Gea demana a la Batllia poder sortir de la presó i quedar en arrest domiciliari

El secretari general de la FAF declara per primer cop en el marc de l’‘Operació Cautxú’ i en una llarguíssima compareixença intenta justificar la immensa majoria dels moviments dineraris 

-
-
El secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Tomàs Gea, empresonat des de fa més d’un mes, ha declarat aquest divendres per primer cop en el marc de l’‘Operació Cautxú’, que investiga presumptes irregularitats en la gestió d’obres encarregades per l’ens federatiu i en relació a pagaments que es consideren anòmals. En una llarguíssima compareixença, Gea ha intentat justificar la immensa majoria dels moviments dineraris dels quals sospiten els investigadors i ha demanat verbalment a la batlle encarregada del cas, Stéphanie Garcia, poder sortir de la presó sota arrest domiciliari i amb tantes mesures de control com s’escaigui.

El dirigent esportiu està processat pels presumptes delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i defraudació a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Fins ara no havia comparegut -quan va ser detingut es va negar a declarar tant en seu policial com davant la Batllia- per conèixer primer més detalls de la investigació, saber que explicaven altres intervinents, recopilar tota la informació al seu abast i, sobretot, deixar baixar el suflé de l’impacte social. Aquest divendres s’ha explicat molt extensament. Tant que ni el fiscal, Borja Aguado, no ha hagut de plantejar gaires preguntes complementàries, segons les fonts.

Gea ha arribat i ha marxat de la seu de la Justícia en un cotxe policial ordinari. Ha arribat vers les 12 del migdia i no n’ha sortit fins passats 20 minuts de les 6 de la tarda. No ha estat tota l’estona declarant. Però sí més de quatre hores. El secretari general de la FAF hauria aportat tot de factures i altres documents personals que avalarien algunes de les operacions que a títol particular va fer -per exemple, se li han arribat a segrestar set vestits Hugo Boss i altres peces de la mateixa marca en sospitar que els diners amb que els va abonar els havia obtingut il·lícitament- i de les quals es dubta. 

El dirigent futbolístic ha explicat, entre altres, que la seva societat, que va rebre diners d’una empresa que al seu torn n’havia rebut de la FAF, té activitat plena i ha fet diversos encàrrecs al país

També ha deixat clar que altres operacions realitzades a la FAF i sobre les quals hi ha molts interrogants estan acreditades amb documents que ara mateix estan en possessió de la policia arran dels escorcolls i comisos que va realitzar. Gea hauria intentat -caldrà veure si els responsables ho consideren igual- fer veure a la instructora i al fiscal que els pagaments que havia rebut, per exemple, a través d’una societat andorrana -Concept Temps Lliure- per part d’una empresa que al seu torn havia facturat de la federació no responen a comissions, sinó a veritables relacions comercials entre les dues empreses.

Gea, segons les fonts consultades, hauria remarcat que no tenen res a veure les obres encarregades per la FAF a unes determinades empreses, amb els pagaments que aquestes mateixes empreses haurien fet a la seva societat. I no hi tindrien res a veure, segons el dirigent futbolístic, perquè en cap cas coincideixen en el temps i, en canvi, sí tenen a veure amb projectes (a Sant Julià, a Santa Coloma, a Escaldes, a Canillo) que Concept Temps Lliure havia desenvolupat realment. Cert que coincidia que societats que treballaven per a la FAF també mantenien relacions mercantils amb ell mateix, segons les mateixes fonts.


El cotxe de la policia amb què ha sortit de la Batllia Tomàs Gea a les 18.24 de la tarda d'aquest divendres s'allunya de l'edifici de les Columnes entre vianants i altres vehicles.

 

El secretari general de la federació també hauria defensat la mecànica i ús de xecs al portador que rebien diversos treballadors de l’ens com a fórmula per obtenir posteriorment diners en efectiu i, d’aquesta manera, poder fer els pertinents pagaments derivats de les activitats que fins a set equips diferents de la FAF duien a terme els caps de setmana fora del Principat. La mateixa pràctica ja l’han justificat també els empleats, alguns dels quals investigats per la mateixa causa.

Durant la declaració hauria quedat clar, també, la rellevància cabdal que Tomàs Gea tenia fins al maig en l’engranatge federatiu, fins al punt que les negociacions obertes amb la UEFA per fer uns camps de futbol a Encamp haurien decaigut arran de l’empresonament del secretari general federatiu. Els investigadors retreuen a Gea un parell d’immobles que tindria en propietat a l’Estat espanyol, i que serien d’adquisició anterior al seu càrrec actual a la FAF, segons les fonts. Aquests immobles juntament amb tot d’altres béns li han estat embargats arran de l’operació judicial.

L’empresonament del directiu federatiu, empresonat des del 7 de maig, ha impedit que tiressin endavant unes negociacions amb la UEFA per fer uns camps de futbol a Encamp, la construcció dels quals hauria decaigut

Gea, amb una malaltia cardíaca associada al tractament d’una dolença anterior, hauria demanat a la batlle que se l’excarceri encara que sigui ordenant un arrest domiciliari amb control monitoritzat. Ha deixat a criteri de la instructora altres mesures que cregui escaients. Considera que estant al seu domicili la seva malaltia es comportaria més benevolament i, també, que podria seguir la dieta habitual que a la presó no pot tenir. També hauria sol·licitat la disposició parcia dels seus béns per poder tenir una cura adequada dels seus fills menors.

La batlle hauria escoltat atentament la petició del secretari general de la FAF però espera la formulació per escrit de la demanda per tal que la fiscalia, molt bel·ligerant amb Gea segons les fonts, es pugui pronunciar al respecte i, posteriorment, acabar adoptant una decisió. Aparentment, la policia necessitaria més temps per analitzar alguns dels materials documentals requisats al seu dia i respecte dels quals el dirigent esportiu s’hauria referit durant la seva declaració tot assegurant que allí es trobava, per a bé, per bé dels seus interessos si més no, la resposta als interrogants que es poden els investigadors.



Continua la investigació sobre la ‘derivada Gelabert’

Just abans que prestés declaració Tomàs Gea, aquest mateix matí hauria declarat a la Batllia una altra persona vinculada a la derivada que manté com a encausada per tot un seguit de delictes relacionats amb la corrupció l’exministra d’Esports Olga Gelabert. La batlle que investiga en aquest cas les suposades anomalies en l’adjudicació d’unes obres de reforma dels vestidors de l’Estadi Nacional ja va escoltar tant Gea com Gelabert sobre aquest afer. I ara està escoltant altres tècnics o responsables governamentals i treballadors de la federació abans de decidir com avança el cas. Les diverses fonts consultades estan convençudes que davant l’evidència dels fets   l’afer s’acabaran arxivant més aviat que tard.



 

Comentaris (1)

Trending