Detinguts Santos i Gea per l'escàndol de la Federació Andorrana de Futbol

La Justícia investiga dirigents i alts executius de la federació, i fins i tot algun empresari de la construcció, en una operació que feia temps que s'estava cuinant i que té en els ajuts atorgats per FIFA i UEFA el rerefons dels suposats tripijocs

Comentaris

-
-
La policia manté oberta l’operació ‘Cautxú’ per aclarir tot un seguit d’irregularitats que s’haurien suposadament comès a la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i que tindrien els ajuts que l’organisme percep de la FIFA i la UEFA com a eix central i la construcció de camps de futbol, especialment els de la Borda Mateu, i l’arranjament de com a mínim un partit de futbol en l’epicentre de la investigació. Per aquesta operació han ingressat formalment com a detinguts al despatx central de l'Obac el president de la federació, Víctor Santos, i el secretari general, Tomàs Gea. Hi ha d'altres investigats la implicació dels quals ara per ara no ha transcendit. Fins i tot, probablement, responsables d'alguna empresa constructora.

L’operació fa molt temps que s’estava coent a foc lent a la seu de la Justícia. De fet, fins i tot hi hauria intercepcions telefòniques i altres mesures adoptades en el marc de la investigació per tal de provar els suposats delictes que se sospitava que hi podia haver al tomb de les quantioses subvencions que els organismes internacionals del món del futbol. També estaria en mans dels investigadors, presumptament, una gravació que demostraria com es va arranjar un partit per tal de facilitar a un dels clubs de la lliga nacional arribar a una posició que li permetés accedir a competició europea, que és el mateix que poder aconseguir subvencions internacionals.

La policia s’ha presentat de bon matí a les oficines que la FAF té al carrer Bisbe Tomàs d’Escaldes i ha identificat a tot el personal que hi havia a les instal·lacions. A la majoria se’ls ha convidat a marxar alhora que un parell de policies feien torns de guàrdia i vigilància a la porta per tal que ningú aliè a l’operació no pogués accedir al recinte, on s’està duent a terme un llarguíssim escorcoll. També s’han fet o es preveuen fer registres als domicilis particulars dels principals implicats en l’afer i en seus socials d’empreses que haurien participat en els treballs que se suposa que van servir perquè hi hagués l’apropiació indeguda de diners.

La construcció de camps de futbol i l’arranjament de partits es troben en l’epicentre de la denominada 'operació Cautxú'

D’implicats directes hi hauria, com a mínim, el president de la federació, Víctor Santos, i el secretari general i tòtem de la institució, Tomàs Gea. D'entre els investigats de rellevància, encara que no n'hagi transcendit el grau d'implicació, hi hauria un vicepresident i la directora-gerent. Tot i que avui ha esclatat l’operació, que es manté sota secret de sumari, la instrucció encara s’allargarà durant un temps i caldrà veure què dóna de sí tota la documentació que els investigadors aconseguiran en els registres, amb la qual cosa les fonts consultades no han descartat que s’obrin noves línies d’investigació relacionades amb altres circumstàncies vinculades amb el món de la gestió del futbol, un món sobredimensionat almenys econòmicament al Principat vist la poca repercussió esportiva i el baix nivell que hi ha en les competicions nacionals.

Que el nom escollit per l’operació sigui el de cautxú no és gratuït. Ben al contrari, és el material que es va servir com a base en els camps de gespa artificial com són la majoria dels que s’han construït al Principat. I en aquestes obres i les subvencions atorgades pels organismes internacionals hi hauria el nucli desllorigador de tot plegat. Fonts properes a la federació, però, han mostrat la seva sorpresa atesos els controls que suposadament duen a terme tant la FIFA com la UEFA i les auditories que exigeixen. A més, han recordat, la FAF no rep subvencions estatals i la corrupció entre privats, si fos el cas, no està tipificada al Principat. I tant la FAF com la FIFA i la UEFA són entitats privades.


Víctor Santos i Tomás Gea, president i secretari general, respectivament, de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). | ARXIU

Això no treu, però, que feia molt temps, anys, que es tenia la mosca rere l’orella. Per la qüestió de les obres s’hauria cridat a declarar algun empresari o responsable empresarial i no ha transcendit que hi hagi hagut cap arrest entre aquestes persones, encara que tampoc no es pot descartar del tot. L’operació és de molt notable envergadura, segons fonts properes a la investigació, i no es descarta que en les properes hores o posteriorment, en tibar del fil, les autoritats judicials sol·licitin noves detencions o, com a mínim, encausin més persones de les inicialment implicades.

Fonts coneixedores del futbol nacional han assegurat que en funció de l’evolució de la investigació i la magnitud de la mateixa, el suposat esport rei quedi molt tocat al Principat. I és que molts clubs feien ‘grans equips’ gràcies als suports econòmics internacionals, que caldrà veure a partir d’ara, i tot i que tant la FAF com la UEFA o la FIFA són entitats privades, com queden. L’entrada de la policia aquest matí a les instal·lacions de la FAF han agafat per sorpresa tots els treballadors de l’ens, entre altres els tècnics Koldo Álvarez o Justo Ruiz, que com altres membres del personal han estat convidats a marxar una vegada identificats.

Comentaris (14)

Trending