La plaça financera tem l'impacte del ‘cas renda variable’ a Vall Banc

Mentre molts clients continuen atònits de no poder disposar encara dels seus títols, la banca veu amb preocupació la repercussió negativa que pot tenir la gestió de l’afer o l’ensorrament de l’entitat

-
-
La banca andorrana tem l’efecte que pugui acabar tenint la renda variable en Vall Banc i el sotrac reputacional que comportaria la caiguda d’una altra entitat, encara que sigui l’hereva de la que l’administració va decidir intervenir i liquidar. No obstant això, i de manera fidedigna, no hi ha cap portaveu que expliqui què passa amb els títols que s’haurien d’haver rescatat de Suïssa. Fonts coneixedores de la resolució emesa pels tribunals helvètics deixen clar que la decisió judicial era ferma i executable. Per tant, des del mateix dia que va ser dictada el desbloqueig dels fons podia haver estat efectiu.

Però, per ara, no ho és. Ho han confirmat diverses fonts bancàries. No obstant, trucar a Vall Banc per demanar sobre la qüestió pot ser tota una epopeia partint d’una base inicial: la renda variable està desbloquejada. Però, és clar, el gestor que té assignat cada client ha de fer tot un recorregut, un tracte personalitzat, individualitzat… A la banca no li consta que els clients puguin disposar realment de la renda que ha estat bloquejada durant molt temps. Primer, pels efectes de la intervenció de BPA. Després, per una acció judicial d’uns clients.

Ara ja no hi ha excusa… a no ser del perill i la por de veure com hi ha una desbandada de clients de Vall Banc i l’entitat aixoplugada pel fons voltor americà JC Flowers acabi quedant amb els ossos. Sia com vulgui, la resolució de la cort de dret públic del Tribunal Federal suís data del 28 de maig. És a dir, fa pràcticament dos mesos que es va dictar. I aquell veredicte, queda clar en el marc del seu argumentari i part dispositiva, no es pot recórrer. És la decisió última. O com transcriuen els tribunals andorrans en les seves resolucions definitives… és ferma i executiva. 

Assessors jurídics de clients que pretenen recuperar tan aviat com puguin els seus fons, la seva renda, i, molt probablement, cancel·lar els comptes i automàticament desaparèixer d’Andorra en tan què plaça financera, que seu on deixar apalancats els seus dipòsits, asseguren que no han pogut disposar de la renda. I afirmen, també, que ho han demanat en reiterades ocasions d’ençà de l’anunci de la decisió judicial de final de maig. Les mateixes fonts han assegurat que de l’únic que tenen constància és d’algunes operacions del propi Vall Banc recomprant la renda d’alguns clients contra el deute que tinguessin contret aquests (perquè, per exemple, al seu dia van sol·licitar algun instrument de finançament amb la renda com a aval, com a garantia).

En aquest estadi, fonts de la plaça financera, de la banca andorrana, admeten que hi ha temor a l’impacte que pot tenir la gestió de tot plegat. Del nou efecte reputacional, negatiu, és clar, que pot generar el ‘cas renda variable’. Si hi ha una eventual quitança, hi haurà crits i soroll. Si hi ha una allau de demandes per danys i perjudicis davant una possible davallada de valor dels títols, també hi haurà brama. Però el pitjor de tot, reconeixen, acabaria sent que quan la renda sigui estigui efectivament a disposició dels dipositants hi comenci a haver una fuga massiva de capital i de clients i el banc acabi trontollant. I si trontolla i s’aguanta, encara rai. Si hi ha una caiguda, el mal que causaria no el volen ni preveure la resta d’entitats, que tampoc volen pensar en que hagin d’acudir al rescat de Vall Banc per evitar mals majors.

Comentaris (2)

Trending