Política

El duet Mortés-Choy es perfila com a candidatura a les comunals d’Ordino si hi ha entesa demòcrataliberal

L’actual cònsol menor no tindria intenció de presentar-se a la reelecció i això també obriria la possibilitat que apareguin altres opcions vist que Riba tanca molts cercles

Josep Àngel Mortés conversa amb Eva Choy durant una sessió de consell comunal.. ARXIU
Josep Àngel Mortés conversa amb Eva Choy durant una sessió de consell comunal. | ARXIU

T. S.

Si hi ha pacte demòcrataliberal a Ordino, i tot sembla indicar que DA i Liberals miraran de fer llistes coalitzades per a les comunals a tantes parròquies com sigui possible, el duet format per l’actual cònsol major, Josep Àngel Mortés, i l’actual consellera de la minoria liberal Eva Choy tindria molts números de ser la parella de candidats que encapçali l’eventual candidatura conjunta. En principi, l’actual cònsol menor, Gemma Riba, no tindria intenció de presentar-se a la reelecció, encara que falta molt temps per descartar res.

Mortés ja ha assegurat en reiterades ocasions que té ganes de repetir i, a més, el comitè parroquial de la seva formació ja l’ha referendat com a candidat i li ha encomanat que comenci a treballar en el projecte a presentar en les eleccions de desembre. Tot i la comoditat amb la qual ha governat DA a Ordino, internament hi ha hagut més discrepàncies de les que sembla en la majoria demòcrata. I aquest seria un motiu pel qual la número 2 actual no tindria ganes de continuar. Tampoc seguirien altres dels consellers actuals.

Cert és, però, que Gemma Riba ha fet un mandat com a consellera (amb la Cultura com a referència) i un altre com a cònsol i ara voldria deixar la primera línia política sense desmarcar-se en cap cas d’un projecte polític, el demòcrata, en el qual se sent molt còmoda. L’eventual sortida de Riba, probable però encara no ferma del tot, podria obrir escenaris nous que amb ella en una candidatura no tindrien lloc. Així, per exemple, el grup d’independents que van estar a punt de promoure una llista per a les generals, i que ara està força frenat, podria agafar volada.

Com prou se sap, en les parròquies petites, els vincles familiars condicionen moltes coses. I aquest seria el cas de Riba, la presència de la qual frenaria de donar suport a altres opcions polítiques a algunes de les grans famílies ordinenques. Sia com vulgui, l’eventual sortida de l’actual cònsol menor donaria marge a l’entrada de nous candidats. I en aquest marc hi cabria l’actual consellera liberal Choy, més encara si hi acaba havent acord per molt que Mortés hagi deixat dit en alguna ocasió que a DA no li cal cap entesa a nivell de força parroquial. Una altra cosa són estratègies polítiques més globals.

Tot i que crítica a l’inici del pacte de Govern amb DA, l’actual consellera de la minoria s’ha implicat amb l’executiva del partit, té ganes de seguir i l’aval de Gallardo

Choy, segons diverses fonts, tindria ganes de continuar en la política comunal i no veuria malament assumir més protagonisme. Cert és que igual com Sandra Tudó, la continuïtat en alguna llista de la qual no està gens clara, no era partidària a l’inici, després de les eleccions del 7 d’abril, d’un pacte entre liberals i demòcrates. La tensió, per així dir-ho, hauria anat minvant i Choy continua en el projecte i acudeix a les reunions de l’executiva nacional. Les fonts consultades han assegurat que si no s’ha fet ja militant, tindria intenció de fer-se’n.

D’aquesta manera s’evitaria eventuals polèmiques amb altres possibles aspirants que sí que tenen ja carnet. Eva Choy, a més, comptaria amb l’aval del president del partit, Jordi Gallardo, que seria qui més l’estaria empenyent, ganes a banda de la pròpia consellera, de situar-se com a 2 de Mortés i alhora poder tenir persones de prou vàlua per oferir a DA en el marc de les negociacions que es realitzin de cara a la configuració de candidatures conjuntes.

A Ordino, el de Mortés i Choy no és de l’únic duet que hi ha sobre la taula. Davant el desencís que tindria una part de la parròquia amb l’actual majoria, s’especularia amb una altra parella de ball que ara per ara sembla complicat que pugui acabar fructificant. És el que suposadament formarien dos veterans de les institucions andorranes. Es tracta de Berna Gaspà, excònsol menor i exsubsíndica, i Julià Vila, que essent director de duanes i diplomàtic (ambaixador a Estats Units al seu dia, per exemple) no té experiència política estricta de primera línia.

Gaspà i Vila podrien liderar un moviment independent alternatiu, que ara per ara seria altament embrionari, que intentés buscar el suport de forces opositores a nivell estatal com per exemple el Partit Socialdemòcrata (PS). No obstant això, és molt més factible la dupla Mortés-Choy a nivell d’una molt més que probable entesa demòcrataliberal que qualsevol altre escenari.

Comentaris

Ordinenc
8.
El que hauria de fer algú és parlar amb la Sra. Riba, perquè encapçalçés la candidatura d'ACO al Comú d'Ordino amb llibertat per fer un equip al seu gust i criteri. És la més preparada de llarg, a més de ser una política a peu de carrer. Una candidatura amb gent nova -no té perquè ser només jove- i empenta, sense peatges. A la parròquia hi ha talent, gent amb formació acadèmica per fer una canditatura única de valor, amb indepèndencia dels colors ni partits nacionals. Com ha fet la Massana amb bon criteri.
El que passe és que els quatre amargats de sempre no fan ni deixen fer, només enreden des de l'ombra per crear mala maror. I mai son capaços de presentar candiatura perquè quan rasques una mica, no hi ha res, discurs buit i poca valentia que no atreu a ningú a dos dits de front.
  • 1
  • 0
Per Ordino
Tot son globus sondaen l'oposició,el que queda car es que l'actual cònsol amb tota la seva cuadrilla no han de tornar a posar els peus mai més al comú,ja n'hi ha prou de faoritismes,amiguismes,despilfarr i festes.No patiu DA i LLiberals que independents treurá una llista ferma amb cara uls i per suposat guanyadora.
En resposta a Per Ordino
Tant de bo
7.

Tant de bo tinguis raó. Si no feu el que el darrer cop i us tireu endarrera

  • 9
  • 0
Per Ordino
Tot son globus sondaen l'oposició,el que queda car es que l'actual cònsol amb tota la seva cuadrilla no han de tornar a posar els peus mai més al comú,ja n'hi ha prou de faoritismes,amiguismes,despilfarr i festes.No patiu DA i LLiberals que independents treurá una llista ferma amb cara uls i per suposat guanyadora.
En resposta a Per Ordino
Ja veurem
6.

Ja podeu treure la llista potent que vulgueu, com no sigueu capaços d'aglutinar tothom, tornaran a passar els mateixos.

Ja ho podeu tindre clar o sumeu tothom o cap a casa un altre cop, per desgràcia d'Ordino.

  • 8
  • 0
Per Ordino
5.

Tot son globus sondaen l'oposició,el que queda car es que l'actual cònsol amb tota la seva cuadrilla no han de tornar a posar els peus mai més al comú,ja n'hi ha prou de faoritismes,amiguismes,despilfarr i festes.No patiu DA i LLiberals que independents treurá una llista ferma amb cara uls i per suposat guanyadora.

  • 6
  • 0
Cromagnon
Independent amb la Sra. que va dinamitar el projecte independent per les generals... Va no feu riure que fa olor a algú que fa dos dies volia encapçalar la llista de DA.

El que toca és deixar les velles glòries a casa i posar sang nova damunt de la taula.

Prou dinosaures polítics!
En resposta a Cromagnon
Jajajjaa
4.

Vaja! Jajajjajajajjaja Gaspà independent??? Però la gent es pensa que som tontos???? Jajajjajaja

  • 6
  • 3

Comenta aquest article