La falta d’higiene en les cuines i la mala manipulació, principals problemes en seguretat alimentària

L’any passat es van obrir onze expedients sancionadors derivats de les 1.387 inspeccions que es van fer encara que només un va ser de caràcter greu

-
-
La manca d’higiene i la mala manipulació dels aliments són els principals problemes en matèria de seguretat sanitària alimentària al Principat. Una barreja de les dues deficiències més la reiteració en el comportament indegut va ser l’origen de l’única sanció greu que va imposar el 2018 l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del Govern. L’any passat es van obrir onze expedients arran de les 1.387 inspeccions que es van dur a terme. El 80% es realitza a iniciativa de l’administració.

El 2018 hi havia registrats al Principat fins a 1.826 punts d’activitat alimentària, un creixement del 3% entre altes i baixes. De les 1.387 inspeccions fetes, 227 es van deure als procediments administratius habituals quan es posa en marxa un nou establiment comercial. També es va actuar arran de set brots alimentaris col·lectius, dotze queixes ciutadanes i una alerta global deguda al problema a nivell d’Europa que hi havia amb un producte làctic destinat a nadons. Tot plegat va comportar que s’expedientessin per infraccions lleus deu empreses i a una onzena se li imposés una multa de fins a 30.000 euros per una infracció greu que ja ha estat degudament abonada.

El responsable de l’àrea de Seguretat Alimentària, Josep Casals, ha explicat que normalment quan el departament proposa l’obertura d’un expedient, l’autoritat dóna una resposta afirmativa. Així es va expedientar un majorista, tres establiments de venda d’aliments al detall i vuit punts de restauració. La major part dels casos (les sancions lleus no solen passar dels 300 euros) se sancionen per una indeguda higiene. En el cas de la sanció greu, la deixadesa era reiterada i prolífica i s’hi afegia una mala manipulació dels aliments.


El cap de l'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del Govern durant la seva exposició. | ALTAVEU

 

El departament també va tractar un cas de legionel·losi i va inspeccionar les dues úniques torres de refrigeració que continuen en peu al Principat, encara que una d’elles inactiva. Casals ha celebrat els bons resultats que ha donat amb el temps el fet d’haver decidit transformar l’àrea d’una “policia sanitària a un departament de prevenció i promoció”. El responsable de Seguretat Alimentària ha destacat també la feina que s’està fent en el marc de l’anàlisi i les negociacions amb la UE per un acord d’associació, amb uns 6.000 actes que cal integrar. I ha destacat la bona col·laboració que hi ha amb els comuns.

Control d’aigües

Una de les qüestions en què hi ha molt bona col·laboració -també amb la immensa majoria d’operadors- és amb la qüestió de l’aigua. Actualment hi ha 155 captacions actives, 47 xarxes de distribució i dues empreses autoritzades a fer transport d’aigua. En aquest àmbit, el departament va fer 81 inspeccions físiques, que van permetre recollir 116 mostres que només van generar dues incidències microbiològiques. Casals ha destacat els excel·lents controls i resultats de l’aigua potable que hi ha al Principat; “sanitàriament és de molt elevada qualitat”

L’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del Govern ha presentat la seva memòria relativa al 2018 aprofitant que aquest divendres se celebra per primera vegada el Dia mundial de la seguretat alimentària. Entre moltes altres dades, també s’ha explicat que al Principat hi ha cent piscines censades més 82 vasos d’hidromassatges, que parlant més planerament serien, majoritàriament, centres d’spa. Es fan inspeccions cada dos anys i l’any passat se’n van fer 122.

Comentaris (1)

Trending