Llum verda a abatre 250 muflons per temporada

La comissió de la caça aprova els plans amb l'objectiu de reduir la presència de mufló, especialment de femelles; estabilitzar la cabana de cabirols i fer créixer la d'isards

La ministra de de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó (al centre) durant la reunió d'aquest dijous.
La ministra de de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó (al centre) durant la reunió d'aquest dijous.
La Comissió de Seguiment de la Caça ha validat els objectius dels plans de gestió de les espècies sotmeses a pla de caça (isard, cabirol i mufló), de les espècies caçables regulables (porc senglar, talpa, cérvol i guineu) i de la resta d’espècies caçables en terreny cinegètic comú, vedats de caça i vedats temporals de caça pel període 2019-2024. La clau de volta de tot plegat és rebaixar sí o sí el nivell de muflons que hi ha a les muntanyes. Se'n preveuen matar 250 per temporada.

L’objectiu principal pel que fa a l’isard és fomentar la seva població, pel que fa al cabirol es tracta d'estabilitzar el creixement i gestionar-la en coherència amb les activitats agrícoles i ramaderes i finalment pel mufló l’objectiu és reduir la població i impedir-ne l’entrada als vedats. Els muflons s'han incrementat a tot el territori quan durant els darrers anys el gruix de la cabana s'havia concentrat al Comapedrosa.

El que s'ha acordat és atorgar per cada temporada del període fins a 150 anelles per abatre femelles i 100 pel cas dels mascles. I el pla de caça serà el que es denomina de compliment estricte. És a dir, sí o sí s'abatran cada temporada aquests 250 animals. Quan s'acabi la temporada, aquelles anelles que no s'hagin usat es facilitaran als caçadors de senglar perquè, quan escaigui, abatin també muflons. El creixement de la cabana de muflons va en detriment d'espècies autòctones com l'isard.

Pel que fa al pla de gestió del porc senglar, espècie regulable, els objectius són minimitzar els danys produïts en terrenys agrícoles i altres i reduir-ne la població. A més, s’han marcat també com a fites, conèixer les dades poblacionals, fer el seguiment de l’estat sanitari de les espècies i ordenar-ne l’aprofitament cinegètic.

La Comissió de Seguiment de la Caça, també ha validat les propostes de plans de caça pel 2019-2020, les dates de la temporada de caça i una proposta de nou reglament de la caça que es presentaran a la propera sessió de Govern.
La Llei de caça preveu l’obligació d’un pla de gestió per a l’aplicació dels plans de caça. Els plans de gestió s’han de fonamentar en els principis d’anàlisi de les característiques del territori, de coneixement de les poblacions faunístiques existents, de definició dels objectius de la gestió i de mitjans necessaris per aconseguir els objectius.

Aquests plans fixen els objectius de gestió de cada espècie i són la base de la gestió cinegètica. Cada pla de gestió es completarà anualment amb els respectius plans de caça per a les espècies que hi quedin sotmeses. La Comissió ha estat presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i ha comptat amb la participació dels responsables del ministeri en aquest àmbit, la Federació de Caça i Pesca, i les associacions protectores d'animals i de defensa de la natura. La reunió s’ha dut a terme en dues jornades, el 17 i aquest dijous 27 de juny.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending