Dotze secretaries d’Estat i més despesa en ‘nòmines polítiques’

El Govern acaba de dibuixar l’estructuració de tots els seus departaments i encara que resten noms per designar confirma Salustià Chato a Economia i Empresa i Marc Ballestà a Finances

El ministre de Finances i portaveu, Èric Jover, s'ha encarregat d'anunciar les estructuracions ministerials.
El ministre de Finances i portaveu, Èric Jover, s'ha encarregat d'anunciar les estructuracions ministerials.
El Govern tindrà dotze ministres (més el cap de l’executiu) i, també, dotze secretaries d’Estat. Cada ministre no tindrà pas un secretari d’Estat. Però gairebé. El portaveu governamental, Èric Jover, ha admès que hi haurà més càrrecs d’aquesta naturalesa que la passada legislatura tot i que, per compensar-ho, se suprimeixen les denominades direccions generals. Jover també ha reconegut que les designacions d’alts càrrecs suposaran una despesa més gran que fins ara.

La reunió del consell de ministres d’aquest dimecres ha servit per acabar de dibuixar l’estructura dels diferents ministeris. Poc o molt, tots els departaments ja estan ubicats -Jover ha demanat paciència, això sí, per una eventual secretaria d’Estat d’Igualtat que hores d’ara no està pas prevista però per a la qual s’està buscant una solució i així acontentar els col·lectius que la reclamen, molt sorollosos- però encara falten designacions de les persones que les han d’ocupar. A nivell d’altíssims càrrecs, avui només s’han nomenat formalment dues persones els noms de les quals ja havien transcendit: Salustià Chato com a secretari d’Estat d’Economia i Empresa i Marc Ballestà com a responsable d’Afers financers internacionals. També s’ha deixat intuir clarament que Cèsar Marquina serà el secretari d’Estat d’Infraestructures i Telecomunicacions del ministeri d’Ordenament. 

Jover demana “paciència” per resoldre la qüestió d’Igualtat, que podria solucionar-se amb una mescla amb Participació Ciutadana i el lideratge de Marc Pons

En concret, del cap de Govern en dependran dues secretaries d’Estat. La d’Afers Europeus que ja lidera Landry Riba i una segona que en principi era la de Participació Ciutadana i en la que ara servirà per encaixar, molt probablement, l’aspecte de la igualtat. Aquesta cartera l’ha d’ocupar, encara que no hi ha designació oficial, l’excònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons. El ministeri de Presidència i Economia liderat per Jordi Gallardo tindrà dues secretaries d’Estat. La ja esmentada que ocuparà Chato i una altra que molt probablement es dedicarà a Ocupació i que no té encara responsable.

Les vuit secretaries d’Estat restants es reparteixen entre vuit ministeris. D’entrada és més senzill explicar quins ministeris no tenen secretaria d’Estat assignada: Turisme (en depèn Andorra Turisme); Educació (hi ha una directora per a l’Escola Andorrana) i Afers Exteriors (que té una legislació pròpia). Finances tindrà de número 2 Ballestà ocupant el càrrec que fins ara ostentava Clàudia Cornella. Interior i Justícia, Funció Pública i Medi Ambient ja està clar que tenen com a secretaris d’Estat, respectivament, Joan León, Lara Vilamala i Marc Rossell. A banda del més que presumible Marquina a Ordenament Territorial, també és segura la presència d’Helena Mas a Salut tot i no estar designada. 

S’estableix un únic salari per als secretaris d’Estat: 4.800 euros mensuals bruts per tretze pagues anuals; alhora se suprimeixen les denominades direccions generals

Restarà perquè triïn secretaris d’Estat els ministeris de Cultura i Esports, que segurament destinarà la secretaria a Esports i seguirà confiant en Montserrat Planelles, tot i la seva controvertida actuació, com a directora de Cultura; i Afers Socials, Habitatge i Joventut, en què Víctor Filloy no ha triat encara el seu número 2. Èric Jover ha reconegut que hi haurà més secretaris d’Estat i més despesa que la legislatura passada. Però ha intentat minimitzar l’impacte.

Així, ha recordat que si bé sempre s’havia mogut l’estructuració del Govern amb entre vuit i deu secretaries d’Estat, també és cert que en el darrer executiu hi havia tres direccions generals. Aquest càrrec que no apareix en cap normativa s’ha suprimit, hi haurà o bé secretaries d’Estat o bé direccions. També ha explicat que s’ha establert un únic salari per als secretaris d’Estat, sense possibilitat d’una forquilla que sí hi havia en altres ocasions i agafant la remuneració més baixa de referència el darrer mandat: 4.800 euros bruts de salari mensual.

Altres designacions

Jover ha informat també d’altres nomenaments que s’han fet, ja sia en la línia de directors o en aquells organismes en què el Govern hi ha d’enviar representants. El nou director de pressupost i patrimoni substituint Salustià Chato serà Jordi Babi, fins ara al departament d’intervenció. Cristian Pons serà el nou director de Protecció Civil en el lloc de Francesc Areny, ja jubilat. I com ja va avançar l’Altaveu, Cristina Roca serà la directora d’Interior. Jaume Bonell seguirà dirigint Mobilitat i Manel Riera, Ordenament Territorial.

A més a més, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i el titular de Finances, Èric Jover, representaran el Govern al Consell Universitari i el mateix Jover amb la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, formaran part del consell d’administració de Ctrasa. El Govern també ha nomenat els seus representants al consell d’administració de FEDA: el presidirà Sílvia Calvó; el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, també en formarà part. I com a vocals hi haurà Cèsar Marquina, Carles Miquel, Albert Moles i Imma Jiménez. Jover ha explicat que el Govern pretén que molts dels membres del consell d’administració de FEDA repeteixin a Andorra Telecom per establir sinergies entre les dues companyies públiques.

Comentaris (12)

Trending