Parròquies

El nou boom immobiliari posarà al mercat 800 pisos de 600.000 a un milió d'euros

Les 'torres' d'Escaldes-Engordany són el vaixell insígnia dels projectes

B. N.

El parc immobiliàri andorrà comptarà a mig termini amb uns 800 nous pisos que sortiran a la venda per uns preus d'entre 600.000 i un milió d'euros, segons les dades del sector. El gruix de l'oferta es concentra al Clot d'Emprivat, amb quatre torres i a Andorra la Vella.

La construcció s'ha reactivat, i de quina manera. Després de l'esclat de la bombolla immobiliària, Andorra s'ha tornat a omplir de cartells i de tanques que anuncien noves promocions. La majoria d'alt nivell, com les quatre torres al Clot d'Emprivat d'Escaldes-Engordany que canviaran l'horitzó del centre del país. A Andorra la Vella i en altres parròquies també s'està construint, però l'activitat és menor.

 L’any passat es va multiplicar per dos el nombre de visats autoritzats pel Col·legi d’Arquitectes per construir obra nova, la construcció s'ha mostrat com el sector més reactiu de l'economia andorrana i en els darrers tres anys el sector ha tingut un augment del 15% en els treballadors. També és el que lidera, en els últims mesos, el rànquing d'importacions. Les dades són importants i els projectes també, com el preu.

Fonts del sector han xifrat en 800 els pisos que sortiran al mercat amb uns preus que aniran dels 600.000 a un milió d'euros i que contrasta amb la dificultat que hi ha actualment per trobar pisos de lloguer a un preu assequible. "Es faran pisos de luxe que no solucionaran el problema de l'habitatge", deia aquest dimarts la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili durant la presentació d'una proposta perquè el el Fons de reserva de jubilació inverteixi en habitatge.

Les afirmacions del Raonador del ciutadà assegurant que l'accés a l'habitatge és un greu problema per a molts ciutadans, o l'AGIA lamentat que no es trobin solucions efectives i el cap de Govern reconeixent dificultats per a trobar-les constrasten amb l'espectacularitat de la promoció dels nous edficis.  La Torre, a Escaldes-Engordany, es considera un dels projectes arquitectònics més ambiciosos i l·lusionants dels últims 25 anys a Andorra i es pretén convertir en un dels edificis més emblemàtics de tot el país. El projecte The White Angel Andorra, localitzat a la parcel·la de la Borda Nova, a Andorra la Vella es presenta com "l'exclusivitat de viure als Pirineus" amb un missatge clarament dirigit a l`inversor estranger.

El 70% de les operacions de compra d'habitatges a Andorra les signen ciutadans d'altres països. Entre els estrangers que més propietats adquireixen al Principat hi ha els espanyols i els anglesos. En el cas de The White Angel Andorra les obres han de començar, en un principi, el proper mes de setembre tot i que els terminis en aquestes construccions són difícils de complir. Els primers propietaris del complex La Querola a Ordino, de l'arquitecte francès Jean Nouvel,  podran entrar-hi a viure a finals de l'any vinent, cinc anys més tard del previst inicialment. Allà, un pis de 300 metres quadrats, amb dues habitacions, tres lavabos i dues places de pàrquing, costa 1,1 milions d'euros.

 

Comentaris

laura
Andorra venuda a persones extrangeres. Al final no us en adoneu però esteu venen troços de terra a gent de fora. Gent que per cert, no aporta res a la economía, només el promotor de torn... després plorareu quan no trobeu personal per treballar... esque donen ganes de marxar. Que trist i que lluny el record de l'Andorra de quan vaig nèixer.
En resposta a laura
FilldeCarlemany
11.

Em sap greu, Laura i entenc la seva sensació, però això no és cert. La propietat immobiliària a Andorra és a mans majoritàriament estrangera des de fa dècades, no és pas d'ara. I ben bé que ens ha anat a tots, especialment als hereus que s'han venut les terres a preu d'or. O és que volem ser com Adrall (amb tots els respectes cap a aquell poble tan bonic)?

  • 0
  • 4
Manel
10.
Els promotors d'aquestos edificis de pissos d'alt standing estan en total llibertat de construir el que vulguin i enfocar-ho per a la clase social que vulguin, que es el seu negoci, per als ciutadans i l'actual problema d'habitatge que hi ha a Andorra ha de possar solució el Govern.
El problema de l'habitatge social o mes assequible, l'ha d'asumir el Govern, creant noves vivendes o amb ajudes a constructors que es comprometin a fer pissos mes assequibles,i regular els preus del lloguer estipulant preus maxims per metre quadrat segons zona de l'habitatge.
  • 13
  • 4
Nom
9.

I que hi ha de l'aquifer?
Ja comprem llum de fora,a qui coprarem l'aigua?

  • 11
  • 1
agia
8.
Si fossin blocs de pisos normals ningu es queixaria, ara com que son edificis de 20 plantes, tot deu a rajar.....enveja, critica....al final hi ha els mateixos metres edificats que a un bloc normal, la diferencia es que en lloc d'ocupar el 100% de la parcela , s'ocupa el 50% del terreny per fer-hi espais publics, i en contrapartida s'estira l'edifici cap a dalt
  • 4
  • 22
Toni
7.

Fa por solament de pensar-hi, sense voler comparar-se, per que no es posdible, pero a Monaco el 75% dels assalariats viuen fora del territori monegasc ... pero tots els monegascs son propietaris de la seva vivenda, i els preus estan de l’ordre dels 40.000 euros m2, si quaranta mil !

  • 15
  • 0

Comenta aquest article