Denuncien que un grup de pizzeries no puja l'IPC als treballadors que cobren fins a 24.000 bruts anuals

El Govern va aprovar la mesura el passat mes de gener per millorar la capacitat adquisitiva dels ciutadans

Comentaris

-
-
Els treballadors d'una cadena de pizzeries que cobren fins a 24.000 euros bruts anuals no han vist incrementat l'IPC segons fonts dels empleats. La mesura va ser adoptada pel Govern el mes de gener d'aquest any amb l'objectiu de millorar la capacitat adquisitiva dels ciutadansTenint en compte que l'IPC es va situar en el 0,7%, la pujada suposava una mitjana de 100 euros anuals pels treballadors.

Un grup de pizzeries no ha incrementat l'Índex de Preus al Consum (IPC) als seus treballadors malgrat que queda recollit en la Llei 18/2019 del pressupost per a l'exercici del 2019. Alguns treballadors, que han denunciat el cas, han portat el tema a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i d'allà els han enviat a Inspecció de Treball.

En aquest servei, segons un dels treballadors, els van dir que parlin primer amb l'empresa i si no s'arregla, han de tornar amb les nòmines, l'extracte de punts i el carnet de la CASS per posar la corresponent denúncia. El mateix treballador afirma que el problema afecta tots els empleats dels restaurants. La pujada amb l'IPC implicaria una mitjana de 100 euros anuals pels treballadors.

L'empresa està controlada per un administrador judicial. Un dels treballadors ha exolicat a l'Altaveu que el tema ha creat mal ambient entre la plantilla i una certa desmotivacio. "Ja no és per la quantitat,econòmica, és per la manera de fer", ha afegit.  "Si l'empresa no paga ni tindrem una altra opció que fer la denúncia", ha dit tot i que ho faran després de l'estiu.

No és el primer cop que l'augment de l'IPC surt a la palestra. El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach,va denunciar, el mes de maig, en un comunicat que a alguns treballadors de l'empresa privada no se'ls havia augmentat l'IPC del 2018 als seus salaris. El tema va ser objecte d'una pregunta del PS al Govern durant una sessió del Consell General del passat mes de juny. El ministre de la Presidència, Jordi Gallardo, va afirmar que havia contactat amb l'USdA, el raonador del ciutadà i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i cap havia informat de denúncies per incompliment de la llei laboral en l'augment de l'IPC als sous.

Tampoc n'hi havia hagut cap al Servei d'Inspecció de Treball. Tanmateix, Gallardo va afirmar que estava disposat a incrementar els controls perquè el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López va assegurar que calen mecanismes com ara inspeccions d'ofici o creuar dades entre administracions, concretament entre la CASS i el departament de Treball per conèixer de primera mà si s'ha fet efectiu l'increment.

 

 

Comentaris (15)

Trending