Economia

La pressió fiscal arriba al perillós llindar del 25%

La CEA ja va advertir que les empreses tindrien problemes a partir d'aquest percentatge

Entrada al departament de Tributs i Fronteres
Entrada al departament de Tributs i Fronteres

Altaveu

La pressió fiscal se situa en el 25%, amb un increment de 0,5 punts percentuals respecte a l'any 2017 (24,5%), Els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni creixen un 21,1% i les cotitzacions socials pugen un 5,6%, amb un augment de tres dècimes en relació a l'any 2017. El conjunt dels impostos va experimentar l'any passat un augment del 4,7%. 

La pressió fiscal s'obté a partir de l’estimació avançada del PIB nominal de l’any 2018 i el tancament dels ingressos tributaris d’aquest mateix any. Així la del 2018 (calculada a partir de la metodologia de l'Eurostat) se situa en el 25% amb un increment de 0,5 punts percentuals respecte a l’any 2017 (24,5%).  En aquest sentit, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va advertir el mes de març passat que la pressió fiscal no hauria de superar el 25%. Segons el president de l'entitat, Gerard Cadena, l'any 2017, un de cada quatre euros del PIB del país va ser en concepte d'impostos i taxes i ha afegit que "difícilment l'empresa nacional podria assumir més pressió fiscal".

El conjunt dels impostos va experimentar l'any 2018 un creixement del 4,7%

D'altra banda, els impostos sobre la producció i les importacions disminueixen un 1,3% respecte a l’any 2017, mentre que els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni creixen un+21,1% anual i les cotitzacions socials s’incrementen un 5,6% No obstant això, encara que el conjunt dels impostos experimenti l’any 2018 un creixement del 4,7%, l’augment notable del PIB l’any 2018, xifrat en el 2,5%, segons l’estimació avançada a finals del març del 2019, justifica que la pressió fiscal s’incrementi lleugerament.

L’aportació a la pressió fiscal per part de les diferents figures impositives continua sent a càrrec principalment de la imposició indirecta amb un 11,1%, tot i que el 2018 disminueix respecte a l’any anterior en 3 punts percentuals. Per contra, la imposició directa presenta un increment, del 3,8% el 2017 al 4,3% d’enguany, i alhora les cotitzacions socials augmenten en 0,3 punts percentuals respecte de l’any anterior.

Comentaris

carlota
6.

Aixó es la real.litat,crec que ja es més i tot. al 2010 ja estave al 20%. abans de IRPF, que el Petit Martí ens va endossar. Ja podeu pagar pagines a la vanguardia, exlicar sopars de duro...etc etc per netejar l'imatge d'Andorra. no serveix de res, un peis de 70.000 habitants i un 25% de cargues, es un peis irrel.levant i poc,si no res, interessant per invertir. Gracies a la megalomania dels politics.

  • 5
  • 0
Jordi
S'han de pagar moooooooltes nòmines cada mes: ministres, secretaris, directors, directors adjunts, ambaixadors, assessors ...
En resposta a Jordi
Jordi Pujol
5.

i el % per el cofre dels partits que governen.

  • 3
  • 0
Pere
4.

El negoci no pot ser la politica i la padrina. Un país d'assistits, és un país malalt.

  • 14
  • 1
La Perdiu
3.
No trigarem a tenir una plantilla de funcionaris mes adaptada a un poble d'1 millió d'habitants que de 73.000. Això es com el canvi climàtic, sabem que ens anem cada dia a pijor, que sabem el que s'ha de fer, però ningú mou un dit. Any rerer any, el pou es fa mes gran. Qui posarà fre a tot això? Dubto molt de la capacitat dels politics, i sobretot. La solució? Doncs tot queda en mans de la ciutadania. Però vist les eleccions anterior, ni el poble te valor suficient. "Les Andorrans sont des veaux" la dita del De Gaulle parlant dels francesos, i aplicada al nostre país ens vesteix avui perfectament.
  • 10
  • 1
Marta Ferrusola
2.

Rei L'A, cadira,cadira......

  • 14
  • 1

Comenta aquest article