La banca demana al Govern la creacio d'un organisme de coordinació

L'objectiu seria engreixar millor els mecanismes, fer mes atractiu el sector i buscar nous nínxols d'activitat

-
-
Els bancs, a través d'Andorran Banking, treballen per fer el sector més atractiu seguint els exemples de Liechtenstein o de Luxemburg, tot i que el projecte està en una fase primària. Les propostes es recolliran en un document que es lliurarà al Govern i que encara no s'ha tancat. Contempla la creació d'un comissionat que lideri uns canvis amb el convenciment que el sector financer és clau per fer un país sostenible a llarg termini. Pel moment s'ha demanat al ministeri de Finances la creació d'un organisme de coordinació entre tots els estaments que tenen incidència en el sector bancari.

Les idees per fer el sector bancari més atractiu i que han de quedar recollides en un document o full de ruta, giren, principalment, al voltant del prestador d'última instància, la Llei d'assegurances, el regulador homologat i la possible entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). Tot això s'ha de posar ara sobre paper i quan estigui fet s'entregarà al Govern. La negociació de l'acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea (UE) ha fet que els bancs, mitjançant Andorran Banking, s'hagin posat les piles.

El primer pas ha estat demanar al Govern, i més concretament, al ministeri de Finances, la creació d'un organisme de coordinació entre tots els estaments que tenen incidència en el sector bancari per engreixar millor els mecanismes, fer més atractiu el sector, homologar-lo a tots nivells i buscar nous nínxols d'activitat. Des del Govern la proposta s'ha vist en bons ulls tot i que encara es troba a les beceroles i es preveu tenir alguna cosa concreta a finals d'any. La banca es mou i amb arguments de pes com són els números.

 En només dos anys, del 2016 al 2018,

Els ingressos del sector de la banca han patit, en només dos anys, una reculada de 168 milions, el que suposa una caiguda en xifres rodones del 25%

. La banca andorrana va deixar de gestionar el 2018 el doble de recursos que havia guanyat l’any abans i s’ha estabilitzat al tomb dels 45.000 milions d’euros. Al mateix temps, i des d'entitats d'avaluació de crèdit internacional s'estan fent alguns avisos als bancs, pel moment força discrets,  en el sentit que cal fer alguns canvis per a poder competir amb igualtat de condicions al mercat europeu i que el sector estigui plenament homologat a nivell internacional.

Per això ha començat a treballar, convençuts que el sector financer és fonamental per fer un país sostenible a llarg termini i, que si no es fan canvis, els bancs andorrans poden quedar com una mena d'illa en un gran oceà. I envoltats de taurons. Després de la tempesta d'idees, el que va quedar clar és que cal crear la figura d'un comissionat que piloti aquesta singladura.

A partir d'aquí ha començat la redacció d'un document que no està tancat i que ha de servir per adaptar la banca del país al nou ordre econòmic internacional. Hi ha molta feina a fer perquè, per exemple, Andorra no té accés al Banc Central Europeu (BCE) perquè pugui fer de prestador d'última instància en cas de necessitat. Aquesta és una de les reivindicacions que es fan des de la patronal del sector.

 

 

Comentaris (5)

Trending