Brussel·les porta Espanya al Tribunal Europeu per sancions desproporcionades en el model 720

El formulari obliga els contribuents a declarar tots els actius que tinguin a l’estranger, com pisos i comptes, i que superin els 50.000 euros

Tribunal de justícia de la Unio Europea (UE)
Tribunal de justícia de la Unio Europea (UE)
La Comissió Europea porta Espanya al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) pel Model 720 de declaració de béns a l'estranger. Així ho ha notificat Brussel·les en una nota després d'haver emès un duríssim informe sobre aquest formulari el 2017. Espanya exigeix des de 2013 que els contribuents residents notifiquin els actius que posseeixen a l'estranger, com ara propietats o comptes bancaris. Això afecta un bon número de pisos propietat d'espanyols que no són al mercat per por a les sancions.

La Comissió Europea (CE) ha decidit aquest dijous dur a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per imposar sancions "desproporcionades" als contribuents que no notifiquen que tenen actius en altres països europeus com Andorra.

Espanya exigeix ​​que els contribuents residents en el seu territori notifiquin a Hisenda els actius que posseeixen a l'estranger mitjançant el formulari  720, com ara propietats, comptes bancaris i actius financers, sota pena d'enfrontar-se a sancions si no presenten la informació a temps i en la seva totalitat. No obstant això, aquestes sancions són superiors a les imposades per infraccions similars en una situació purament nacional, i poden fins i tot superar el valor dels actius posseïts a l'estranger, segons ha explicat l'executiu comunitari en un comunicat.

La Comissió considera que les sancions són desproporcionades i dsicriminatòries

 Per tant, la Comissió considera que, si bé Espanya té dret a imposar sancions, aquestes "són desproporcionades i discriminatòries" i "poden dissuadir les empreses i als particulars d'invertir o circular a través de les fronteres en el mercat únic".

Per Brussel·les, aquestes disposicions "entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la Unió Europea, com ara la lliure circulació de persones, la lliure circulació de treballadors, la llibertat d'establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals". La Comissió havia obert el 2015 un procediment d'infracció contra Espanya per aquest motiu.

La resolució jurídica incidirà en els residents espanyols que ara tenen els seus pisos “dormint”

El formulari 720 es va posar en marxa a finals de l'any 2012 i el febrer del 2013, l'empresa espanyola DMS Consulting va interposar una demanda contra la seva aplicació davant la Comissió Europa. Els advocats de DMS consideraven absurdes i desproporcionades les sancions i les conseqüències derivades d'aquesta obligació d'informar sobre drets i béns a l'estranger de ciutadans espanyols. La resolució jurídica incidirà en els residents espanyols que ara tenen els seus pisos “dormint” i esperen posar-lo en el mercat del lloguer si la sentència els hi és favorable.

S’han calculat en més de 1.000 els pisos buits per aquestes raons. Ara es troben en la situació de no poder llogar-los perquè si ho fan han de tenir un compte i també declarar-lo amb aquest model que els obliga a pagar la multa del 150% del valor del bé no declarat.

Etiquetes

Comentaris

Trending