El bust del síndic Cairat, ‘entre reixes’

S’ha canviat de lloc amb motiu dels treballs de la rotonda de Fontaneda

Comentaris

El bust del síndic Cairat en la seva ubicació provisional.
El bust del síndic Cairat en la seva ubicació provisional.

La fesomia de la cruïlla de Fontaneda canvia cada dia. Ja no atreu només els jubilats, també els lauredians que han vist desaparèixer el càmping Huguet, el pont, l’oficina de turisme o el bust del síndic Francesc Cairat, el ‘Cisquet’  de la seva plaça, a l’entrada del poble venint des de la Seu d’Urgell. Per sort, el bust ha reaparegut, però a la vorera i envoltat de tanques. Cairat va ocupar el càrrec de síndic general entre el 1937 i el 1961. Quan acabin les obres se ‘l tornarà a posar en una ubicació més ‘noble’.

Els treballs formen part del projecte de desviament de trànsit a Sant Julià de Lòria i, del qual, ja funcionen les fases 3 i 4, que són el túnel de la Tàpia i els seus accessos d’Aixovall. Les obres d'aquesta fase consisteixen en la refecció de l'actual pont sobre el riu Gran Valira, que connecta la CG1 i la CS-140 de Fontaneda i la construcció d'una rotonda, que millorarà la connectivitat de la circulació, i enllaçarà amb al futur vial de la desviació a través de l'antic càmping Huguet.

Les obres, que es van iniciar el març del 2018, també permetran minvar el risc d'inundacions en aquesta zona, i millorarà la sortida de la part baixa dels Fontanals del Pui cap el Gran Valira per un nivell inferior al de les carreteres. Cal recordar que l'any 2008 es va desbordar el torrent del Solà. Aquest fet va obligar, tres anys més tard, el govern i el comú lauredià a pagar 28.000 euros a uns propietaris pels danys causats per l'aigua que va afectar un bar i un aparcament.

Aquestes obres hauran de conviure amb la posada en marxa de les activitats fluvials, i del passeig del Riu que permet desplaçar-se a peu des de la zona de les Arades i fins el pont de Fontaneda i que està previst ampliar. Als anys setanta quan es va posar el bust es va explicar que es va decidir posar-lo allà  amb la mirada a l'horitzó, fixant l'entrada del poble en símbol de vigilància de les Valls d'Andorra. Ara, però, l’únic que vigila és el bar Cent per Hora i darrera d’unes tanques.

 

Comentaris (1)

Trending