Unicef demana permisos de maternitat d'un any amb remuneracions d'entre el 67 i el 80%

El motiu és la disminució de la taxa de fecundidat amb un descens dels naixements del 38% en una dècada

Comentaris

L'informe proposa guarderies i menjadors escolars gratuïts o subvencionats
L'informe proposa guarderies i menjadors escolars gratuïts o subvencionats
Unicef Andorra demana que s'incrementin els permisos de maternitat i paternitat fins als 12 mesos amb remuneracions salarials d'entre el 67 i el 80%. L'objectiu és millorar la taxa de fecunditat ja que els naixements han disminuït un 38% en una dècada. La proposta s'ha fet a l'Observatori de la Infància que s'ha presentat aquest dijous.

La taxa de fecunditat d Andorra és de l’1, segons  la pàgina web de l'Observatori de la Infància d’Unicef Andorra i el Centre de Recerca Sociològica (Cres).  Les dades també indiquen que els naixements han disminuït de 875 el 2008 a només 543 el 2018 (un 38% menys que fa una dècada) i que la taxa de fecunditat de l’1 és molt baixa, quan es considera que per reemplaçar les generacions per creixement vegetatiu cal un índex del 2,1.

Andorra es troba molt per sota de la mitjana de la Unió Europea que està al 1,59 o de França amb un 1,90 i Suècia amb un 1,78. A més també cal afegir el percentatge de població menor de 18 anys és del 16,6%, també per sota de la mitjana de la Unió Europea que és del 18,7% i molt lluny del 24,8% d’Irlanda o del 21,9% de França. Aquests indicadors fan que Unicef Andorra recomani que es prenguin mesures per a corregir aquest desequilibri i legislar per posar en pràctica incentius per a les famílies que ajudin a garantir l’estat del benestar.

Es proposen incentius per fill i guarderies i menjadors escolars gratuïts o subvencionats

Entre les mesures hi ha l’increment dels permisos de maternitat i paternitat fins a 12 mesos amb remuneracions salarials d’entre el 67 i el 80% i sense distingir entre mare i pare; horaris racionals i flexibles per facilitat la conciliació i alhora millorar la productivitat; incentius per fill; o guarderies i menjadors escolars gratuïts o subvencionats són només uns exemples.

L'informe també destaca la millora en l'educació i l'escolarització dels nens però també fa esment en els indicadors sobre menors víctimes de violència en l'àmbit familiar (14), adolescents víctimes de violència psíquica o física en l'àmbit escolar (8) i sobre els menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual (12), sent aquesta última xifra l'única dada que ha crescut respecte al 2017.

La presentació de l'Observatori s'ha fet aquest dijous a Escaldes-Engordany.

Comentaris (1)

Trending