Finances

JC Flowers no pagarà ni un euro més per VallBanc tot i recuperar la renda variable

El Govern assegura que l’AREB continua treballant amb Crédit Suisse per “establir els mecanismes per fer la transferència de fons”

Altaveu

El fons voltor americà JC Flowers, propietari de VallBanc, no pagarà ni un euro més a l’Estat andorrà pel fet que finalment pugui recuperar l’entitat la renda variable. De moment, encara s’està treballant en els mecanismes que han de fer possible la transferència dels fons des de Suïssa cap a Andorra. Però dita transferència no farà que JC Flowers hagi de pagar més pels actius que va rebre procedents de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA).

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Èric Jover, ha explicat que les clàusules establertes en el contracte de compravenda del banc pont, és a dir de VallBanc, establien un seguit de terminis i de conceptes en virtut dels quals JC Flowers acabaria pagant els entre 25 i 29 milions que al seu dia es van anunciar o no els pagaria. I queda clar que no s’abonarà res més a no ser que VallBanc s’acabi venent i JC Flowers en tregui un rendiment mínim també fixat en l’esmentat contracte.

A Jover se li ha demanat aquest dimecres per la recuperació de la renda variable que estava bloquejada a Crédit Suisse. El ministre ha explicat, com ja va fer fa uns dies, que “ara s’han d’establir els mecanismes per fer la transferència de fons; ara tenim la decisió judicial positiva i s’està posant tot en marxa”. Sobre el paper, és l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) qui està tractant amb l’entitat bancària suïssa per fixar com es fa efectiu el traspàs. 

El fons americà només ha pagat 3,5 milions pels actius de BPA i amb les clàusules fixades al contracte de compravenda poca cosa més abonarà a no ser que vengui el banc

Però a ningú no se li escapa que a la que els clients de VallBanc puguin disposar d’aquests fons, molts d’aquests dipositants tocaran pirandó. D’aquí que l’AREB estigui fent com de frontó. De barrera, almenys. L’AREB és, també, qui hauria de percebre els pagaments de JC Flowers. De fet, qui n’ha percebut a l’entorn de 3,5 milions. Al seu dia, el president d’aquest organisme estatal, Albert Hinojosa, va explicar en seu parlamentària que el fet que la renda variable continués bloquejada impedia que hi haguessin nous pagaments.

Jover ha explicat aquest dimecres que “és veritat que, en adquirir VallBanc, hi havia una sèrie de clàusules que definien els imports i una, és cert, estava vinculada a la recuperació d’aquests fons. Malauradament, diria que aquesta clàusula estava marcada en una data ja passada. La recuperació dels fons ha tingut lloc a posteriori” i, per tant, l’abonament que estava condicionat a la recuperació de la renda variable JC Flowers ja no el farà. “De totes formes, aquest import és al voltant d’un milió i mig d’euros”, ha comentat el titular de Finances. 

Jover ha recordat que “hi ha altres clàusules vinculades a la generació de dividends o la venda del propi banc” que també suposarien pagaments extraordinàries. Bé, pagaments emmarcats en aquells 25 milions que al seu dia el llavors cap visible de l’AREB, César Goyache, va anunciar que s’obtindrien com a molt de la venda dels actius bons de BPA. Però la decisió de repartir dividends o no en una empresa és del consell d’administració de la mateixa i, a més, els beneficis s’han reduït fins a deixar només 2 milions a la caixa. I pel que fa a la venda, l’operació que estava en marxa s’ha frenat del tot. I, a més, el contracte de compra-venda de VallBanc també fixa un límit a l’abonament que JC Flowers faria… per molts diners que obtingués en una hipotètica venda.

Comentaris

Atracament
3.

Això es el que passa quan intervens un banc sà i fort, que el regales, i a més de pas destrueixes el sistema financer del PEIS. DA ¿what else?

  • 1
  • 0
Pere
2.
O sigui el govern Martí expropia un banc privat amb mentides per desviar l'atenció dels altres bancs que fan el mateix o pitjor.
El fons voltor JC Flowers compra les escorrialles de BPA per quatre xavos, dels quals ni tan sols paga la totalitat, només una entrada, la resta ni se'n parla.
JC Flowers ha pres el pel al govern dels millors amb l'inestimable ajuda de l'AREB (organisme inútil del que viuen uns quants endollats).
CONSEQUÈNCIA: entre tota aquesta colla d'il·luminats s'han carregat la plaça financera andorrana. La prova és que la resta de bancs estan també tocats, i els beneficis no paren de baixar.
  • 12
  • 0
L'ull de l'agulla
1.

Si ho he entès bé han reclamat tot el que han pogut. Han buidat la caixa i ara tenen una empresa que no val res i que ningú vol comprar. Ells han fet un negoci rodó pagant 3,5 milions d'euros i ara estan en plan ahí me las den todas...

  • 18
  • 0

Comenta aquest article