Política

Espot garanteix que no hi haurà increment d’impostos més enllà de la puja de la cotització de la CASS

El líder demòcrata confirma l’executiu de coalició que li donarà la prefectura de Govern i anuncia pactes d’Estat en matèria europea

T. S.

El candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, ha assegurat que no hi haurà ni creació de nous tributs ni increment de tipus impositius. Això sí, s’augmentaran les cotitzacions a la Seguretat Social, una puja que hauran d’assumir a parts iguals patrons i treballadors. Espot ha fet un discurs d’uns 80 minuts anunciant l’acord amb Liberals i Ciutadans Compromesos per a la configuració d’un “Govern plural” o de coalició. Espot ha iniciat el debat d’investidura i no hi ha dubte que aquest dimecres tindrà els vots més que suficients per sortir escollit màxim responsable de l’executiu.

Espot ha ofert al conjunt de l’arc parlamentari pactes d’Estat en matèria europea, de sanitat i de pensions. Quant a l’acord d’associació amb la Unió Europea ha assegurat que encara que no formi part explícita de la negociació, l’entesa amb Brussel·les haurà de garantir l’accés d’Andorra a un prestador d’última instància, del Banc Central Europeu. I ha assegurat que si això no es resol no tindria sentit que el Principat accedís al mercat interior. El líder taronja ha anunciat l’augment de les cotitzacions de la Seguretat Social per fer front a les pensions de vellesa, un increment que s’imposaria a parts iguals per a patró i treballador. Espot també ha afirmat que “sense un bon sistema de salut un país no viable, però cal que el fem més sostenible des del punt de vista econòmic”.

En el seu discurs, Espot s’ha referit també, i entre altres, a una de les qüestions que més contraposició mantenia amb els liberals, la de la Funció Pública. Abans, però, el cap de llista demòcrata, que ha agraït la “lleialtat” durant la negociació dels seus nous socis de govern, ha reconegut que la coalició “no és una empresa fàcil”. Però alhora ha assegurat que els passos donats els darrers dies, potser les últimes setmanes, han “demostrat” la “nostra voluntat i la nostra capacitat de construir ponts on fins fa poc hi havia diferències que semblaven infranquejables”.

En relació amb la Funció Pública, Espot ha recordat que els liberals, juntament amb els socialdemòcrates, van portar la nova llei al Tribunal Constitucional. El Govern, ha assegurat, adaptarà la normativa en el sentit que l’alt tribunal imposi i, alhora, via reglament o sempre que es trobin consensos molt amplis, s’intentarà matisar l’impacte de la legislació que regula la feina dels funcionaris. Espot ha deixat la porta oberta, per tant, a la recuperació del diàleg amb els treballadors públics i a modificar la legislació. No només perquè ho digui el TC.

El candidat demòcrata ha fet les mateixes referències que durant la campanya electoral en matèria d’habitatge i ha fet una breu passada al servei que es pretén crear per ajudar les dones en matèria de salut sexual i reproductiva. Ha deixat clar, però, que aquest servei d’acompanyament a l’avortament, si escau, no ha de posar “en risc”, en cap cas, “l’estructura institucional” del país. La voluntat liberal de fer una consulta sobre la qüestió ha quedat al calaix. Entre altres moltes coses, el líder taronja ha anunciat que “impulsarem el projecte de construcció d’un Museu Nacional” o que caldrà trobar un nou lloc per a l’arxiu nacional.

Abans de començar, el cap de llista demòcrata s’ha acostat a saludar els representants socialdemòcrates en arribar a l’hemicicle. L’encaixada amb López ha estat de cortesia i més aviat freda. Tots els consellers són presents al debat i com sol ser habitual, poques persones segueixen en directe l’acte. Entre el públic, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros; l’exministre i exambaixador Xavier Espot Miró, pare del candidat demòcrata; o l’exconsellera general i previsible futura ministra Judith Pallarés. 

Comentaris

Andreu
6.

Exacte, apugeu les cotitzacions i aquella gentussa de la CASS tornaran a perdre (això diuen) 50 milions d'euros, o més, i ens tornaran a pujar les cotitzacions. I no dimitiran, no patiu, tenen uns collons de ferro. Sr. Martí i Sr. Espot, esteu posant la dinamita per enfonsar Andorra definitivament.

  • 8
  • 0
Pol
5.
No us queixeu tant, és el que ens mereixem per no haver estat més proactius en denunciar els errors del nostre Govern i de no haver fet us del vot útil a les darreres eleccions. No ens equivoquem, nomès canvien alguns noms, però el Govern entrant és continuació del Govern sortint. Les pujades de la CASS responen a la manca de capacitat institucional de generar riquesa en la economia del país incrementant els volums de la massa salarial, que és la única manera de frenar el desgavell del sistema de repartició de la CASS i l'inevitable increment de cotitzacions. Aquest es comença a acostar a nivells de països de l'entorn, confirmant el que ens espera amb l'encaix amb l'acord d'associació amb Europa. Temps al temps.
  • 8
  • 0
Carla
4.

Ens pugen les cotitzacions perquè estan perdent els diners en borsa i segurament algú está guanyant força diners a costa dels nostres.

  • 12
  • 0
Pere
3.

Pujar la CASS per pagar els assessors estrangers a preu millonari!!!!!

  • 23
  • 3
Transferències
2.

El que ha de fer Sr.Espot es rebaixar els diners de les transferències comunals i utilitzar-los per la CASS,SAASS i educació es una vergonya el despilfarro de diners que fan tots els comuns,la meitat en festes i fartaneres,ja n'hi ha prou d'aquestes pràctiques._

  • 26
  • 4

Comenta aquest article