rebuda de males maneres i a partir d’aquí tot ha anat a més. Especialment quan s’ha volgut practicar la primera de les dues detencions que s’han formalitzat.

Una dotació del servei de manteniment d’ordre i una altra patrulla de seguretat ciutadana s’ha afegit posteriorment a donar suport a la primera patrulla intervinent. Molts dels assistents que han plantat cara a la policia eren menors d’edat que, suposadament, haurien consumit notables dosis d’alcohol. Els agents han detingut els dos nois -residents de 21 i 22 anys- que han considerat incitadors de la resta, malgrat que, per exemple, en principi cap d’ells seria l’autor material del llançament de la pedra que ha ferit un dels policies. No es descarta que de l’anàlisi de les moltes imatges que s’han captat aquesta matinada s’acabin identificant altres intervinents i es procedeixi a fer alguna detenció més.

Els dos arrestats continuaven aquesta tarda en les dependències policials mentre els responsables de l’operatiu d’aquesta matinada i altres companys acabaven d’elaborar els informes i dossiers pertinents per trametre’ls a la Batllia. És possible que els dos detinguts no passin a disposició judicial fins demà. Seran acusats d’incitar els aldarulls, de provocar desordres públics, d’atemptar contra els funcionaris i també se’ls responsabilitzarà, almenys en part, dels danys que ha sofert com a mínim un dels vehicles policials.

S'incrementarà de forma molt important els efectius del grup de manteniment de l'ordre, del grup que li fa suport i dels integrants de l'àrea de seguretat ciutadana

El malestar intern que hi ha al cos, almenys en un sector molt important del mateix, és més que evident. Com que aquesta nit encara hi ha un dels moments àlgids de la festa, tots els efectius s’han centrat a intentar mobilitzar-se al màxim i el millor per controlar la festa i evitar nous aldarulls, però hi ha diversos col·lectius interns, com per exemple els sindicals, que ja estan preparant per sol·licitar a la direcció del cos noves línies d’actuació. Una part del cos està especialment molesta amb el ministeri públic, que com ve és sabut té potestats de direcció sobre els agents de la policia.

En aquest sentit, la queixa és que la fiscalia tot sovint es gira en contra dels agents quan algun d’ells fa una actuació desproporcionada o fora del que el sentit comú o l’exigència legal demanda i, en canvi, s’és molt més laxe davant actituds agressives envers els uniformats. Per això molts agents, per ara a títol personal, han demanat que no es deixi passar aquesta ocasió per reforçar l’autoritat de la policia i retornar-li una força que, creuen alguns almenys, s’ha anat diluint amb els anys a partir de diferents decisions polítiques.Comú i Govern refusen la violència i fan un clam a favor del civisme

El comú de Sant Julià de Lòria i el Govern han emès un comunicat conjunt en què manifesten el seu rebuig vers els aldarulls esdevinguts la passada matinada a la parròquia laurediana. Les dues institucions refermen la voluntat d'intensificar les mesures de seguretat durant la celebració de la festa major i demanen col·laboració a la ciutadania per tal d'evitar i denunciar actituds que perjudiquin la convivència. Totes dues institucions agraeixen la tasca duta a terme per la policia així com pel servei de circulació i altres efectius del comú per tal de mantenir l'ordre públic amb la vocació de servei amb la qual actuen. Així mateix fan una crida a gaudir de les festes majors amb civisme i respecte envers els ciutadans i els béns públics. També terceravia ha condemnat els fets succeïts aquesta matinada a la plaça Laurèdia. "Els membres de la formació política volen donar suport als agents presents als fets i reiterar que cap acte de violència pot ser justificat. D’altra banda, terceravia rebutja el menyspreu d’aquests agitadors cap a les autoritats andorranes", afirmen en un comunicat en què asseguren que per a terceravia, "la seguretat ciutadana és un dels principals valors que defineix Andorra i la formació política demana no estalviar mai esforços ni recursos per assegurar que el nostre país continuï gaudint d’aquest preuat valor". 

Articles relacionats

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Laurediana emprenyada i sense dormir.
Sóc una veïna de la Plaça Laurèdia i no he pogut aclucar l'ull aquesta nit... Fins al punt que m'he posat una gavardina i he baixat al carrer per donar suport a la Policia si era necessari. Els agents han actuat molt professionalment, evitant esverar més el galliner i puc donar testimoni que no ha estat fàcil. És molt trist veure gent jove totalment descontrolada cridant "hijos de puta", "puta policía" i "poca diversión, mucha policía" i llençant gots o ampolles de vidre contra ells. Els veïns suportem, estoicament, el soroll, la brutícia, els pixums i vòmits i la invasió, tant de l'espai públic com del privat, durant els dies de la Festa Major, però una situació com la d'ahir no la justifica res. Només demano que algú amb dos dits de seny s'adoni que no es poden posar tants i tants punts de venda d'alcohol i esperar que la cervesa es converteixi en aigua per obra i gràcia de l'Esperit Sant sense conseqüències.
En resposta a Laurediana emprenyada i sense dormir.
Lauredià
5.

L'has clavat.

  • 6
  • 0
Sant Germà
4.
Gran part de la culpa la té el Comú de Sant Julià que any rere any ha anat permetent que la disbauxa s'anés incrementant sense cap mena de seny fent del poble un bar immens a cel obert. Trista concepció del que ha de ser una festa major !!
Una altra part de culpa, veurem demà com la tenen els batlles que no tancaran preventivament pel que resta d'estiu, aquests gamberros, que a més de parlar en castellà deuen ser andorrans.
El succeït és gravíssim, ja que els que saben de què parlen, tenen clar que a casa nostra sort n'hi ha de la bona feina que sempre ha fet la Policia, silenciosament i sense fer escarafalls, ni pretendre penjar-se medalles.
Alguns sol volen drets, sense tenir en compte que la primera de les obligacions, d'una persona abans de poder exigir cap dret, és saber-se comportar en tot moment.
  • 10
  • 0
la festa menor!
3.

La clase política i la justícia que agafin les seves responsabilitats i que actuïn pel bé del país i de la seva seguretat. No cal alabar tan la seguretat ciutadana del país (que ja no és tanta!) si una tribu urbana de criajos que va liant-la de festa major en festa major ha de fer trontollar a la nostra policia!

  • 19
  • 1
Lauredia
2.
Ara tothom es posa les mans al cap i posa el crit al cel.
Pero l'incident produit la passada nit es fruit d'una serie de desproposits que van increscendo...
Per una banda un cos policial que no pot ni tocar a un detingut perquè seran denunciats per us indegut de la força...resulta que la gent que no fa les coses be tenen mes drets que els ciutadants civics.
Un cos de l'ordre que no sanciona el ''botellon'', no regula l'acces dels menors a comprar alcohol, ni controlava la venda de droga en carrers adjacents a la festa.
I una festa que desde la vessant organitzativa ha estat dirigida cap l'exces del consum d'alcohol: barres de bar enganxades unes a altres en carrers de la parroquia, plaçes, etc. Preus de begudes no regulades, alcohol mes barat que un suc de taronja!
En resum sino volem que les festes majors acabin aixi, mans a la obra! Desde la policia, comú, etc.
  • 24
  • 0
Laurediana emprenyada i sense dormir.
1.
Sóc una veïna de la Plaça Laurèdia i no he pogut aclucar l'ull aquesta nit... Fins al punt que m'he posat una gavardina i he baixat al carrer per donar suport a la Policia si era necessari. Els agents han actuat molt professionalment, evitant esverar més el galliner i puc donar testimoni que no ha estat fàcil. És molt trist veure gent jove totalment descontrolada cridant "hijos de puta", "puta policía" i "poca diversión, mucha policía" i llençant gots o ampolles de vidre contra ells. Els veïns suportem, estoicament, el soroll, la brutícia, els pixums i vòmits i la invasió, tant de l'espai públic com del privat, durant els dies de la Festa Major, però una situació com la d'ahir no la justifica res. Només demano que algú amb dos dits de seny s'adoni que no es poden posar tants i tants punts de venda d'alcohol i esperar que la cervesa es converteixi en aigua per obra i gràcia de l'Esperit Sant sense conseqüències.
  • 40
  • 0

Comenta aquest article