Saetde admet “un interès real” pel telefèric al Pic de Carroi si la sortida és al centre d’Andorra la Vella

La societat que gestiona les estacions del Pas de la Casa, Grau-Roig i Arcalís va emetre “una opinió professional” sobre el projecte a petició de la cònsol de la capital

-
-
“Si es planteja un telefèric cap al Pic de Carroi amb una sortida propera a la Plaça del Poble això pot tenir interès i molt més sentit” que fer arrancar el giny des de la zona de la Borda Mateu, com històricament s’havia previst. D’aquesta manera, Saetde assegura que aquest escenari “sí que ens generaria un interès real” i la societat liderada per Joan Viladomat es podria plantejar invertir en la iniciativa sempre que hi hagi un concurs públic i les condicions que s’hi estableixin siguin compatibles amb les necessitats i les possibilitats de Saetde.

El conseller delegat de la societat i altres responsables de la mateixa s’haurien reunit fa unes setmanes amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, a petició d’aquesta, i per expressar-li “una opinió professional” sobre un projecte que ara podria tenir la sortida a la zona de l’antiga plaça de braus que queda a tocar del carrer Prat de la Creu. El telefèric es podria incloure en el projecte d’embelliment de la parròquia amb el carrer Doctor Vilanova com a epicentre. De fet, ja es va demanar als participants en el concurs d’idees que ho tinguessin en compte.

L’empresa liderada per Viladomat analitzarà presentar-se a un eventual concurs públic sempre que li siguin assumibles les condicions que imposi el comú 

Viladomat i Saetde, que tot sovint treballen amb Doppelmayr en la implementació de ginys, ja havien tractat sobre el telefèric fins al Carroi en diverses ocasions. El conseller delegat de la societat andorrana havia analitzat la qüestió tant amb la cònsol Rosa Ferrer com amb el seu successor, Jordi Minguillón. En aquells moments el comú parlava de situar l’estació de sortida o bé des de la Borda Mateu o bé des de l’aparcament dels Pouets. Cap dels dos indrets no són prou interessants a parer de Saetde. Fa un parell d’any pràcticament Viladomat ja hauria tractat la qüestió, de forma incipient, amb Marsol.

La possibilitat de fer arrencar el giny des del carrer Prat de la Creu faria més “factible i rendible” el projecte, especialment perquè la freqüentació de potencials usuaris és molt més elevada. No obstant això, i més enllà d’emetre una opinió professional, les fonts de Saetde consultades han assegurat que la societat “no s’hi ha gastat ni un euro”. El projecte inicial i l’únic que formalment hi ha sobre la taula el va fer al seu dia Doppelmayr. Contemplava la ubicació al pic d’un restaurant amb mirador panoràmic i altres serveis.

Fa cinc anys, quan es va reactivar la idea, els comuns d’Andorra la Vella i la Massana van signar un conveni. Ara, les fonts de Saetde contactades asseguren que “un enllaç amb Pal” encara pot fer més interessant el projecte per a la societat si mai decideix apostar en una eventual privatització, ara no prevista, de l’estació d’esquí massanenca. “Si la sortida és a la Borda Mateu, a Saetde no li interessa. Si es planteja una estació en la parcel·la que rep el comú a tocar el Govern això ja és una altra cosa.”

Les possibles ubicacions proposades anteriorment, com la Borda Mateu o l'aparcament dels Pouets, no es veien interessants per a la societat encampadana

En qualsevol cas, les fonts de Saetde consultades expliquen que el comú ha de fer un estudi aprofundit de les necessitats i un projecte que contempli tot d’aspectes que, sinó impossibles, sí que comporten algunes dificultats i complexitats tot i que no s’està parlant d’una operació “hipersofisticada”. Entre d’altres coses, s’hauran d’establir gravàmens sobre els drets de vol i sobrevol. És a dir, el comú haurà de limitar l’altura de futures construccions sota els llocs un hipotèticament hagi d’anat el traçat del telefèric. 

També haurà de definir, per exemple, quin tipus de giny vol. Des de diversos aspectes. I això, en certa manera, condicionar el cost de l’obra. No és el mateix el cost de l’obra civil i l’impacte mediambiental si hi han d’anar 10 pilones o n’hi han d’anar 20 igual com no costa el mateix un telefèric que hagi de transportar 500 persones cada hora que un altre que en pugui traslladar 1.500. Però com a eventual possible implicat, Saetde només ho seria si el giny surt i arriba ben bé al bell mig de la parròquia.

Comentaris (6)

Trending