L'estació de les Salines bat amb 30,5 graus el record de calor d'un mes de juny

Comentaris

La calor i la manca de pluges ha fet tancar alguns berenadors
La calor i la manca de pluges ha fet tancar alguns berenadors
L'estació meteorològica de les Salines ha registrat aquest dimarts una temperatura de 30,5 graus, que és la més alta registrada mai durant el mes de juny. L'anterior registre era de l'any  2001 amb 30,2 graus.  El Servei Meteorològic d'Andorra ha anunciat, per a finals d'aquest mes de juny, una forta pujada de temperatures que superaran, en alguns casos, els 32 graus fins a 1.500 metres d’alçada. Així doncs, durant els pròxims dies els termòmetres indicaran temperatures altes que enregistraran els valors màxims el pròxim dijous. De cara a divendres i ja a dissabte es preveu que se suavitzin.

Els 30,5 graus registrats aquest dimarts a l'estació de les Salines quedaran superats, sens dubte,els propers dies. Es tracta, tècnicament, d'una ratxa càlida a partir de dimecres. Des del Servei de Meteo Andorra s'entrarà en vigilància meteorològica groga (primer nivell d'avís) per canícula, una situació perllongada de 3-4 dies amb temperatures altes, amb un anticicló que porta associat aire càlid provinent del nord d'Àfrica.

La Unitat de Medi Atmosfèric també preveu que aquesta massa d'aire càlid vagi acompanyada d'una invasió de pols sahariana. En ser un episodi sec, sense precipitacions, l'afectació serà el deteriorament de la de qualitat de l'aire en augmentar les partícules en suspensió, que a la vegada també comportarà un deteriorament de la visibilitat.

El Servei meteorològic realitzarà el seguiment d'aquesta situació durant la setmana per valorar si la vigilància meteorològica s'ha de mantenir més enllà de dissabte. Tot i que a hores d'ara, la situació és incerta, es preveu que puguin créixer les nuvolades la tarda de dissabte o el diumenge que refrescaran l'ambient i augmentin el confort tèrmic.

Les temperatures elevades i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals,

El Govern, Protecció Civil i els Centres d'Atenció Primària han difòs consells per prevenir els cops de calor. Les temperatures elevades i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals, necessaris per a l'organisme, de manera que poden provocar deshidratació i esgotament. Hem de tenir en compte que si es té una malaltia crònica, es pot veure agreujada per aquest fet.

Així doncs, cal saber que l'exposició a temperatures ambientals elevades pot provocar situacions lleus, com el cansament, les lipotímies (baixades de tensió i marejos), les cremades, els edemes (inflor per retenció de líquids, especialment a les extremitats)... i més greus, com l'esgotament per calor i, excepcionalment, els cops de calor.

El record de calor a les Salines contrasta amb el fet que aquesta mateixa estació registrava un rècord de temperatura mínima per un mes de juny el passat dia 11 amb -1,5 graus, quan l'any 2002 s'havien registrat -0,7 graus..

Etiquetes

Comentaris

Trending