Boye denuncia que la meitat dels advocats defensors del ‘cas BPA’ estan imputats o processats

El mediàtic advocat xilè assegura no creure amb casualitats i tem que s’està intentant “acoquinar” alguns lletrats com Josep Anton Silvestre, que ha portat el seu cas a l’ONU

Josep Antoni Silvestre i Gonzalo Boye durant la compareixença conjunta.
Josep Antoni Silvestre i Gonzalo Boye durant la compareixença conjunta.
El mediàtic advocat Gonzalo Boye considera que “sis dels dotze advocats que treballen en la defensa del ‘cas BPA’ acabin sent imputats o processats no és un tema menor”. Boye ha estat al Principat per explicar el treball que està fent com a advocat del també lletrat Josep Antoni Silvestre, que està sent víctima, han explicat, d’una “campanya de desprestigi” tant des de dins com des de fora de l’administració de Justícia arran de l’estratègia seguida en la defensa d’alguns dels processats del ‘cas BPA’. Silvestre ha afirmat que “s’ha sentit perseguit” i ha mostrat la seva decepció amb el Col·legi d’Advocats d’Andorra.

Boye, assessor jurídic internacional, actualment, de molts dels actors polítics del procés sobiranista català, ha explicat que actualment hi ha tretze advocats investigats o processats per diverses causes al Principat. I que sis ho són en el marc de la causa BPA. L’advocat xilè ha afirmat que en no poder exercir al país no coneix cap dels dirigents de l’organisme col·legial, però “si gairebé el 10% dels meus col·legiats estiguessin imputats jo estaria preocupat”. Gonzalo Boye ha explicat que fa cinc mesos es va posar en coneixement del relator especial de les Nacions Unides (ONU) garant de la independència dels advocats i magistrats, amb seu a Ginebra, la situació que està vivint Silvestre.

L’assessor entre altres de Puigdemont ha elevat al relator especial de les Nacions Unides que garanteix la independència dels advocats la situació que viu Silvestre

Boye ha recordat que molts dels principis que té fixada l’ONU des del 1990 i que han de regir la professió d’advocat i el seu lliure exercici professional han estat vulnerats en el cas del lletrat andorrà. En aquest sentit, per exemple, ha recordat que ha estat amenaçat per un magistrat o que s’hauria advertit els clients del mateix advocat que si aquest darrer no canviava d’estratègia en sortirien perjudicat ells. També ha citat, a tall d’exemple, que s’hauria intentat coartar la llibertat d’expressió de l’advocat durant la vista oral en el marc del judici del ‘cas BPA’ o que “s’ha mirat d’imposar-li mesures econòmiques". “S’està intentant acoquinar” els lletrats, creu Boye, amb tantes imputacions. 

“Si tot plegat és una casualitat, ja tindrà temps l’Estat andorrà d’explicar per quins motius ha actuat com està actuant. Ara, jo crec poc en les casualitats”, ha afirmat el jurista, que ha explicat que el relator especial de l’ONU farà un informe, que està convençut que recollirà les denúncies fetes per ell en el cas de Silvestre, i que es traslladarà cap al Govern andorrà amb un seguit de recomanacions perquè sigui implementades. Boye s’ha mostrat convençut que quan arribin aquestes recomanacions, l’executiu les acatarà. Encara que també ha advertit que hi ha el risc que no ho faci i, per tant, ja estan preparant altres accions que no ha revelat.

El lletrat andorrà assegura sentir-se “perseguit” i el seu representant internacional espera que l’Estat andorrà acati les recomanacions que li arribin des de Ginebra

Gonzalo Boye, que ja ha avançat que més enllà de desprestigiar i criminalitzar l’intervinent, en aquest Silvestre, també moltes vegades també s’intenta fer el mateix “amb el missatger”, que en aquesta ocasió seria ell, per la qual cosa ha advertit que segurament es recordarà que va ser condemnat per terrorisme i que s’intentaran treure tants draps bruts com es pugui, ha explicat que “estem molt tranquils sobre el treball” que s’ha fet davant el relator de l’ONU. “S’ha proporcionat una informació, una documentació i un context clar, honest i a prova de bala, en el sentit que no se’ns pugui rebatre res. No hem inclòs cap element subjectiu”.

Boye ha explicat que el que està passant a Andorra ja estava inventat en altres llocs. “El que és sorprenent és que passi a Europa”, ha exclamat. L’advocat xilè ha lamentat que en diferents resolucions dictades pels tribunals andorrans “s’escudin en la petitesa” d’Andorra per intentar justificar certes vulneracions, “certes distorsions”, que en cap cas es produeixen, ha dit, en països tant o més petits com ara Liechtenstein o Luxemburg. És a dir, que les justificacions sonarien a excusa. Boye ha recordat també que quan s’ataca un advocat s’està atacant directament els seus clients. “I tots volem tenir la millor defensa possible, que la nostra defensa sigui intocable. Però, en canvi, en aquests temes perdem la perspectiva. Hem de ser capaços de poder-nos posar en les sabates dels altres”.

Decepció

Gonzalo Boye ha vingut a dir que si s’ha hagut d’acudir a organismes internacionals ha estat perquè dins d’Andorra no s’ha trobat, ara per ara, la resposta adequada. Una situació que, en certa manera, ha confirmat Josep Anton Silvestre en la petita intervenció que ha fet en la compareixença. Silvestre ha agraït “el molt suport de companys” que a títol individual està rebent. Però també ha lamentat “els atacs tant des de fora de l’administració de Justícia com des de dins” i que, a parer seu, menyscaben “el lliure exercici de la professió”.

Silvestre s’ha mostrat “decebut amb el Col·legi d’Advocats, que s’ha reunit en diverses ocasions amb l’administració de Justícia” suposadament per tractar qüestions derivades, per exemple, de les diverses recusacions contra batlles i magistrats promogudes pel lletrat però, en canvi, “no s’ha reunit amb mi”. Més encara, ha denunciat l’advocat. S’haurien fet públiques, per part de la degana, Sophie Bellocq, decisions que per la naturalesa secreta de les mateixes o dels afers als quals fan referència s’haurien d’haver mantingut protegides. El lletrat andorrà també s’ha queixat que determinades afirmacions fetes per magistrats o per components del Consell Superior de la Justícia, i que en molts casos han estat de domini públic o, directament, s’han formulat en actes públics, posteriorment “es neguen”.

Comentaris (1)

Trending