Els Pujol van fer passar entre el 1990 i el 2014 més de 70 milions d’euros per Andorra

L’Agència Tributària espanyola acaba de confirmar que com a mínim 1,8 milions tenen un origen “desconegut”, eren de l’expresident català i van arribar en efectiu a Banca Reig

Comentaris

Una imatge de l'antiga seu social de Banca Reig a l'avinguda Meritxell (esquerra); a la dreta, imatge recent de Jordi Pujol.
Una imatge de l'antiga seu social de Banca Reig a l'avinguda Meritxell (esquerra); a la dreta, imatge recent de Jordi Pujol.
L’Agència Tributària espanyola i els experts de la Unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la policia han determinat i confirmat que la família Pujol va tenir a Andorra entre el 1990 i el 2014 més de 70 milions d’euros. D’aquests, com a mínim 1,8 milions, segons que acaba d’establir l’Oficina Nacional d’Investigació contra el Frau (ONIF), pertanyerien a l’expresident català, mai no es van declarar, no se’n sap l’origen i haurien arribat en metàl·lic a Banca Reig, ara Andbank.

L'entrada dels fons es va produir el 21 de setembre de 2000, quan Pujol estava en ple exercici del càrrec. Així ho estableix el nou informe de l’ONIF, organisme depenent de l’Agència Tributària espanyola, que acaba de ser remès al jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, on s'investiga des del 2012 la presumpta trama de corrupció del clan Pujol. Segons l’informe, que ha revelat ‘El Confidencial’ i se n’han fet ressò altres mitjans espanyols, qui va moure els diners fins al Principat va ser el primogènit del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Jordi Pujol Ferrusola. 

Els diners que van quedar dipositat en el compte número AND 63.810 eren realment del pare de la família, com aquest mateix va admetre en un foli manuscrit que va ser revelat per l'entitat en una de les comissions rogatòries cursades a Andorra pel instructor del cas, el jutge José de la Mata. El seu fill únicament hauria exercit en aquest dipòsit un paper "fiduciari" o de testaferro.

La ONIF ha analitzat durant els últims mesos aquest document i també els comprovants de l'ingrés, que revelen que l'aportació es va efectuar en efectiu i va ascendir a 307 milions de pessetes (1,84 milions al canvi), el que necessàriament va implicar el trasllat fins a Andorra d'un aparatós carregament de diners. El compte AND 63.810 hauria registrat nous moviments en els anys següents. En concret, es van detectar "periòdiques imposicions a termini fix" que, al seu venciment, eren renovades per unes altres, "amb una única excepció, una inversió en un fons d'inversió anomenat Dynamic Fund Eur al maig de 2007".

Els inspectors han dictaminat que Jordi Pujol pare mai va declarar aquesta fortuna i que l'origen dels fons és "desconegut", ratificant d'aquesta manera les conclusions formulades prèviament per la UDEF de la policia espanyola que va ser la primera a analitzar els dipòsits de la família al Principat i va determinar que, entre 1990 i 2014, el clan va arribar a pastar 70.400.000 d'euros. Aquest patrimoni tindria el seu origen en el presumpte tripijoc d'adjudicacions públiques i requalificacions urbanístiques d'administracions controlades pel pare de família i el seu partit.

Comentaris (7)

Trending