La liquidació de Banco Madrid arriba a la recta final sense que els clients recuperin el 100%

L’administració concursal ha venut tots els actius disponibles i ha retornat bona part del deute reconegut

-
-
La liquidació de Banco Madrid no està tancada del tot perquè encara falten serrells per resoldre i hi ha algun romanent pendent. Res que no tingui passa transcendència. El procés arriba al final sense que els clients hagin recuperat el 100% del seu capital però sí que en la majoria de casos s’hi hagin quedat molt a prop. A diferència de la matriu andorrana, a Espanya no s’ha discriminat entre suposats clients bons i clients dolents, i tots aquells que han aconseguit obrir un compte en un altre banc on poder-los transferir el capital han rebut els diners.

La filial espanyola de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha viscut un llarg procés de liquidació. Però ara arriba a la seva fi. L’administració concursal, segons fonts del procés, hauria venut en subhasta tots els actius immobles que tenia Banco Madrid. També els crèdits. El que ha demorat més l’operació seria la dificultat de col·locar les hipoteques que es tenien concedides als treballadors… a preu de treballador. S’han hagut de fer algunes maniobres comptables per poder arribar a una solució que satisfés a totes les parts. Però al final s’hauria aconseguit.

També s’ha aconseguit retornar als clients, sense discriminació, la immensa majoria del capital dipositat a l’entitat. Però no tot. Com més diners es tenien al banc, menys se n’han recuperat, encara que la immensa majoria de dipositants han pogut rebre al tomb del 85% o més del que tenien al banc, sense que ara per ara hagi transcendit el muntant que ha recaptat l’administració concursal de la venda dels actius. Queden encara elements del procés de resolució per resoldre i per això formalment l’operació no es pot donar per tancada.

Després d’un pagament de 100.000 euros inicials per client i compte aportats pel FROB s’han fet tres abonaments més en funció del deute reconegut

El que sí que és clara és la fórmula emprada per retornar diners als clients. Així, d’entrada, el FROB, l’entitat pública que rescata les entitats bancàries al país veí va cobrir els 100.000 euros per compte i client tal i com marca la legislació. Així, aquells clients que tenien dipositats al banc 100.000 euros o menys ja van recuperar la totalitat del seu capital. A partir d’aquí, als que superaven aquell llindar se’ls va restar aquesta quantitat del total i el resultant es va considerar deute reconegut.

D’aquell deute reconegut s’han anat fent diferents retorns en diverses fases. Primer es va abonar el 50% del deute reconegut. Després el 25% de la xifra reconeguda originalment, no pas de la resta. I més recentment s’ha acabat retornant el 7%. Per posar dos exemples en xifres rodones i que s’entengui una mica millor… en el cas d’un client que tingués 300.000 euros a Banco Madrid, el FROB li va abonar d’inici 100.000 euros. El deute reconegut era de 200.000. L’administració li hauria fet tres abonaments: 100.000, 50.000 i 14.000 euros respectivament. En total, aquest client ha recuperat 264.000 euros, és a dir, el 88%. En el cas que tingués 1 milió, després dels 100.000 euros inicials aportats pel FROB, hauria rebut tres abonaments més (450.000, 225.000 i 63.000 euros) que li haurien suposat recuperar 838.000 euros i, per tant, prop del 84% del que tenia dipositat.

En el cas de Banco Madrid, l’administració concursal va oferir enviar els diners a cinc bancs concrets, cinc dels principals de l’Estat espanyol (Santander, BBVA, CaixaBank…), sense discriminar entre suposats clients bons o dolents com han fet les autoritats andorranes. Tots aquells que han aconseguit superar els corresponents KYC en un d’aquells bancs, si no n’eren clients ja, i han pogut obrir un compte, han rebut allí les transferències. Els serrells que queden per tancar són per als clients força insignificants, segons les fonts, i no permetran recuperar res més atès que l’administració mentre duri el procés continua cobrant honoraris i, per tant, del poc romanent que quedi se’ls haurà de satisfer.

Comentaris

Trending