Una alerta a la UIFAnd va destapar el frau a la federació

A través d’operatives majoritàriament a l’estranger i usant proveïdors com a pantalla, l’ens suposadament desviava fons i alguns dels seus dirigents se n’aprofitaven

-
-
La cúpula de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) desviava fons usant suposats proveïdors com a pantalla per després obtenir, alguns dels dirigents de l’organisme, beneficis personals. Els fons desviats, per la naturalesa dels ingressos de l’ens federatiu, provenien en la seva immensa majoria dels ajuts atorgats per la UEFA i la FIFA. Va ser una alerta rebuda per la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) fa un parell d’anys, poc menys, el que va disparar el que avui es coneix com a ‘Operació Cautxú’.

El president de la federació, l’encampadà Víctor Santos, i el secretari general de l’ens i sobre el qual pivoten totes les principals sospites, Tomás Gea, passaran aquesta nit, si no hi ha canvis no previstos a darrera hora, la seva segona nit en les cel·les del despatx central de la policia en qualitat de detinguts. Tots dos s’han negat a declarar davant els investigadors del cos d’ordre especialitzats en delictes econòmics. El secret de sumari impedeix als dos detinguts saber amb detall i exactitud de quins fets se’ls acusa.

Als detinguts, que s’haurien negat a declarar davant els agents de policia que investiguen el cas, se’ls acusa d’administració deslleial i apropiació indeguda

Tampoc no haurien prestat declaració altres executius de l’ens federatiu, entre els quals l’Altaveu sols ha pogut confirmar el del secretari tècnic, David Rodrigo, que havien estat citats perquè es presentessin aquest dimecres a la seu de policia en qualitat de testimoni. La manca de detalls i el secret del sumari decretat per la batlle que instrueix la causa, Stéphanie Garcia, fa que hi hagi oberts tota mena d’interrogants i molts dubtes sobre l’abast real que acabarà tenint la investigació duta a terme durant mesos i mesos. 

Diverses fonts jurídiques, però, han assegurat que no hi hauria cap dubte sobre la il·licitud aparent de l’operativa emprada des de feia temps per la federació, representada en forma de detenció pels seus dos màxims mandataris: el càrrec més alt a nivell institucional i el principal baluard executiu de l’ens i eix vertebrador, per bé i per mal, de la federació des del 1996. Les fonts consultades han explicat que als dos arrestats se’ls atribuiria, de forma genèrica, els delictes d’administració deslleial i d’apropiació indeguda.

Les fonts jurídiques consultades han explicat que contràriament al que es pugui pensar, el fet que la FAF o la UEFA i la FIFA, entitats des de les quals procedien la major part dels fons que ‘remena’ la federació, que sempre han estat molt quantiosos, siguin de dret privat i no rebin cap subvenció estatal o pública no vol dir que la gestió d’aquells fonts no pugui ser fraudulenta. En aquest sentit, han recordat que, per fer-ho entenedor, la federació de futbol és una associació que té un objecte de naturalesa pública: el foment de l’esport i, en concret, del futbol.

El volum de diners presumptament desviats seria molt important i s’analitza si es van haver d’alterar factures i altres documents per poder justificar pagaments

Per tant, tots els diners, vinguin d’on vinguin, que rebi aquesta entitat, en aquest cas la FAF, s’han de destinar a la promoció i consecució d’aquell objecte i no pas, com seria suposadament el cas en aquesta ocasió, a l’enriquiment personal d’algú. Les fonts consultades no han pogut precisar el volum de l’apropiació sobre el qual s’està treballant, però seria notable en euros, en alguns centenars de milers d’euros. Ara per ara, però, totes les parts es mouen amb molta cura i sempre des de la presumpció d’innocència.

La investigació judicialitzada es basteix, principalment, almenys a l’inici, sobre informes de la UIFAnd. El muntant més important, però, de l’operativa fraudulenta no es trobaria a Andorra, on també s’haurien detectat anomalies, sinó en circuits financers internacionals, segons les fonts jurídiques consultades, que consideren que durant la jornada de demà, dijous, o a tot estirar a primera hora de divendres, la batlle que dirigeix la investigació rebrà els dos detinguts. Per justificar els pagaments a proveïdors, probablement, s’haurien hagut d’alterar factures o altra documentació, una circumstància que també s’està analitzant.

Víctor Santos ha estat revisat pel metge forense en dependències policials per assegurar que està bé de salut i que pot afrontar el malaurat procés que li toca viure amb condicions. El president de la federació, que fa poc que es va jubilar de la seva feina al complex cultural i esportiu del Pas de la Casa, té una salut més aviat delicada, i per aquesta circumstància s’han pres totes les mesures escaients per no córrer riscos innecessaris.



Les instal·lacions de la FAF romanen tancades i custodiades per la policia

Les dependències de propietat -antiga seu del Grup Heracles- que la FAF té al carrer Batlle Tomàs d’Escaldes han continuat tancades aquesta jornada de dimarts i, en principi, custodiades per agents de la policia, que només han deixat entrar a aquelles persones que hi havien de fer cap per a qüestions estrictament relacionades amb la investigació judicial i policial. La investigació és de tal magnitud i la necessitat d’informació per a la investigació seria de tal calibre, segons les fonts, que els investigadors no s’han volgut arriscar a precintar les dependències des del primer moment. Per evitar ‘visites’ inesperades i per facilitar el pas quan cal a qui correspongui, sense haver d’estar traient i posant un precinte oficial. Els ordinadors de l’ens estan fora de servei i també s’han suprimit les línies telefòniques per reduir tant com es pugui l’eventual risc de fuita de dades. Tot plegat dificulta el normal desenvolupament de les competicions futbolístiques que organitza la federació. Però tot i així els responsables de l’ens que i els representants dels clubs inscrits a la FAF haurien acordat que es farà mans i mànigues perquè les properes jornades no es vegin alterades per l’esclat de l’operació judicial.



El Govern veu “amb preocupació” la situació i pateix pel futur de l’ens

En la seva darrera última roda de premsa com a ministre portaveu, el també responsable de Finances, Jordi Cinca, ha mostrat la “molta preocupació” amb la qual el Govern veu els fets que afecten la FAF ja que “és una federació important amb molts practicants i m'agradaria que només es parlés de qüestions esportives”. Cinca ha recordat, com no podia ser d’una altra manera, que “qualsevol cosa que malmeti la imatge del país és de lamentar. Esperem que després que els òrgans judicials facin la seva feina això quedi en un no-res” i des del punt de vista de la pràctica i el foment de l’esport tot pugui seguir el seu curs normal. “Si una persona ha fet un acte delictiu que això no freni la bona feina que es fa des de la federació, amb una activitat molt notable.” Ara, també ha estat rotund en afirmar que “si hi ha hagut delicte que acabin pagant les conseqüències les persones que els han fet”. 



 

-

Relacionat

Govern va sancionar el tresorer de la FAF per vendre gespa artificial sense permís
-

Relacionat

La Batllia investiga la Federació de Futbol des del 2017
-

Relacionat

Detinguts Santos i Gea per l'escàndol de la Federació Andorrana de Futbol

Comentaris (3)

Trending